@ Situatie absolut revoltatoare: angiograful, aparatul cumparat de Spitalul Sfantul Spiridon pentru montarea stenturilor la inima nu poate fi pus in functiune deoarece Institutul de Boli Cardiovasculare, condus de Grigore Tinica refuza sa semneze un protocol de colaborare @ „Acest protocol este necesar pentru ca exista riscul ca 1 la o mie din cazuri sa apare complicatii fiind necesara interventia un chirurg de chirurgie cardiovasculara care poate fi gasit numai la Iasi la Institut. Personal am vorbit cu domnul Tinica de mai multe ori sa ne ajute sa semneze acest protocol. A refuzat de fiecare data fara sa ne spuna un motiv. Domnul Tinica a semnat acest protocol cu Arcadia, cu noi nu vrea”, a spus Ioan Birliba, managerul Spitalului Sfantul Spiridon @ „Noi nu cerem ceva anormal de la domnul Tinica. I-am solicitat sa ne ajute colegial sa tratam si noi cei 4.000 – 6.000 pacienti care au nevoie anual de ajutorul nostru”, a spus Dan Tesloianu, medic primar cardiolog la Spitalul Sfantul Spiridon
Unii l-au supranumit ”medic inger” si l-au ridicat pe un piedestal si-l venereaza. Vorbim de medicul Grigore Tinica care refuza sa semneze un protocol de colaborare cu Spitalul Sfantul Spiridon astfel incat aceasta unitate medicala sa poate sa puna in functiune angiograful, un aparat care a costat circa 700.000 euro si care ajuta la montarea stenturilor pe arterele coronariene, prevenind infarctul. Astfel, potrivit prevederilor legale, pentru a pune in functiune acest aparat, pe langa celelalte avize care trebuie sa le elibereze institutiile statului (ISU, Comisia Nationala de Activitati Nucleare etc) Spitalul Sfantul Spiridon trebuie sa semneze o protocol de colaborare cu o unitate medicala care are specialisti in chirurgie cardio-vasculara. „Am obtinut toate avizele pe care trebuie sa ni le elibereze institutiile statului dar avem nevoie si de acest protocol de colaborare cu Institutul de Cardiologie. De ce este necesar acest protocol? Atunci cand se intervine cu acest angiograf este posibil ca la 1 din 1.000 de pacienti sa apara unele complicatii. Atunci legiuitorul ne obliga sa semnam un protocol de colaborare cu institutul de cardiologie tocmai pentru astfel de situatii cand este necesara interventia unui chirurg specialist in chirurgie cardiovasculara. De aceea, eu personal am apelat la domnul Tinica de mai multe ori sa ne ajute sa semnam acest protocol de colaborare. E doar o formalitate. Domnul Tinica ne-a refuzat fara sa ne ofere explicatii. Asta in conditiile in care domnul Tinica a semnat un astfel de protocol cu spitalul privat Arcadia „, a spus Ioan Barliba, managerul Spitalului Sfantul Spiridon.
Intre 4.000-6.000 de pacienti din Moldova au nevoie de acest aparat
Am stat de vorba si cu medicul cardiolog Dan Tesloianu, cel care se lupta de ani de zile ca Spitalul Sfantul Spiridon sa achizitioneze un angiograf. Medicul Tesloianu este nerabdator sa-si ajute pacientii care au nevoie de stenturi dar la randul sau este dazamagit de faptul ca un coleg de breasla, medicul Grigore Tinica refuza sa-l ajute pe el si pe bolnavii pe care ii trateaza. „Noi nu cerem cerem anormal. Cerem un ajutor colegial pentru bolnavi nu pentru noi. Va spun ca acest aparat ar deservi 4.000 si 6.000 de bolnavi din toata Moldova. Nu intelegem aceasta atitudine a domnului Tinica avand in vedere ca functionarea angiografului de la Spiridon ar degreva supraaglomerarea de la Institutul de Cardiologie. Nu am gasit intelegere la Iasi si am apelat la colegi de-ai nostri de la Brasov”, a spus Dan Tesloianu.
Pacientul pus pe targa, urcat in elicopter si dus la Brasov pentru ca asa vrea Tinica
Legea spune ca, in cazul in care este necesara interventia unui medic specialist in chirurgie cardiovasculara, pacientul trebuie transferat de la angiograf (in cazul de fata de la Spitalul Sfantul Spiridon) pana in sala de operatie, sub bisturiul chirurgului in maxim 60 de minute. De la Spitalul Sfantul Spiridon pana la Institutul de Boli Cardiovasculare pacientul ar putea fi dus in maxim 5 minute, insa nu se poate pentru ca nu vrea Tinica. Spitalul Sfantul Spiridon trebuia sa gaseasca o solutie. Medicul Tesloianu a apelat la alti colegi din domeniu. Pana la urma, managerul Ioan Barliba si Dan Tesloianu au gasit intelegere la Brasov. „Pana la urma vom semna acest protocol cu spitalul Sfantul Constantin din Brasov. Trist dar asta-i realitatea. Va spun sincer daca in Iasi ar functiona 5 angiografe tot nu ar fi destul. Mor oameni din cauza faptului ca nu sunt suficiente angiografe. Sunt morti evitabile, acest oameni pot fi salvati”, a mai spus Ioan Birliba.
Tinica : „Ce treaba aveti dumneavoastra?”
Concluzie, Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi si-a dat avizul pentru functionarea angiografului de la spitalul privat Arcadia, unde se duc oamenii cu bani si refuza sa-si dea avizul pentru functionarea angiografului de la spitalul de stat Sfantul Spiridon, unde vin sa se trateze in baza asigurarii medicale si a serviciilor medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. L-am contactat telefonic pe Grigore Tinica si l-am intrebat de ce refuza sa semneze protocolul de colaborare cu Spitalul Sfantul Spiridon. Acesta a refuzat un dialog civilizat. „Ce treaba aveti dumneavoastra cu asta?. Sunteti procurorul general al Romaniei? Stiti ca noi operam intr-o singura sala? Habar nu aveti ce scrieti”, a spus Tinica, dupa care a adaugat insulte si injurii care nu pot fi reproduse aici.
In Iasi sunt numai 2 angiografe care functioneaza, unul la Institutul condus de Tinica iar celalalt la Arcadia. Spitalul privat Arcadia castiga bani multi din implantarea acestor stenturi. La Arcadia monteaza stenturi medici care lucreaza si la Institutul de Boli Cardiovasculare. Mai departe, DNA Iasi si Parchetul de pe langa Tribunal au finalizat mai multe dosare in care medici de a Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi au fost trimisi in judecata pentru ca au cerut mita de la pacienti pentru a-i trata. Deci, de ce nu vrea sa ajute Tinica sa ajute la ”pornirea” angiografului de la Spiridon? Raspuns: pentru ca se imparte ”malaiul”. In ceea ce-i priveste pe pensionarii care n-au bani si au nevoie de stenturi, Dumnezeu cu mila.
Constantin MAZILU