Sentinta soc intr-un dosar al DNA. Prejudiciul s-a evaporat, primarita repusa in functie

5004

@ DNA a sustinut ca cele 20 de persoane trimise in judecata sa fac vinovate de frauda cu fonduri europene dar judecatorii au fost de cu totul alta parare si i-au achitat @ In schimb acestia au fost  condamnati pentru fals intelectual @ Elena Curcudel, primarita comunei Mironeasa, trimisa de asemenea in judecata ramane in functie desi initial fusese condamnata sa paraseasca primaria

Magistratii Curtii de Apel Iasi, au pronuntat in aceasta seara sentinta intr-un din cele mai mari dosare de frauda cu fonduri europene instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie. Practic prin sentinta pronuntata, magistratii instantei de apel au aratat ca acuzatiile de coruptie formulate de DNA Iasi, nu se sustin.  Am spus ca este unul dintre cele mai mari dosare de frauda cu fonduri europene deoarece cercetarile s-au finalizat cu trimiterea in judecata a 20 de inculpati, 18 persoane fizice si doua societati comerciale. Pe scurt, in acest dosar este vorba despre faptul ca Primaria Mironeasa, o comuna din judetul Iasi, a obtinut in anul 2008 o finantare de circa 2,5 milioane euro pentru asfaltarea unui drum si achizitionarea unor utilaje de intretinere dar la un moment dat pentru a obtine una din transele de plata ar fi falsificat niste documente. Aceste documente atestau in fals faptul ca lucrarile de asfaltare erau finalizate desi nu era adevarat. In cele din urma lucrarile de asfaltare au fost finalizate. Cu toate acestea, in acest dosar au fost trimisi in judecata pentru frauda cu fonduri europene, Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa dar si 7 functionari din subordine, Liviu Bulgaru, directorul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si 4 functionari din subordine Carmen Musat inspector la Inspectoratul de Stat in Constructii, firma care a asfaltat drumul Conbetas SA Vaslui si reprezentanti ai acesteia dar si firma de proiectare Euro Proiect SRL din Focsani si reprezentanti ai acesteia. Toti cei trimisi in judecata au fost achitati in aceasta seara pentru infractiunea de frauda cu fonduri europene dar au fost condamnati pentru fals intelectual.

Pedepse amanate

In plus, toti cei implicate au primit pedepse mult mai mici si mai blande. Astfel, daca in urma cu un an acestia au fost condamnati la cate 2-3 ani de inchisoare cu suspendare prin sentinta publicata in seara aceasta toti sau ales cu 1 an si cateva luni de inchisoare cu amanarea executarii sentintei. Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa s-a ales cu 1 an si 4 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei. Pentru cei care nu stiu aratam ca pedeapsa cu amanare este mult  mai blanda decat pedeapsa la inchisoare cu suspendare.  In plus, daca in prima instanta primarita si fusese condamnata sa paraseasca functia si i s-a interzis sa si mai candideze pentru o perioada prin sentinta din aceasta seara aceasta pedeapsa complementara a fost inlaturata. Lucrurile stau la fel si in cazul functionarilor de la Primaria Mironeasa, AFIR si Inspectoratul in  Constructii. Acestia vor putea merge in continuare la serviciu desi prin sentinta de la Tribunal acestia isi pierdusera slujbele prin aplicarea unei interdictii de a ocupa o functie publica. Prin sentinta din aceasta seara acestia resufla usurati. Mai trebuie precizat ca in prima instant, Liviu Bulgaru, directorul AFIR fusese achitat, dispozitia fiind pastrata si de Curtea  de Apel. In plus, Conbetas Vaslui firma care a asfaltat drumul a fost condamnata sa plateasca o amenda penala de circa 10.000 euro.

Care-i prejudiciul?

De asemenea, magistratii Curtii de Apel au inlaturat si dispozitiile privind plata prejudiciului in suma de circa 18 miliarde lei vechi stabilit de DNA (contravaloarea ultimei sanse de plata pentru obtinerea careia s-ar fi folosit documente false-proces verbal de receptie, documente de santier etc). Curtea de Apel a lasat nesolutionata partea civila in conditiile in care Elena Curcudel a prezentat la ultimul termen de judecata o sentinta a Inaltei Curti care arata ca Primaria Mironeasa datoreaza AFIR pentru acest proiect doar vreo 6 miliarde lei vechi. “Sunt nevinovata. Am muncit pentru comuna, in sprijinul locuitorilor. Nu am furat, nu am inselat, toti toti am tras sa finalizam proiectul. Acum drumul este  folositor tuturor. Ne-au considerat niste idioti. Cine a furat?”, a spus Elena Curcudel, la ultimul termen de judecata. Mai trebuie precizat ca la ultimul termen de judecata DNA a cerut pedepse cu inchisoare pentru toata lumea.

Un proiect de 2,5 milioane euro

Comuna Mironeasa a obtinut in anul 2008 fondurile europene pentru asfaltarea drumului comunal, denumirea exacta a proiectului fiind „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa si achizitionare utilaje si echipamente pentru servicii publice”.
Conform cererii de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei. Potrivit cererii de finantare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totala de 9,88 km precum si achizitionarea urmatoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorca basculabila si 1 cisterna apa cu pompa. Primaria Mironeasa a incheiat contractul de finantare cu APDRP la data de 11.09.2008 fondurile fiind aprobate in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.