@ Al doilea din cele doua dosare de coruptie instrumentate de DNA Iasi care vizeaza cunoscutul producator Vascar SA Vaslui a fost finalizat @ Astfel, doua italience care au vandut la suprapret o linie de fabricatie catre Vascar au fost condamnate la inchisoare cu suspendare @ De asemenea patroana Gabriela Ciuburciua asteapta sentinta finala de la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care a fost condamnata pentru luare de mita la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare in acelasi timp fiind judecata intr-un alt dosar de coruptie la Tribunalul Vaslui
La Vascar cunoscutul producator de mezeluri vasluian condamnarile pentru coruptie curg pe banda rulanta. Astfel, recent judecatorii au finalizat si cel de-al doilea dosar de corupție din cele trei care vizeaza compania Vascar SA. Al doilea dosar se refera la italienii care au fost trimisi in judecata deoarece au vandut la suprapreț o linie de conserva catre Vascar, afacerea fiind decontata din fonduri europene. In acest dosar au fost trimisi in judecata 4 cetateni italieni si anume Andrea Bellini, Michela Bellini, Barry Eduard Boyet si Giorgio Bellini. Recent s-a dat sentinta in dosar si Andrea Bellini a primit 2 ani cu suspendare, Michela Bellini – 2 ani cu suspendare iar Barry Eduard Boyett si Giorgio Bellini au fost achitați (vezi aici). In acest dosar patroana Vascar, Gabriela Ciuburciu a fost acuzata ca a pretins mita suma de 186.279 europentru a derula afacerile respective cu italienii. „În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, la cererea directorului general al SC Vascar SA și responsabil legal al proiectului, Ciuburciu Gabriela, inculpații Giorgio Bellini, Michela Bellini și Andrea Bellini, reprezentanții unei societăți comerciale din Italia au decis mărirea prețului unei linii de fabricare a conservelor cu 20%. Ulterior, aceștia au remis acest procentaj cu titlu de mită responsabilului legal al proiectului pentru ca, în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, să li atribuie un contract de achiziție pe linia fabricării conservelor”, au aratat procurorii DNA.
Italienii au întocmit diverse documente contabile care au permis Gabrielei Ciuburciu să prezinte înscrisuri nereale Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și să obțină fără drept fonduri europene in cuantum de 1.809.337,70 lei (1.357.003,27 lei din fonduri europene și 425.334,43 lei din bugetul național), în cadrul proiectului „Modernizarea abatorului de carne și produse din carne partea a II – a”, al cărui beneficiar a fost SC Vascar SA Vaslui. In acest dosar sentinta nu este definitiva, deja aceasta a fost atacata la Curtea de Apel Iasi.
Ciuburciu a fost condamnata deja și așteaptă sentința definitiva
In noiembrie 2019, Gabriela Ciuburciu a fost condamnata deja de Tribunalul Bucuresti pentru mita pretinsa. Aceasta a fost condamnata fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru corupţie şi fraude cu fonduri europene. Ciuburciu a facut apel iar sentinta definitiva va fi pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti pe data de 3 februarie a.c (vezi aici). In cazul in care apelul acesteia va fi respins Ciuburciu va fi incarcerata. In acelasi timp Gabriela Ciuburciu si alti directori si angajati de la Vascar sunt judecati la Tribunalul Vaslui intr-un al treilea dosar de coruptie care vizeaza o frauda de fonduri europene de circa 1 milion de euro. In acest dosar mai sunt judecati Iuliu Cepoi fost director comercial al Vascar dar si Florina Șușu contabila si altii. Acestia au fost trimisi in judecata deoarece au trucat licitatiile intr-un proiect european de 14 milioane euro derulat de Vascar astfel incat toate contractele sa fie incheiate cu o firma controlata de directorul comercial Iuli Cepoi. Ciuburciu si Cepoi au fost arestati in acest dosar in 2014 (foto). In acest mod au fost achizitionate si de aceasta data utilaje la suprapret. „Astfel, 9 contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite inculpatei SC Plastics SRL Vaslui (al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si acționar si in cadrul SC Vascar SA, aspect ce conducea la imposibilitatea atribuirii unor contracte acestei societăți comerciale), în urma unor proceduri de selecție simulate, la preturi mult supraevaluate. Astfel, SC Plastics SRL a fost interpusă in cadrul procedurilor de achiziții, această societate comerciala achiziționând utilaje si echipamente de la furnizori si vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preț total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piață”, au aratat procurorii DNA. In acest dosar nu s-a dat inca o sentinta un nou termen de judecata urmand sa aiba loc pe 26 februarie (vezi aici).
Constantin MAZILU