@ Specialistii Universitatii de Medicina si Farmacie Greigore T.Popa din Iasi au prezentat astazi proiectul Telson „Case-based learning and virtual cases to foster critical thinking skills of students”) proiect de invatare cu ajutorul unor cazuri medicale virtuale
Avand o baza solida pe platforma E-learning realizata cu fonduri europene in urma cu 10 ani, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi a prezentat astazi un alt proiect pedagogic revolutionar in domeniul metodelor de invatare din mediul on-line. Este vorba despre proiectul Telson „Case-based learning and virtual cases to foster critical thinking skills of students”) finantat cu fonduri europene alocate prin programul Erasmus. UMF Iasi implementeaza acest proiect in parteneriat cu Masaryk University din Cehia şi Pavol Jozef Šafárik University din Slovacia. Practic studentii la Medicina vor invata cu ajutorul unor cazuri medicale virtuale pe care le vor analiza pentru a oferi solutii de vindecare in echipa sau individual concentrati pe problema. „Proiectul TELSON vine în cel mai oportun moment cu putință să compenseze, într-o măsură semnificativă, lipsa orelor de stagiu clinic. Cazurile virtuale sunt singurul substitut pe care îl putem gândi în această perioadă. Oferind un instrument compelx și foarte flexibil pentru transpunerea în mediul virtual al cazurilor clinice, TELSON oferă studenților oportunitatea de a raționa medical, în paralel cu un expert (creatorul cazului virtual), și de a-și îmbogăți experiența clinică”, a spus conf.univ.dr. Gabriela Stefanescu, unul dintre coordonatorii proiectului.
TELSON permite un feedback imediat, astfel încât studentul să își poată ajusta raționamentul și să găsească cea mai bună strategie pentru înțelegerea și tratarea unui caz. Deja, în faza de dezvoltare, TELSON cuprinde peste 20 de cazuri din 7 specialități clinice (Gastroenterologie, Oflatmologie, Neurochirurgie, să enumerăm doar câteva). Extinderea lui ulterioară este practic fără limite. Orice cadru didactic poate să creeze astfel de cazuri virtuale și le poate adăuga bazei de date existente pe platforma Open Labyrint folosită în cadrul proiectului TELSON .
Constantin MAZILU