@ Aflata in stare de insolventa de cateva zile, SC Iasicon SA a mai primit o lovitura din partea justitiei @ Societatea a pierdut un proces care avea ca miza incasarea unei facturi de circa 500.000 euro de la Apa Vital, suma reprezentand contravaloarea unor lucrari la reteaua de canalizare din zona Bucium-Barnova @ De la infiintare si pana in prezent Iasicon a fost abonata la contracte de bani publici iar acum ultima colaborare cu Apa Vital i-ar putea fi fatala in sensul ca o gaura de 500.000 euro ar putea impinge compania catre faliment @ Astazi, Curtea de Apel a respins si cererea de suspendare a procedurii de insolventa depusa de Iasicon
Aflata inca de la infiintare in preajma liderilor politici, in special a celor din PSD, fiind preferata la incheierea unor contracte de zeci de milioane de euro anual din bani publici, SC Iasicon SA ar putea primi acum lovitura fatala, adica cea care ar impinge-o catre faliment tocmai in urma unei colaborari cu statul. Astfel, in urma cu cateva zile compania patronata de Titel Sinescu a fost notificata de judecatori ca a pierdut procesul prin care a solicitat ca instanta sa oblige Apa Vital sa-i achite suma de 2.250.375 lei la care se adauga si TVA reprezentand contravaloarea unor lucrari efectuate la reteaua de canalizare in perioda 2015-2017 in zona Bucium-Barnova. Asta in conditiile in care in urma cu cateva zile magistratii Curtii de Apel Iasi au dispus intrarea in insolventa a SC Iasicon SA in urma unei cereri depuse de firma argeseana Orion Auto Invest SRL care a aratat ca firma patronata de Titel Sinescu nu i-a platit o factura restanta de circa 1,3 milioane lei, reprezentand lucrari efectuate in comun la statia de sortare a deseurilor a judetului Iasi. Prin urmare refuzul Apa Vital de a-i achita suma de 2.250.375 lei plus TVA vine intr-un moment cat se poate de nepotrivit, adica intr-un moment in care societatea are nevoie acuta de bani pentru a scapa de insolventa si implicit de faliment.
Teapa cu lucrarile de canalizare de la Barnova
Dupa cum am aratat anterior, Iasicon a fost preferata de autoritati la derularea unor investitii publice. Sa nu uitam ca aceasta firma a construit Institutul Regional de Oncologie si a fost antreprenor general la reabilitarea Palatului Culturii. In acest context precizam ca SC Apa Vital SA a fost principalul colaborator al Iasicon SA. Cele mai multe lucrari de infiintare sau de modernizare a unor retele de apa si canalizare in judetul Iasi au fost realizate de Iasicon. In ultimii ani, de exemplu, in cadrul unor proiecte finantate cu fonduri europene Iasicon a efectuat lucrarile la retelele de utilitati din orasele Harlau, Targu Frumos si Podu Iloaie dar si in municipiul Iasi in zona Bucium spre comuna Barnova. Acest ultim contract, cel privind realizarea retelei de canalizare in zona Bucium – Barnova i-a adus firmei Iasicon paguba de 500.000 euro. Sinescu le-a aratat judecatorilor ca firma sa a fost pur si simplu inselata de cei de la Apa Vital.
Apa Vital i-a pacalit
Cererea Iasicon da a obliga Apa Vital sa-i achite cei circa 500.000 euro s-a judecat la Tribunalul Iasi in dosarul 8656/99/2017. In cererea depusa Iasicon a aratat ca a incheiat cu Apa Vital un contract pentru extinderea retelei de canalizare in satele Paun, Pietrarie, Barnova, Cercu si Visani si construirea unei statii de pompare a apei uzate. Potrivit acestui contract care s-a derulat dupa cum s-a mai precizat in perioada 2015-2017, Iasicon SA se obliga sa reasfalteze drumurile pe care le-a spart pentru a monta reteaua de canalizare. Numai ca in proiect si in contract era precizat ca este vorba despre drumuri comunale. Intre timp, Iasicon a fost notificata de Consiliul Judetean ca a spart de fapt niste drumuri judetene si trebuie sa le repare. Diferanta dintre un drum comunal si unul judetean este considerabila. Un drum judetean este mai gros, are rigole, stratul de asfalt este mai gros etc. Doua drumuri judetene au fost afectate de lucrarile respective adica DJ 248 D si DJ 247A. Prin urmare Iasicon a aratat ca a cheltuit mai mult pentru lucrarile de asfaltare. „Va rugam sa dispuneti obligarea paratei (Apa Vital SA) sa platesca 2.250.375,18 lei (plus TVA), reprezentand contravaloarea lucrarilor de reasfaltare (real executate) si neachitate; 32.531,19 lei reprezentand costuri suplimentare generate de mentinerea scrisorii de garantie bancara de buna executie; 95.068,87 lei reprezentand profit nerealizat urmare a diminuarii valorii contractului de la 20.133.196,40 lei la 18.231.798,04 lei; contravaloarea cheltuielilor de judecata”, se arata in cererea Iasicon.
Apa Vital s-a aparat aratand ca Iasicon cunostea aceasta situatie inca din perioada derularii contractului. Mai mult, Apa Vital a aratat ca cererea a fost depusa prea tarziu iar judecatorii au fost de acord iar Iasicon a pierdut procesul. Sentinta nu este definitiva fiind inregistrat deja recursul Iasicon la Curtea de Apel Iasi.
Constantin MAZILU