@ Șefii CJ Iași, președintele Costel Alexe și vicepreședinții Sorin Afloarei și Marius Dangă au făcut un prim bilanț dupa un an de activitate in fruntea județului @ Astfel, din bugetul CJ Iași s-au investit aproape 300 milioane euro in dezvoltarea județului @ Unele dintre cele mai importante investiții sunt parcurile industriale de la Miroslava și Lețcani, modernizarea a peste 200 km de drumuri județene, semnarea contractului pentru proiectarea centurii ocolitoare a municipiului Iași-varianta Sud etc
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și echipa sa vicepreședinții Sorin Afloarei și Marius Dangă au tras linie după un an de guvernare locală și au prezentat un prim bilant al activitatii in fruntea județului. Astfel, șefii CJ au aratat ca in ultimul an s-au investit 1,47 miliarde lei (circa 300 milioane euro) din bugetul general al Consiliului Județean Iași pentru dezvoltarea județului. De asemenea, au fost obținute fonduri guvernamentale și europene pentru proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii si a economiei judetului cum ar fi: 16 milioane de lei fonduri guvernamentale pentru parcurile industriale Miroslava 2 și Lețcani, pste 40 de milioane de lei prin proiectul Combat Covid pentru dotarea a cinci din cele șase spitale din subordinea Consiliului Județean, includerea în PNRR a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, un proiect în valoare totală de 350 de milioane de euro.
Aproape 100 milioane euro pentru drumuri județene
În ceea ce privește infrastructura rutieră, s-au alocat peste 77 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri județene. S-au modernizat și asfaltat aproximativ 200 km de drumuri județene – peste 100 km prin Direcția Proiecte, cele două axe Iași – Suceava și Iași – Botoșani, și peste 80 km prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași. De asemenea, a fost semnat contractul de finanțare și am scos la licitație contractul de achiziție publică de proiectare pentru „Înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași” prin care vor fi reabilitați și modernizați peste 73 de km de drum județean din 8 comune. ‘’Contractul pentru proiectarea Centurii ocolitoare a municipiului Iași-varianta Sud, pe traseul Uricani-Cicoarei este aproape de finalizare. Totodată, am aprobat Regulamentul serviciului public de transport persoane pentru a asigura servicii de transport decente la nivelul județului, care să acopere nevoia de mobilitate a tuturor ieșenilor’’, a precizat Costel Alexe.
Tren metropolitan in judetul Iași
De asemenea, a fost constituită Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), prin intermediul căreia se va colabora cu Primăria Municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană pentru a implementa un plan de transport metropolitan coherent. ‘’Ca urmare a acestui demers, am semnat protocolul de asociere pentru proiectul „Tren Metropolitan Iași” – un viitor mijloc de transport ecologic, sănătos, rapid pentru ieșeni’’, a adaugat Costel Alexe.
De asemenea, CJ a fost implicat activ la conturarea propunerii de traseu pentru viitoarea autostradă A8, prin întâlniri constante cu proiectantul, primarii din județ, societatea civilă și prin coordonarea comunicării cu UAT-urile. Astfel, a fost introdusa problematica parcurilor industriale din județ în discuție, iar configurarea traseului s-a făcut ținând cont și de amplasamentele acestora.
Încă doua parcuri industriale
‘’Parcurile Industriale sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea economică a județului Iași, care au lipsit cu desăvârșire până acum. De la preluarea mandatului, am deblocat proiectul parcului industrial de la Lețcani. În momentul de față, au început lucrările de execuție la Iași Industrial Park, iar în maximum doi ani, parcul industrial va fi operational și vom fi pregătiți cu infrastructura necesară pentru a atrage investitori și a crea noi locuri de muncă’’, a mai remarcat Costel Alexe.
A fost scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare faza PUZ pentru obiectivul de investiții „Parc Industrial Holboca”. In plus au demarat procedurile pentru operaționalizarea de parcuri industriale și la Pașcani, Dumești, Deleni.
