@ În ciuda faptului că pe data de 13 august a.c Teba Industry si PK Ebony au parafat un contract de vânzare pentru terenul pe care ar urma să se ridice cartierul Silk District tranzactia nu a fost finalizată @ Astfel, PK Ebony s-a angajat să plătească pentru terenul in suprafață de 98.800 m.p, suma de 30 milioane euro, vânzătorul, Teba Industries nu poate incasa decat 26 milioane de euro și asta deoarece terenul se afla in litigiu @ Compania Ispal a cerut in instanta anularea documentului cu ajutorul căruia Teba Industries pretinde ca este proprietarul terenului @ Mai mult decat atat, desi s-a semnat dupa cum am mai spus, pe data de 13 august un contract de vanzare-cumpărare, terenul ramane ipotecat in favoarea Teba Industries @ Cu alte cuvinte PK Ebony vinde clientilor apartamente în Silk District pe un teren ipotecat in favoarea altei companii care nu are nici o legatura cu proiectul imobiliar @ In plus, proprietarii de cladiri, apartamente sau locuri de parcare se pot trezi la un moment dat ca terenul trece in proprietatea statului @ Prezentăm în exclusivitate documente care arată ițele încurcate ale acestei afaceri
Silk District noul proiect imobiliar de pe Calea Chișinăului nr.22, municipiul Iași, pe care intenționează să-l dezvolte PK Ebony (fond de investiții membru al grupului grupul Prime Kapital Development) se ridică pe un teren alunecos. Adică, situația juridică a terenului este incertă și există suficiente șanse ca, la un moment dat terenul sa treacă in proprietatea statului. Asta după ce sutele de apartamente vor fi vândute. Astfel, potrivit documentelor pe care le deținem, 13 august a.c Teba Industry si PK Ebony au parafat un contract de vânzare pentru terenul in suprafață de 98.800 mp dar tranzactia nu a putut fi finalizata deoarece dupa cum am precizat anterior, situația juridică a terenului este incertă. Acest lucru este precizat și în contractul de vânzare-cumparare menționat. Astfel, pentru intreaga suprafata de teren PK Ebony s-a angajat să plătească 30 de milioane euro. Suma de 4 milioane euro a fost platita in baza unui ante-contract din anul 2018, suma de 16 milioane de euro a fost achitată în ziua semnării contractului de vânzare-cumpărare adică pe data de 13 august 2021, 6 milioane euro urmeaza sa fie achitată până la data de 15 noiembrie 2021 iar restul de plată, 4 milioane euro va fi achitata dupa ‘’finalizarea litigiului ISPAL’’. Adica, tranzactia ar putea fi finalizata numai daca instanta va putea solutiona in favoarea Teba Industries cererea prin care compania ISPAL a cerut anularea certificatului de proprietate asupra terenului. Daca ISPAL castiga acest proces Silk District rămâne, fără teren, în aer.
Apartamente vândute pe un teren ipotecat
Mai mult decât atat, pentru a se asigura ca-și va primi și diferența de bani Teba Industries a instituit ipoteca pe intreaga suprafata pe care se va dezvolta Silk District. Interesant este ca, Teba Industries a instituit ipotecă pentru suma de 10 milioane euro, adică 6 milioane euro care pe care trebuie să-i primească până la data de 15 noiembrie 2021 plus 4 milioane euro, suma ce urmeaza a fi incasată după ‘’finalizarea litigiului ISPAL’’. Se pune intrebarea fireasca sub ce formă vinde PK Ebony terenul viitorilor proprietari de apartamente in conditiile in care acesta este ipotecat in favoarea unui terț care nu are nicio legătură cu proiectul imobiliar? Desi i-am contactat reprezentantii PK Ebony nu ne-au raspuns la aceasta intrebare. De asemenea, ce se va întâmpla daca ISPAL va castiga procesul iar intr-un final terenul va trece in proprietatea statului. Proprietarii apartamentelor, sau ale celorlalte imobile din Silk District se vor putea trezi ca vor avea de achitat chirie sau o taxă lunară de redevență pentru concesionare către un terț care poate fi statul roman sau alta persoana juridică?
