DOCUMENT: ieșenii pot petrece de Revelion doar în anumite condiții

876
Revelion la restaurant
Revelion la restaurant

@ Cu câteva zile  înainte de Revelion, Inspectoratul de Politie Judetean Iași a trimis agenți la toate restaurantele din Iași pentru a  informa managerii in ce conditii pot functiona in aceasta perioada inclusiv la trecerea dintre ani @ Polițiștii semnează cu reprezentanții resturantelor un proces verbal in care acestia din  urma semneaza ca au luat la cunostință despre noile conditii de functionare @ Astfel, potrivit acestui proces verbal, restaurantele pot functiona la 50 la suta din capacitate in localitatile unde incidenta cazurilor Covid este mai mica de 1,5 la mie si la 30 la suta din capacitate daca incidenta este cuprinsa intre 1,5 – 3 la mie @ In schimb in restaurantele hotelurilor este permisa functionarea restaurantelor si la 30 la suta din capacitate chiar dacă este depasita limita de incidenta

Putem sau nu sa spunem ca o sa avem petrecere de Revelion anul acesta? Punem semn de intrebare deoarece Ministerul Administratiei si Internelor a emis in acest sens un document destul de ambiguu. Astfel, in aceasta perioada agentii de politie din cadrul IPJ Iasi cutreiera restaurantele pentru a informa managerii in legatura cu conditiile in care pot functiona restaurantele in seara de 31 decembrie. Politiștii semnează cu managerii restaurantelor un proces verbal în care aceștia din urmă iau la cunoștința despre conditiile de functionare a restaurantelor in seara respectiva. Prezentam in fotocopie un exemplar dintr-un astfel de proces verbal. In primul rand, in toate situatiile, in seara zile de 31 decembrie restaurantele pot functiona numai pana la ora  23.00.  Prima reglementare se refera la unitatile de tip restaurant care nu ofera si cazare. Acestea pot fi umplute la 50 la suta din capacitate daca incidenta cazurilor Covid in localitatea respectiva este mai mica de 1,5 la mie si la 30 la suta daca incidenta este cuprinsa intre 1,5 la mie si 3 la mie. Daca limita de 3 la mie este depasita funcționarea restaurantelor nu este permisă. „Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparere comercializare și consum a produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice de tipul restaurantelor si  cafenelelor este permisa fara a se dapăși 50 la suta din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00 in judetele localitatile unde incidenta cumulata  a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, fara a depăși 30 la suta din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00 , daca incidenta cumulata din ultimele 14 zile a cazurilor din judet /localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/100 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 locuitori”, se arata in document.

In Iasi restaurantele din unitati care nu ofera si cazare pot functiona in aceasta perioada la o capacitate de 30 la suta. Asta deoarece, potrivit ultimului comunicat transmis de Prefectura judetului Iasi, incidenta in municipiul Iași in ultimele 14 zile este de 2,06 la mie.

 

Restaurantele hotelurilor sunt mai avantajate

Cealalta reglementare se refera la restaurantele din interiorul hotelurilor care sunt avantajate. Asta deoarece functionarea acestor restaurante este permisa si la o capacitate de 30 la suta chiar daca este depasita incidenta de  3 la mie doar cu  o anumita conditie: clientii sa fie exclusiv dintre cei cazati in hotel sau pensiune.  „Activitatea restaurantelor  si a cafenelelor din interiorul hotelurilor pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa fara a se dapăși 50 la suta din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00 in judetele localitatile unde incidenta cumulata  a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30 la suta din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00 , daca incidenta cumulata din ultimele 14 zile a cazurilor din judet /localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/100 de locuitori si doar pentru  persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele / localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile”, se mai arata in document.

Va fi sau nu petrecere?

Prin urmare in seara zilei de 31 decembrie se pot umple restaurantele pana la 30 la suta maxim 50 la suta pana la ora 23. Prin urmare nu se poate vorbi chiar despre o petrecere de Revelion. Mai mult decat atat in documentul mentionat mai sus este prevazut in primul paragraf ca „se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) in spatii inchise cum ar fi, fara a se limita la acestea, saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/cortri de evenimente”. Daca stam pe 31 decembrie, intr-un restaurant, in conditiile precizate mai sus și ciocnim un pahar de „La multi ani”, participam la o masa festiva? Sa mai precizam ca reglementarile de mai sus au fost extrase din HG 1065/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.