@ Modul în care Constantin Deleanu a vandut prin interpuși Podgoria Cotnari către o firma controlată de cei doi fii ai săi este anchetat penal, în urma unei decizii a magistraților Tribunalul Iași @ SC Cotnari SA a vandut podgoria la un pret de nimic catre o firma din Botoșani @ La randul său, firma din Botoșani a vândut-o către Casa de Vinuri Cotnari SA la acelasi pret de nimic cu care a achiziționat-o de la SC Cotnari SA @ Prezentăm cele doua contracte de vânzare-cumpărare și o parte in sentința prin care Tribunalul Iași a decis ca afacerea sa fie cercetată penal
A vândut Constantin Deleanu, cu acte false Podgoria Cotnari către fii săi Remus și Victor Deleanu deși știa ca terenul, 700 de hectare de viță de vie nu-i aparține? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă în perioada următoare procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași în urma deciziei nr.230/2021 pronunțată de magistrații Tribunalului Iași. Plângerea penală a fost depusă in nume propriu sau prin reprezentant legal de un grup de țărani din Cotnari care l-au acuzat pe Constantin Deleanu ca a vandut prin interpuși și cu acte false o bună parte din Podgoria Cotnari, adică 700 de hectare deși ar fi stiut ca SC Cotnari SA nu era proprietarul de drept al suprafetei respective. Mai exact, terenul a fost revendicat de sute de țărani din Cotnari. Impotriva lui Deleanu și a complicilor săi, cetățenii din Cotnari au depus plângeri penale sub aspectul savârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscal, falsificare de documente și fals in declarații. Plangerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași care a decis sa claseze dosarul. Fiind nemulțumiți de soluția procurorului cetățenii au depus plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata la Tribunalul Iasi iar magistratii acestei instante au admis-o dispunand ca procurorii sa efectueze o ancheta penala completă.’’Organele de cercetare penală nu au făcut nici un fel de urmărire penală efectiv, in sensul că nu au încercat în nici un fel sa verifice macar vreuna din aserțiunile petenților denunțători, in mod special cele care se refereau la suspiciunile sale referitore la circumstanțele in care au fost incheiate cele doua tranzactii succesive de vânzare a terenurilor. Cu alte cuvinte nu s-au administrat probe din oficiu soluționarea cauzei limitandu-se la analiza unor documente depuse de petent. Inexistenta unor verificari reale, efective și mai ales, complete a temeiniciei acuzatiilor penale făcute este unul dintre principalele motive care determină admiterea plângerii formulate’’, se arată in sentinta judecatorilor Tribunalului.
Familia Deleanu stăpână pe terenuri revendicate
Pentru a înțelege mai bine acuzațiile penale trebuie facute unele precizări legate de istoricul SC Cotnari SA. Astfel, fostul combinat de vinificatie s-a privatizat in anul 2000. Astfel, SC Cotnari SA primeste in patrimoniu cladirile si terenul aferent. Pentru terenul lucrat 1.246 ha SC Cotnari SA a incheiat tot in anul 2000 cu Agenția Domeniilor Statului un contract de concesiune pe o perioada de 49 de ani care insa a fost anulat prin hotarare judecatorească. Cea mai mare parte din suprafata plantata cu vita de vie era revendicata de taranii din Cotnari si din comunele invecinate. Intre timp, au aparut unele reglementari legale care prevedeau ca pentru terenurile revendicate efectate de investiții cum sunt cele pe care s-a infiintat Podgoria Cotnari, se poate ajunge la un acord intre proprietarul suprafetei si proprietarul investitiei (a plantatiei de vie). Adica, taranii plateau SC Cotnari SA contravaloarea vitei de vie si deveneau din nou proprietari sau, compania de vinificatie platea țăranilor contravaloarea terenului si devenea stapana absoluta pe suprafata. Ori, in plangerea penala la care am facut referire mai sus, se arata ca SC Cotnari SA si Constantin Deleanu s-au instapanit pe Podgoria Cotnari inscriind date false pe un numar de 338 de acorduri care ar fi fost incheiate cu taranii din Cotnari. Plangerea penala se refera si la acuzatii de evaziune fiscala deoarece taranii sustin ca nu au primit sumele promise in respectivele acorduri. ‘’SC Cotnari SA, prin directorul general Deleanu Constantin, a intocmit un număr total de 338 de acorduri (pentru o suprafață totală de 700 ha de plantatii cu viță de vie) cu foștii proprietari, pe care le-a intocmit in fals ori a facut mentiuni false in ele în sensul că, în cuprinsul lor, a menționat în fals că ar avea calitatea de proprietar al investițiilor sau în sensul că a menționat că era vorba de terenuri de pe care investitiile au fost vandute cu respectarea legii’’, se arata in plangerea penala.