ISPAL: ‘’Este terenul statului roman’’
‘’Litigiul ISPAL’’ reprezinta o problemă foarte serioasă pentru Prime Kapital. Fostul chiriaș, ISPAL a cerut judecatorilor ‘’constatarea inexistenței dreptului de proprietate al SC Tomiris SA asupra imobilului situat în Iași, Calea Chișinăului nr.22, în suprafață de 98.900 mp’’. Să precizam că după așa-zisa ‘’privatizare’’ terenul a ajuns de la Tomiris la Teba Industries care acum la vandut catre PK Ebony. Ori, compania ISPAL, fost chiriaș al cladilor de pe Calea Chișinăului sustine ca terenul a fost dat de statul roman spre folosința fabricii de mătase Tomiris, numai daca intreprinderea îți păstra obiectul de activitate. Conform rationamentului avocatilor ISPAL, la scurt timp dupa ‘’privatizare’’ noii proprietari nu au mai păstrat obiectul de activitate iar totul s-a transformat intr-o afacere imobiliară. De aceea, ISPAL a cerut constatarea nulității a certificatului de atestare a dreptului de proprietate nr. MO3 nr. 0967 din 18.04.1994 emis de către Ministerul Industriilor în favoarea fostei fabrici de mătase. ‘’Certificatul de atestare contestat nu reprezenta un mod de constituire a dreptului de proprietate ci atesta o anumită situație de la momentul emiterii sale, când societatea își luase angajamentul prin contractul de privatizare să realizeze investiții și să angajeze forță de muncă în vederea continuării producției. Nu sunt intrunite condițiile prevăzute de art.1 din HG nr.834/1991, imobilul având destinații străine de obiectul de activitate al societății Tomiris care era reprezentat de producerea confecțiilor. În realitate, imediat după încheierea privatizării, activitatea societății a fost oprită iar societatea își întabulează dreptul de proprietate în baza unei încheieri cu titlu de atestare. Reținerea terenurilor în patrimoniul societăților comerciale era justificată în măsura desfășurării obiectului de activitate. Or, imobilul în litigiu ar avea ca destinație spații de închiriat și nu se circumscrie prevederilor art.1 din HG 834/1991, fiind incidente prevederile art.4 alin.1 din același act normativ’’, se arată în cererea formulată de ISPAL.
Dosarul a fost inregistrat in septembrie 2019 la Curtea de Apel Iasi care a respins cererea ISPAL. Sentinta nu este definitiva, fiind atacată la cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a fixat urmatorul termen de judecata pe data de 26 ianuarie 2022 (vezi aici).
Mai precizam ca SC Tomiris SA Iaşi s-a privatizat în anul 2000, prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare acţiuni nr. IS 11/06.03.2000 între fostul FPS, în calitate de vânzător, şi SC TEXTIL SA Arad, în calitate de cumpărător. Prin acest contract, firma arădeană a achiziţionat 51% din acţiunile societăţii Tomiris SA Iaşi. Textil SA Arad a fost preluata ulterior de Teba Industries. In data de 11.08.2021, municipalitatea ieseana a emis pentru Teba Industries autorizatia de contruire pentru construirea primelor 315 apartamente precum si a unei cladiri de birouri. Deocamdata PK Industries demolează clădirile fostei fabric de mătase.
Cel mai mare Mall, proiect abandonat
Într-o editie anterioară, in articolul ‘’Cel mai mare Mall din Moldova, șantierul a fost abandonat’’, am aratat că Prime Kapital a abandonat proiectul mall-ului pe care intentiona sa-l ridice la Era Park. Termenul de executie a expirat din data de 7 aprilie, Primaria Iasi l-a prelungit cu inca un an dar lucrarile nu au fost reluate.
Constantin MAZILU