Primarul si rectorul UMF Iasi s-au incaierat pentru o strada. Judecatorii au mers la fata locului

5507

@ A cui este strada care duce spre Facultatea de Biochimie din cadrul UMF Iasi? @ Rectorul Vasile Astarastoare a spus ca este proprietatea UMF iar primarul Gheorghe Nichita a “nationalizat-o” trecand-o in proprietatea Consiliului Local @ Dupa o lupta apriga in justitie, aproape 7 ani de procese, batalia a fost transata in urma cu doua zile in favoarea UMF Iasi care a infrant insusi Guvernul @ Curtea de Apel Iasi a decis in urma cu doua zile: Fundacul Theodor Pallady se afla in proprietatea UMF

Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi a vrut sa devina pe deplin proprietarul unei strazi din municipiu si a reusit prin sentinta pronunata in urma cu doua zile de Curtea de Apel Iasi. Disputa dintre institutia de invatamant superior si municipalitate a inceput in urma cu peste 6 ani cand functia de rector al UMF Iasi era ocupata de prof.dr. Vasile Astarastoae iar primar al municipiului Iasi era Gheorghe Nichita si vizeaza artera e circulatie numita Fundac Theodor Pallady, una dintre caile de acces catre Facultatea de Bioinginerie Medicala. Fundacul Theodor Pallady se afla la nordul cladirii UMF Iasi, aflata langa Muzeul Vasile Alecsandri pe strada cu acelasi nume, zona Copou. Fundacul Theodor Pallady asigura accesul catre Facultatea de Bioinginerie Medicala dinspre strada Theodor Pallay, aceasta din urma facand legatura dintre bulevardul Lascar Catargi si strada Sararie.

“Nationalizata” de primarie

Fundacul Theodor Pallady care ocupa o suprafata de teren de circa 150 metri patrati a fost trecut de primarie in domeniul public al municipiului Iasi prin Hotararea Consiliului Local nr.72/25.02.2011, confirmata prin Hotararea de Guvern nr.35/2012. Asta in ciuda opozitiei manifestate de UMF care a aratat ca fundacul a fost intabulat anterior in proprietatea institutiei de invatamant superior. Neavand incotro la data de 18.09.2012, UMF Iasi a dat in judecata Consiliul Local pentru anularea HCL nr.72/2011, cea care atesta ca fundacul Theodor Pallady se afla in domeniul public al municipiului Iasi. In cererea inregistrata cu nr.7720/99/2012 la sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, UMF Iasi a aratat dupa cum s-a precizat mai sus ca terenul in suprafata de 150 mp a fost intabulat in proprietatea univerrsitatii fiind depus totodata si un document mai vechi si anume Decretul regal nr.3301/1934 prin a fost aprobata trecerea imobilelor aflate la acea data in zona respectiva “din proprietatea Societatii ocrotitoare a orfanilor de razboi în deplina proprietate catre Epitropia institutelor scolare”, fara indicarea suprafețelor de teren si a numarului de imobile. In replica Consiliul Local a aratat ca suprafata de 150 mp a fost constituita inca din anul 1999 drept servitude de trecere in favoarea proprietarilor de case din zona si a UMF Iasi tocmai pentru a fi asigurat accesul institutiei de invatamant superior catre o suprafata de teren care i-a fost pusa la dispozitie tot de municipalitate.

Judecatorii au efectuat “cercetarea la fata locului”

Avand o misiune grea de indeplinit, fiind prezentate dupa cum s-a vazut argument de ambele parti judecatorii Tribunalului Iasi au decis sa efectueze “cercetarea la fata locului”, procedura prevazuta in articolul 345 din noul Cod de procedura civila. Potrivit acestei prevederi judecatorul poate decide din oficiu sa se deplaseze la fata locului singur sau cu un expert pentru a lamuri pe teren anumite aspect in legatura cu litigiul pe care il au de solutionat. “Prin cercetarea la fata locului administrata la data de 08.03.2013 a fost identificata calea de acces cu privire la care parțile, indirect, isi disputa dreptul de proprietate in cauza, aceasta fiind una infundata si neamenajata in mod special ca si cale de acces, fara semnalizare si indicatoare rutiere. In acest context, expertul principal desemnat in cauza si expertul asistent al reclamantei au oferit lamuriri cu privire la servitutile de trecere instituite anterior prin hotarare judecatorească de natura a asigura accesul la proprietatile private invecinate cu universitatea reclamanta”, au aratat judecatorii ieseni.

UMF a castigat definitive in urma cu doua zile

In cele din urma pe 14.07.2017 cand rector al UMF Iasi era deja prof.dr. Viorel Scripcaru iar primar al municipiului Iasi era Mihai Chirica, judecatorii de la Tribunal au decis sa dea dreptate institutiei de invatamant superior anuland HCL care arata ca Fundacul Theodor Pallady se afla in domeniul public al municipiului Iasi. Dupa aceea in luna aprilie a.c UMF Iasi a dat in judecata Guvernul Romaniei pentru anualarea partiala a HG nr. nr.35/2012 cea care confirma lista proprietatilor din domeniul public al municipiului. Cererea a fost inregistrata la Curtea de Apel Iasi, in dosarul nr.214/45/2013 solutionat in urma cu doua zile cand judecatorii au decis anularea partii din HG care atesta ca Fundacul Theodor Pallady este proprietatea primariei. “Admite actiunea formulata de reclamanta Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, cu sediul in Iasi, strada Universitatii, nr.16, jud.Iaşi, in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei, cu sediul in Bucuresti, Piata Victoriei, nr.1, sector 1. Anuleaza, partial, Hotarerea Guvernului nr.35/2012 privind atestarea domeniului public al judetului Iasi”, au decis in urma cu doua zile magistratii Curtii de Apel Iasi.

Constantin Mazilu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.