Chirica este încolțit. DNA a cerut acte de la primărie cu două zile înainte de audierile de la DIICOT

8585
Mihai Chirica
Mihai Chirica

@ Un schimb de terenuri efectuat de Consiliul Local Iași, vizând o suprafață de teren din zona Smârdan, care a ajuns in final la dezvoltatorul Laurențiu Timofte a intrat in atenția DNA Iași @ Procurorii DNA Iași au cerut actele schimbului de terenuri dar și autorizațiile de construire eliberate pentru blocul ridicat de Timofte cu doua zile inainte ca primarul Mihai Chirica să fie audiat la DIICOT în dosarul Zoiosul @ Terenul i-a fost dat de primărie lui Neculai Abălașei fostul director RATP la un pret mult subevaluat @ La rândul său acesta l-a vândut lui Laurențiu Timofte care a ridicat un bloc

Curg dosarele penale la Primăria Iași. Astfel, cu numai două zile înainte ca primarul municipiului Iași, Mihai Chirica să fie audiat la DIICOT în dosarul Zoiosul, și DNA Iași a cerut unele documente legate de o afacere imobiliară derulată de primărie. Astfel, DNA Iași a solicitat documentele care au stat la baza unui unui schimb de terenuri care a vizat o suprafata de 704 mp de teren, în zona Smârdan, pe strada Barbu Lăutaru fără numar. Afacerea a început in timpul ultimului mandat al fostului primar Gheorghe Nichita si a continuat dupa ce conducerea Primăriei Iași a fost preluata de Mihai Chirica. Schimbul de terenuri a fost realizat intre Consiliul Local Iași si Neculai Abălașei fostul director al RATP. Schimbul de terenuri a fost realizat ca urmare a unei solicitări depuse în acest sens de Neculai Abălașei. Astfel, lui Neculai Abălașei îi fusese retrocedată o suprafață de 700 metri pătrați pe strada Gheorghe Doja nr.18, în cartierul Nicolina, în incinta Școlii generale nr.36. Abălașei și-a motivat cererea de realizare a unui schimb cu primăria prin faptul că nu va putea obține o autorizație de construire în curtea școlii. Abălașei a depus cererea pe 14 august 2013, iar pe data de 26 mai 2014, primăria îi propune la schimb terenul de pe strada Barbu Lăutaru. Problema este că, pentru realizarea acestui schimb primăria a subevaluat foarte mult valoarea terenului de pe strada Barbu Lăutaru.

Golănia se vede din avion

În final, prin HCL 183/2014 , primăria atestă că deține pe strada Barbu Lăutaru o suprafață de 702 mp din care 632 mp îi oferă la schimb lui Abălașei rămânând liberi 72 metri pătrați. Inainte de a-i oferi la schimb terenul lui Abălașei, expertul Gabriela Diaconu, angajata de municipalitate a stabilit ca suprafata de pe strada Barbu Lăutaru valoreaza numai 162 euro/mp (vezi foto document). Asta in conditiile in care, cu numai un an inainte o alta expertiza insusita de municipalitate prin HCL nr.22/2013, stabilea că valoarea terenului este de fapt de 271 euro/mp (vezi foto document). Cu un an inainte, evaluarea fusese facuta tot de primărie in urma unei solicitari de concesionare pentru acelasi teren depusa de Corpul Expertilor Contabili (CECCAR). Aceasta asociatie profesionala dorea să-și extindă sediul din zona Smârdan. În urma solicitării depuse de CECCAR, primaria angajeaza firma de evaluatori Cont Expert SA din Bacău care a stabilit ca valoarea terenului este de 271 euro pentru un metru pătrat. Pentru ca s-a stabilit o valoare atat de mare pentru teren, primaria a stabilit pentru concesionare o redeventa de 7.100 euro iar CECCAR a renuntat. Deci, in urma cu un an cand terenul a fost cerut de CECCAR valoarea suprafetei era de 271 euro pe metrul patrat iar atunci cand s-a facut schimbul valoare a scazut in loc sa creasca cu peste 100 euro adica pana la 162 euro/mp. Ambele rapoarte au fost insușite de Consiliul Local. La scurt timp dupa aceea, Abălasei i-a vandut terenul lui Laurentiu Timofte care a construit un bloc. Planul Urbanistic Zonal si autorizatia de construire au fost aprobate si emise in timpul mandatelor lui Mihai Chirica.

Citeste si ‘’Primarul Mihai Chirica și directoarea Oțeleanu audiați la DIICOT. Galerie foto exclusiv’’

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.