Despre Lubrifianți – La ce sunt folosiți? Care sunt cei mai buni? Ce trebuie evitat?

4018
lubrifianti
lubrifianti

Lubrifiantii, adesea ignorati au un rol foarte important insa trebuie avut in vedere faptul ca atat neutilizarea lor cat si utilizarea lor in mod gresit sau alegerea lor eronat, pot fi cauza unor neplaceri. In acest articol vom discuta cele mai importante aspecte cu privire la lubrifianti. Lubrifiantii sunt niste produse folosite de cupluri pentru a facilita din timpul actului sexual. Acestia pot fi folositi in orice tip de activitati sexuale, de la sex anal la sex vaginal, oral sau chiar pentru masturbare. Lubrifiantii se aplica pe piele si o fac mai alunecoasa, ceea ce poate imbunatati radical nivelul de placere din timpul sexului.
Daca zona intima nu este lubrifiata corespunzator, sexul poate fi inconfortabil sau, in unele situatii, chiar dureros. Cu toate astea, nu sunt folositi doar de persoanele care nu sunt suficient de lubrifiate. Pot fi folositi pur si simplu pentru a imbunatati performantele seuale, chiar si atunci cand nu exista o problema. Mai mult de atat, exista si anumite tipuri de lubrifianti care sunt folositi in anumite situatii speciale. De exemplu, lubrifiantii cu arome pot fi folositi pentru cei ce doresc sa creeze o atmosfera delicioasa. Cei comestibili pot fi folositi in timpul sexului oral. Exista chiar si lubrifianti ce ofera senzatie de incalzire sau
racire, pentru a face partida cu totul speciala.

Tipuri de lubrifianti

Lubrifiantii sunt de regula impartiti in 3 categrii principale, in functie de compozitia lor: lubrifianti pe baza de apa, pe baza de silicon sau din ulei. Fiecare este folosit pentru o anumita situatie.

Lubrifiantii pe baza de apa

Lubrifiantii pe baza de apa sunt cei mai comuni si mai accesibili de pe piata (pe justlove.ro poți vedea care sunt cei mai populari lubrifianți pe bază de apă). Acestia au in compozitia lor in cea mai mare parte apa si molecule solubile in apa. Vin in diferite consistente cum ar fi lichid, jelly sau chiar gel. Daca cineva doreste sa foloseasca o jucarie erotica din silicon sau derivate ale siliconului, este indicat sa foloseasca doar lubrifiantii pe baza de apa, deoarece cei din silicon sau ulei nu sunt potriviti, putand distruge materialul jucariei.

 

lubrifiant-bioglide
lubrifiant-bioglidef

Mai mult de atat, lubrifiantii pe baza de apa sunt cei mai potriviti cu pielea sensibila, asadar daca stii ca esti genul de persoana care se irita foarte usor la nivelul pielii, cel mai indicat este sa folosesti un lubrifiant pe baza de apa. Acestia sunt de asemenea foarte usor de clatit, fiind usor de curatat. Acesta nu e neaparat un lucru bun, deoarece poate limita modul de utilizare al produsului, avand in vedere ca nu poate fi folosit in
dus, cada sau orice situatie ce implica apa. De asemenea, lubrifiantii pe baza de apa tind sa se absoarba in piele destul de repede, asadar e nevoie sa se reaplice in mod frecvent, chiar si in timpul sexului. Dupa actul sexual, este indicat sa speli bine lubrifiantul
ramas la nivelul pielii, mai ales daca acesta contine ingrediente precum glicerina deoarece acestea pot cauza iritatii sau chiar infectii.

Lubrifiantii pe baza de silicon

Lubrifiantii pe baza de silicon sunt rezistenti la apa si ofera o lubrifiere de lunga durata, fiind nevoie de foarte putina reaplicare. Consitenta acestora poate fi mai vascoasa sau mai light, in functie de cum doreste sa il faca producatorul. In mod obisnuit, lubrifiantii din silicon nu cauzeaza alergii sau iritatii. Acestia nu sunt toxici, asadar sunt de
obicei potriviti pentru a intra in contact cu zona genitala sau anala. Mai mult de atat, in cele mai mult ecazuri sunt compatibili cu prezervativele din latex sau poliuretan. Cu toate ca nu sunt la fle de usor de curatat precum lubrifiantii pe baza de apa, metoda de stergere este
aceeasi: foloseste apa pentru a inlatura surplusul de lubrifiant de la nivelul pielii. Unele branduri pot sa pateze cearsaful sau hainele. Tine cont de faptul ca lubrifiantii din silicon nu sunt compatibili cu jucariile sexuale din silicon sau materiale derivate ale acestuia, acesta putand sa deterioreze materialul jucariei. Cu toate astea, daca folosesti o
jucarie din metal sau sticla, acestia sunt potriviti.

