@ Magistratii Tribunalului Iași au motivat decizia nr. 1174 din 19.11.2020 prin care au anulat interdicția de desfășurare a învățamântului față în față, ca urmare a unei solicitări depuse de școlile și grădinițele private din oraș @ Cel mai important argument luat în considerare de judecători este acela că pentru copii de grădiniță, preșcolari și cei din clasele primare învățamântul on-line este imposibil de aplicat și ineficient
În motivarea sentinței prin care Tribunalul Iași a decis anularea interdicției privind învățământul față în față judecătorii au avut în vedere în special faptul că modalitatea de învățământ on-line este ineficientă pentru copii de grădiniță, preșcolari și din clasele primare. Reamintim ca aceasta acțiune în justiție despre care am vorbit în articolul „Surpriza! Judecătorii redeschid școlile și grădinițele din Iași” publicat în data de 19 noiembrie 2020, a fost deschisă la data de 10.11.2020, in dosarul nr. 5526/99/2020 fiind susținută de toate scolile și grădinitele private din Iași. Respectivele unități de învățământ au cerut anularea articolelor 8 si 9 din hotărârea nr.76/2020 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi prin care s-a dispus suspendarea invatamantului fata in fata.
Invățământul on-line ineficient pentru cei mici
După cum am mai spus, in motivarea deciziei de a anula cele doua articole incriminate de unitatile de invațământ, judecătorii au reținut în special faptul că pentru copiii de grădiniță și cei din clasele primare modalitatea on-line de predare nu este eficienta. „Contrar susținerilor pârâtului, reclamanții au adus argumente în privința interesului lor privat, arătând că pentru preșcolari (care au vârste cuprinse între 3 și 6 ani) și pentru școlarii înscriși în ciclul primar de învățământ (clasele I – IV), modalitatea de predare online este imposibil de aplicat, activitățile educative concrete ce trebuiesc desfășurate în aceaste etape de vârstă a copiilor necesitând în mod imperativ prezența copilului fizic în grădiniță, respectiv la școală. Prin măsurile contestate le este îngrădită, dacă nu chiar anihilată și înlăturată orice posibilitate de a-și exercita în mod corespunzător activitatea și de a-și îndeplini scopul pentru care grădinițele și școlile primare reclamante au fost înființate, autorizate și acreditate”, se arata in sentinta judecatoreasca.
Scolile private risca sa dea faliment
De asemenea, judecatorii mai arata ca decizia de a interzice invatamantul fata in fata pericliteaza existenta scolilor private adica acestea sunt amenintate de faliment. „Ca urmare a acestei imposibilități, reclamanții devin expuși riscului de a nu-și mai permite existența/ funcționarea, de a nu mai putea asigura dotările și nici menținerea în câmpul muncii a personalului deja angajat și format profesional de-a lungul unor ani întregi de experiență și perfectare profesională. De asemenea, în condițiile în care însuși obiectul de activitate al reclamanților vizează dreptul la educație, din prisma interesului public invocat, nu se poate reține că interesului legitim public nu decurge logic din încălcarea dreptului subiectiv sau a interesului legitim privat, drept și interes privat al reclamanților care vizează chiar desfășurarea corespunzătoare a activității de educație recunoscută constituțional prin dreptul la educație al copiilor. Or, în contextul argumentelor de mai sus, instanța constată că în cauză reclamanții justifică suficient interesul lor legitim privat și interesul legitim public ce decurge în mod logic din încălcarea dreptului subiectiv /interesului legitim privat, iar în virtutea dreptului fundamental al accesului liber la justiție”, se mai arata in sentinta.
Avocatii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au aparat sustinand printre altele ca actiunea a ramas fara obiect deoarece unitatile de invatamant au fost inchise prin ordin al Ministerului Educatiei. Instanta a respins acest argument deoarece ordinul Ministerului Educatiei se suprapune cu Hotararea nr.76 a CJSU Iasi producand efecte amandoua. In aceste conditii instanta lasa sa se inteleaga ca nu este suficienta anularea deciziei de la Iasi pentru redeschiderea scolilor fiind necesara in acest sens o noua actiune de anulare a ordinului Ministerului Educatiei. Mai reamintim ca actiunea in justitie a fost deschisa de urmatoarele scoli private din Iasi: Școala primară Hansel und Gretel Iași, Grădinița Euro Kid Iași, Grădinița Montessori School of Iași, Asociația Enalure – Grădinița Waldorf Enalure Iași, Grădinița Penilla Iași, Grădinița cu Program Căsuța Zânelor, Asociația Kids Heaven – Grădinița cu Program Prelungit Kids Heaven Iași, Școala primară Montessori School of Iași, Școala primară atelier nr.1 Iași, Asociația Hop Scotch Education – Grădinița Hopscotch, SC Grădinița Kitty SRL dar si Asociația Școlilor Particulare – ASP. Decizia Tribunalului Iasi nu este definitiva.
Constantin MAZILU