@ Ultima mare realizare a DNA Iași: a trimis la instanta trei dosare prin care a cerut condamnarea unei firme din mediul rural si a doi locuitori dintr-o comuna ieseana pentru un prejudiciu total de 8.790,40 lei si acela recuperat integral @ Este vorba despre o neintelegere legata de o suprafata de 2 hectare de teren pentru care s-a incasat subventia europeana @ Oamenii si-au recunoscut greseala au dat banii inapoi dar DNA Iasi tot a insistat sa-i condamne @ Asta in conditiile in care marile dosare de coruptie cu spagi de sute de mii de euro in sanatate si urbanism sunt clasate fără vinovați @ Procurorii DNA Iasi au ajuns sa umfle cu pompa astfel de gainării pentru ca nu vor sa se lupte cu Marea Coruptie si nu au un palmares de dosare care sa le justifice salariile uriase pe care le incaseaza
Să-i fereasca Dumnezeu sa se ia de piept cu Mafia Imobiliara cu smecherii care dau șpăgi pe la primării să ridice blocuri în parcuri sau în cartierele de case. Nu, DNA Iasi nu mai are misiunea de a lupta cu Marea Coruptie, desi a fost infiintata cu acest scop. DNA Iași inregistreaza in ultima perioada numai dosare cu gainarii pentru ca la sfarsit de an procurorii sa incerce sa-si justifice salariile uriase pe care le incaseaza. Astfel, ultima mare realizare a DNA Iasi, este condamnare unei firme si a doua persoane, in trei dosare diferite pentru un prejudiciu total de 8.790,40 lei, recuperat integral. Pentru acest prejudiciu, DNA Iasi a trimis la Tribunalul Iasi trei dosare, adica trei acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba despre dosarul 3263/99/2020 in care inculpat este SC Agro Helesteni SRL, dosarul nr. 3262/99/2020 in care inculpat este un fost consilier local din comuna Heleșteni, Benone Șofrac (fost administrator al societatii Agro Helesteni SRL) si despre dosarul nr. 3264/99/2020 in care are calitatea de inculpat Liviu Axinia, fost inspector în cadrul compartimentului agricol al Primăriei Heleștenia. SC Agro Helesteni SRL si cei doi, Benone Sofrac si Liviu Axinia au fost inchetati in urma unor neclaritati descoperite in legatura cu 2 hectare de teren pentru care societatea a incasat subventie de la UE. Firma a declarat ca are contract de arenda pe teren desi nu avea semnat un act in acest sens cu proprietarul tocmai datorita unor neintelegeri privind posesia. Firma a lucrat terenul, a obtinut productie dar procurorii DNA Iasi au tinut sa-i condamne totusi pentru aceasta subventie de 1.800 euro. Asta in conditiile in care oamenii si-au recunoscut vina si au dat banii inapoi. „Ia act că prejudiciul material aferent campaniilor 2013-în cuantum de 4.219,98 lei-respectiv 2019-în cuantum de 4.570,42 lei a fost acoperit integral de către inculpată”, au constatat judecatorii. Functionarul primariei ar fi dat adeverinta de arenda iar administratorul firmei a depus actele pentru subventie, de aceea au fost condamnati. Pentru asta, Liviu Axinia si Benone Sofrac au a fost condamnati la cate 1 an si 4 luni cu suspendare iar societatea Agro Helesteni a fost condamnata la o amenda penala de 13.500 lei.
In tot acest timp marile dosare de coruptie sunt inchise
DNA Iasi insista sa scoata la lumina multe gainarii pentru ca publicul sa nu-si dea seama ca adevaratele dosare de coruptie sunt ingropate, smecherii sunt spalati si raman cu averile uriase obtinute ilegal. De exemplu, va mai amintiti de dosarul lui Adrian Covic, fostul director de la Parhon care a fost cercetat pentru ca a luat mita de la firme de medicamente Fresenius Medical Care, Fresenius Kabi, Avitum SRL sub forma de bani in baza unor contracte de sponsorizare fie prin plata unor deplasari in strainatate. Desi era vorba de sume uriase de bani primite sub forma de mita dosarul a fost clasat din lipsa de probe. Alt exemplu. Intr-un alt dosar Alexandru Mustiață arhitectul sef al orasului a fost cercetat pentru ca a luat mita pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru un bloc. Suma primita mita ar fi fost de 100.000 euro si a fost mascata prin vanzarea unui teren (vezi aici detalii). Si acest dosar a fost clasat intr-un mod scandalos, Mustiață fiind gasit nevinovat. Detalii despre acest dosar vom oferi in editiile viitoare. Un alt dosar clasat fara vinovati este cel al miliardarului Adrian Porumboiu. Detalii despre acest dosar am prezentat in articolul cu titlul „Exclusiv. Dosarul Porumboiu de la DNA Iasi a fost ‘’ucis’’. Spaga si spalare de bani. Documente explozive”, publicat in data de 14 aprilie 2019.
Exemplele pot continua. Aceasta este maniera in care lucreaza in prezent DNA Iasi.
Constantin MAZILU