Spre deosebire de lubrifiantii pe baza de apa, cei din silicon pot fi mai vascosi. Avand in vedere ca siliconul nu se absoarbe in piele, acestia rezista mult inainte de a se  ”usca”. Sunt perfecti pentru cuplurile care doresc o patida sexuala clasica, fara a folosi jucarii.

Lubrifiantii din uleiuri

Lubrifiantii din ulei sunt unii din cei mai putin utilizati. Acestia sunt rezistenti la apa si usor de aplicat. Tind sa tina reziste mai mult decat celelalte 2 tipuri, fiind perfecti atat pentru o lubrifiere de lunga durata, cat si pentru un fi folosit pe post de ulei de masaj. Din pacate, acestia tind sa deterioreze latexul, asadar nu sunt compatibili cu prezervativele.
Cu alte cuvinte, lubrifiantii din ulei pot cauza ruperea prezervativului asadar nu e recomandat sa ii folosesti atunci cand doresti sa folosesti aceasta metoda de contraceptie.

Ce tip de lubrifiant sa folosesc?

Daca inca nu esti lamurit care este cel mai bun tip de lubrifiant pentru tine, iata un tabel care te va ajuta sa intelegi mai bine ce tip de lubrifiant sa folosesti in functie de situatie, de motivul pentru care doresti sa il utilizezi.

Lubrifiantii speciali

Urmatoarele tipuri de lubrifianti apartin celor 3 tipuri de categorii principale. Cu toate acestia, datorita faptului ca sunt potriviti pentru anumite situatii, datorita functiilor sale cu totul deosebite, merita mentionati.

Lubrifiantii cu efect de racire/incalzire

Lubrifiantii cu efect de racire sau incalzire sunt cel mai adesea lubfiantii pe baza de apa care contin extract de menta sau ingrediente similare pentru a crea un efect racoritor. Acestia sunt potriviti pentru persoanele care doresc un plus de stimulare si senzatii intense.
Senzatia de racorire sau incalzire poate imbunatati experienta sexuala de care ai parte. Acestia pot provoca diferite reactii pentru unele persoane, asadar este indicat sa fie testati inainte de a fi folositi. Aplica o cantiate mica de lubrifiant pe piele la incheietura si urmareste reactiile. Nu il folosi daca cauzeaza iritatie sau se inroseste pielea.

Uleiurile de masaj sau lubrifiantii personali

Unele tipuri de lubrifianti combina lubriiantii pe baza de apa cu diferite uleiuri de plante. Acestia se folosesc atat pentru lubrifiere cat si pentru un masaj intens, fiind perfecti pentru un masaj senzual in timpul preludiului.

Lubrifiantii comestibili/ cu arome

Lubrifiantii comestibili (da, exista asa ceva si gasiti foarte multe tipuri pe justlove.ro) sunt siguri pentru a fi inghititit in timpul sexului oral si adesea contin arome care au ca rol imbunatatirea actului sexual, facand experienta mai delicioasa. Pot imbunatati radical performantele.

lubrifianti-cu-arome
lubrifianti-cu-arome

 

Cu toate acestea, pot porvoca iritatii la nivelul pielii in cazul unelor persoane. Este important sa fie testat inainte. Tine cont de faptul ca nu toti lubrifiantii cu arome sunt comestibili, asadar asigura-te ca citesti
informatiile oferite de producator inainte sa il folosesti. Nu ingera lubrifiantul decat daca producatorul scrie clar pe eticheta ca este comestibil.

Lubrifiantii cu efect de amortire

Lubrifiantii cu efect de amortire contin anumite ingrediente ce au un efect usor anestezic atunci cand sunt aplicati. Acestia sunt potriviti pentru a prelungi atcul sexual in cazul persoanelor ce sufera de ejaculare precoce sau care dorsc pur si simplu sa prelungeasca actul sexual, pentru a rezista suficient sa ofere orgasm partenerei. Lubrifianti cu efect de amortire sunt adesea folositi anal sau pentru sexul oral hardcore, numit deep throat.
Nu este recomandat sa folosesti acest tip de produs pentru a scapa de durerea cauzata de sex. Durerea are de cele mai multe ori un motiv medical si este indicat sa simti acea durere pentru a sti cand sa opresti penetrarea.