Podgoria vanduta in fals catre fiii lui Deleanu
Și, pentru ca acordurile respective nu contin date reale, oamenii au mai aratat ca SC Cotnari SA nu a devenit proprietarul de drept al terenurilor. Mai departe, se mai arata in plangerea penală că, pentru a pierde urma terenurilor revenedicate de tarani, Constantin Deleanu a vandut prin interpusi, o suprafata de 700 hectare de viță de vie catre firma fiilor sai, Casa de Vinuri Cotnari SA. Astfel, in data de 29 noiembrie 2011, SC Cotnari SA, reprezentata de Cojocaru V.Vasile a vandut catre SC Avi Cooper Impex SRL Botoșani reprezentată de Scutaru Victor, suprafața de 700 ha teren la un preț de 2.653.066 lei. După cum se poate vedea deși întreaga suprafață era plantată cu viță de vie, terenul a fost vândut la un preț de nimic adica cu 40 de bani pentru un metru pătrat. În perioada respectivă, la Cotnari și terenurile arabile se vindeau la prețuri de câteva ori mai mari. La scurt timp, pe data de 20 ianuarie 2012, SC Avi Cooper Impex SRL a revândut aceiași suprafata catre firma controlată de cei doi fii ai lui Deleanu, Remus și Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari. Pentru cele 700 hectare de viță de vie Casa de Vinuri Cotnari a platit 2.760.000 lei, adică tot circ 40 de bani pentru un metru pătrat. Prezentăm în fotocopii atașate acestui articol, paginile esențiale din cele două contracte de vânzare-cumpărare. Se mai poate observa ca numele Deleanu nu apare in cele doua contracte de vanzare-cumparare. Astfel, SC Cotnari SA si SC Casa de Vinuri Cotnari SA au fost reprezentate la notar de doi angajati necunoscuti. Asta in conditiile in care in perioada in care au fost realizate cele doua tranzactii Constantin Deleanu era director al SC Cotnari SA si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Casa de Vinuri Cotnari SA. Cu alte cuvinte, Deleanu stia ca afacerea miroase de la o poștă și a vrut sa scoata cartoful din foc cu mainile altora. Preturile derizorii cu care au fost vandute cele 700 hectare de teren catre firma controlata de fiii lui Constantin Deleanu au stat la baza celorlalte acuzatii de evaziune fiscala si fals formulata in plangerea penale despre care am facut vorbire mai sus.
Ce spun reprezentantii SC Cotnari SA
Ancheta penala urmeaza a fi reluata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi si asta deoarece judecatorii au motivat sentinta prin care au dispus reluarea urmaririi penale. Contactati de jurnalistii Dezvaluirea.ro, reprezentantii SC Cotnari SA nu au vrut sa faca prea multe comentarii pe marginea acestei situatii. In prezent, la conducerea SC Cotnari SA se afla Remus Deleanu. ‘’Astfel cum singur ați subliniat, instanta de judecata, prin hotărârea pronunțată, a stabilit faptul că organele judiciare nu au efectuat cercetarea penală potrivit denunțurilor primite, insa fără a stabili în sarcina vreunei persoane sau societăți vreo vinovăție . In ceea ce privește solicitarea dumneavoastră de a va transmite un punct de vedere, menționăm că în cuprinsul hotararii găsiți toate precizările necesare. Avand în vedere faptul ca organele judiciare urmează să analizeze denunțurile, considerăm că nici dumneavoastră și nici noi nu avem căderea să emitem opinii cu privire la situațiile descrise în acele denunțuri, situati care vor fi analizate în mod corect și obiectiv de către organele judiciare’’, a spus Remus Deleanu.
Citeste si ‘’Rasturnare de situatie la Cotnari. Chitaru aduce taranilor dreptatea cu acte servite de Deleanu’’.
Constantin MAZILU