Moguli media si șmecherul de la GIP Est în cel mai mare dosar de evaziune din Moldova

4996
Silviu Ilegitim si Dorian Marin-Gip Est
Silviu Ilegitim si Dorian Marin-Gip Est

@ Judecata într-un din cele mai mari dosare de evaziune in care sunt implicate firme din zona Moldovei a intrat in linie dreapta @ În dosar au fost ancheti Mihai si Adrian Ilegitim patroni ai ziarului Evenimentul, Radu Coșerariu, fostul patron al ziarului Independentul dar, Adi Berea patronul retelelor de distributie presă din Iași (Adi Pres) dar și Dorian Marin, patronul firmei de paza Gip Est care a scapat de trimiterea in judecata doar pentru ca a achitat prejudiciul @ In acest dosar au fost trimisi in judecata de catre procurorii DIICOT un numar de 56 de inculpati, oameni de afaceri si societati comerciale prejudiciul adus bugetului statului fiind de ordinul milioanelor de euro

Patroni ai mass-media iesene dar si alti afaceristi cunoscuti din Iasi au fost anchetati de DIICOT intr-unul din cele mai mari dosare de frauda fiscala din Moldova. Dupa ce au fost declansate cercetarile in acest dosar au fost audiati sute de oameni de afaceri si asta deoarece erau implicate sute de societati comerciale care erau suspectate ca au cauzat un prejudiciu de cel putin 100 milioane lei, bugetului statului.  Printre cei mai cunoscuti afaceristi ieseni anchetati in acest dosar se numara Mihai si Adrian Ilegitim patroni ai ziarului Evenimentul, Radu Coșerariu, fostul patron al ziarului Independentul dar, Adi Berea patronul retelelor de distributie presă din Iași (Adi Pres) dar și Dorian Marin, patronul firmei de paza Gip Est etc. In final in acest dosar au fost trimisi in judecata un numar de 56 de inculpați, oameni de afaceri si societati comerciale. Silvii si Vasile Ilegitim nu au fost trimisi in judecata, in cazul lor prejudiciul fiind recuperate dar a fost amendata firma care a administrat ziarul Evenimentul.

Si patronul GIP Est a achitat prejudiciul

In acelasi dosar, Dorian Marin, patronul firmei de paza Gip Est a fost anchetat pentru eveziune fiscal si spalare de bani. Acesta nu a mai fost trimis in judecata deoarece, de asemenea a achitat prejudiciul. ‘’În fapt,, s-a reținut că suspectul Marin Dorian Eduard în calitate de administrator ,,de facto” la S.C. GIP EST S.R.L., a inregistrat in evidențele contabile ale societdlii in perioada iunie 2012 – ianuarie 2014, un numir de 20 facturi fiscale, in valoare totala de 117.402 lei, emise de SC Miky Press SRL si Compania Adipress SRL si SC Adipres Co SRL, documente ce nu au la baza operațiuni reale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 37.872 lei. La data de 08.06.2015, prin chitanța cu nr. 10000209188/08.06.2015, Marin Dorian a achitat, in nume propriu si ca reprezentant al S.C. GIP EST SRL,prejudiciul cauzat, in sumă de 41.006 lei’’, se arata in rechizitoriul procurorilor

Adi Berea si Evenimentul

Adi Berea si Radu Coșerariu nu au scapat de trimiterea în judecata. Însă, problemele penale ale celor de la Evenimentul au fost cauzate de afacerile facute cu Adi Berea. ‘’La inceputul anului 2012, inculpatul Berea Adi a apelat la inculpatul Coserariu Radu Lucian pentru a-l ajuta in rezolvarea unui conflict pe care il avea cu SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi, Berea Adi avand o datorie catre aceaste societate. Astfel, inculpatul Coserariu Radu Lucian i-a sugerat sa emita facturi fictive catre SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi, pentru stingerea datoriei, propunere acceptata de inculpatul Berea Adi. Inculpatul Berea Adi a inmanat facturile fiscale fictive, administratorului SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi, suspectul Ilegitim Silviu-Adrian, care, a dispus inregistrarea acestora in contabilitatea propriei societatii si astfel a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.871 lei’’, se mai arata in rechizitoriu.

Adi Berea este implicat in dosar atat cu firmele Adi Press, Five Instal Agriculture dar si Non-Stop Distribution SRL. ‘’În concret, in perioada martie 2013 – aprilie 2014, inc. Berea Adi in calitate de administrator de drept la SC Five Insta Agriculture SRL Iasi a inregistrat in evidențele contabile ale societatii un nr. de 53 facturi fiscale, fictive, in valoare total de 1.980.088,18 lei’’, au mai aratat procurorii DIICOT.

Fiind implicate zeci de firme din toate judetele Moldovei, in dosar de vorbeste de afaceri frauduloase de ordinul zecilor de miliarde. ‘’Astfel, in aceasta perioada au fost înregistrate 395 de facturi de aprovizionare si borderouri de achiziții, fictive, in valoare totala de 4.661.940 lei’’, se mai arata in rechizitoriu.

Desi a fost finalizat in anul 2018, judecata in acest dosar a demarat anul acesta. Asta deoarece, avocatii apararii au formulat multe contestatii in Camera Preliminara, unele dintre acestea fiind aprobate. Dosarul se judeca la Tribunalul Iasi iar urmatorul termen de judecata va avea loc pe data de 18 noiembrie a.c.

Citeste si ‘’Cel mai mare dosar de evaziune din Moldova, cu 100 milioane prejudiciu, facut praf in instanta’’ .

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.