Investiții majore in sănătate. Spitale noi
În domeniul Sănătății s-au investit anul acesta 784 milioane lei pentru obiective precum: finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a celui mai mare tronson de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași, care urmează să fie dat în folosință in perioada urmatoare. De asemenea se va extinde și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii. Este vorba despre extinderea UPU cu o suprafață desfășurată de 2.281,74 mp și dotarea cu 19 echipamente medicale și 41 de unități de mobilier medical. Tot la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași a fost inființată prima secție de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova și a doua din România. Au fost demarate procedurile pentru construirea a două spitale noi, de la zero: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași (IRMC) și Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași.
Pentru IRMC a fost semnat contractul de achiziție publică a serviciilor de proiectare pentru etapa II – Studiu de fezabilitate și etapa III – Documentații tehnice pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizației de construire. Pentru Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași, s-a semnat contractul de achiziţie publică a serviciilor de proiectare. ‘’Avem la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași – o tehnologie de ultimă oră – Gamma Knife – cu ajutorul căreia pacienții vor putea beneficia de tratament nedureros, fără bisturiu, care nu necesită anestezie și care permite externarea pacienților în aceeași zi a intervenției’’, a mai spus Costel Alexe.
Implicare in lupta anti-Covid
In ceea ce privește combaterea pandemiei a fost înființat Centrul Județean de Comunicare Medicală COVID19 Iași – proiect unic în țară, în care mai multe instituții din județ – medicale și administrative – colaborează voluntar pentru a comunica despre modul în care evoluează pandemia și urmatoarele masuri de combatere care trebuiesc implementate. Au fost operaționalizate 6 centre de vaccinare coordonate de Consiliul Județean pentru a susține imunizarea ieșenilor. Doar în ultima săptămână s-au vaccinat în centrele noastre CJ peste 10.000 de ieșeni (10.297 doze administrate).
Marile proiecte regionale: dezvoltarea Aeroportului Iași
Șefii CJ Iași promit ca vor dezvolta infrastructura aeroportuară și vom avea un nou terminal până la finalul anului 2023, cu facilități suplimentare, prin care se va crește capacitatea de procesare a pasagerilor până la 3,5 milioane. Aeroportul Iași se redresează după perioada grea prin care a trecut în urma pandemiei. Cu 460.000 pasageri în acest an, Aeroportul Internațional Iași ocupă locul al doilea între aeroporturile regionale din țară. ‘’După cum bine știți, Blue Air va deschide în primăvară o bază operațională la Iași și va opera zboruri directe și de conexiune către peste 23 de destinații. Totodată, anul acesta am adus pe Aeroportul Iași cel mai mare operator aerian – Lufthansa, care operează zborul Iași – Frankfurt. Prin zborurile operate și de ceilalți operatori aerieni – Wizz Air, HiSky, Tarom, Austrian Airlines – Iașul este conectat cu cele mai mari centre europene’’, a adaugat Costel Alexe.
Proiect de jumătate de miliard de euro
ApaVital a demarat lucrările din cadrul celui mai mare proiect regional cu fonduri europene, de peste 509 milioane de euro -,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014 – 2020” prin care se vor realiza lucrări de infrastructură de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în 41 de UAT-uri din județul Iași și 4 UAT-uri din județul Neamț.
Se vor reabilita bojdeuca lui Creangă si Teatrul Luceafărul
La capitolul cultura si educatie a fost finalizat proiectul de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri, unde a fost inaugurată Casa Muzeelor, care găzduiește cinci muzee. În prima lună de la deschidere a fost atins obiectivul pentru primul an de activitate, peste 5.000 de vizitatori au trecut pragul Casei Muzeelor. A fost semnat contractul de grant și s-a scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii. În ultima ședință a Consiliului Județean finanțarea actualizării și elaborării documentației tehnico-economice pentru „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași. Acesta va fi depus pentru finanțare nerambursabilă în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice ce se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu. CJ Iași a alocat 1 milion de lei pentru susținerea FILIT și 1 milion de lei pentru Festivalul International Pentru Publicul Tânăr. ‘Le mulțumesc ieșenilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Sunt foarte dedicat să duc la îndeplinire programul de guvernare, împreună cu echipa de conducere, consilierii județeni și toți angajații Consiliului Județean și ai instituțiilor subordonate’’, a incheiar Costel Alexe.
Constantin MAZILU