Lubrifiantii sub forma de pudra

Lubrifiantii sub forma de pudra sunt lubrifianti pe baza de apa ce vin in forma de pudra concentrata. Acestia pot fi combinati cu apa pentru a obtine consistenta dorita. Sunt usor de folosit si pot fi luat cu tine atunci cand calatoresti.

Lubrifianti de care sa te feresti

Cu toate ca acestia sunt in general siguri si usor de folosit atat timp cat nu ii utilizezi inafara scopului pentru care au fost creati (cum ar fi unul din silicon impreuna cu o jucarie din acelasi material), acestia pot fi uneori nepotriviti, mai ales atunci cand sunt folosite metode neconventionale de lubrifiere. Iata la ce trebuie sa ai
grija si de ce tipuri de lubrifianti ar trebui sa te feresti:

Osmolaritate si pH-ul produsului

Atunci cand alegi un lubrifiant pe baza de apa, osmolaritatea si pH-ul acestuia sunt principalele 2 lucruri la care trebuie as fii atent. Produsele izo-osmotice sau cele cu pH echilibrat (neutru sau usor acid) sunt cele mai potrivite. Unele studii arata ca lubrifiantii hiper osmotici pot cauza probleme la nivelul celulelor. Alte studii arata ca cel
hiper somotici sau cu pH scazut pot creste riscul de imbolnavire cu boli venerice. OMS recomanda evitarea lubrifiantilor care sunt hiper osmotici sau care au un pH scazut (care sunt foarte acizi). Cu toate astea, de multe ori nivelul de osmoza sau pH nu sunt mentionate pe eticheta produsului.

Spermicide

Anumiti lubrifianti pot contine spermicide precum nonoxinol-9. S-a aratat ca acest ingredient are un nivel crescut de toxicitate celulara. Lubrifiantii care contin spermicide ar trebui intotdeauna sa fie folositi impreuna cu alte metode de contraceptie, deoarece acesta nu este suficient pentru a evita o sarcina nedorita.

Saliva

In unele filme, oamenii folosesc saliva pe post de lubrifiant. Cu tote astea, acestea nu sunt cele mai potrivite din 2 motive principale. In primul rand, fluidele corpului tind sa se usuce foarte repede, fiind asadar foarte ineficiente. O lubrifiere necorespunzatoare poate cauza rani sau alte tipuri de probleme, ceea ce poate creste riscul de infectare cu
boli cu transmitere sexuala. In al doilea rand, sperma si saliva pot avea bacterii, virusi sau paraziti ce pot cauza boli venerice. Cu toate ca poate parea sexi sa folosesti saliva sau sperma pentru lubrifierea zonei intime, lubrifinatii au fost conceputi
special si sunt recomandati.

Sapunul

Sapunul nu ar trebui folosit niciodata pe post de lubrifiant. Sapunul traditional poate cauza iritatii in zona intima daca este folosit in acest scop si poate schimba nivelul de pH din zona genitala, ceea ce duce la iritatii sau disconfort. Lubrifiantii din silicon sau din ulei sunt cei cei mai recomandati.

Mancarea

Poate parea ciudat, dar sunt multe cupluri care folosesc mancarea sau bautura pe post de lubrifiant. Acest lucru este complet gresit deoarece pot contine nutrientii necesari pentru a face o bacterie sau o ciuperca sa se dezvolte in zona intima. Lubrifiantii sunt o metoda buna pentru a imbunatati performantele sexuale. Exista nenumarate tipuri de
astfel de produse din care poti alege in functie de necesitati. Tine minte ca dupa utilizare sa speli bine zona intima de toate urmele de lubrifiant ramase deoarece daca nu este indepartat, acesta poate cauza disconfort sau iritatii. De asemenea, tine cont de data de expirare si de instructiunile producatorului inanite de a folosi un lubrifiant.
Uita-te si la ingredientele pe care le contine acesta si asigura-te ca nu esti alergic la niciunul. Daca nu esti sigur, este cel mai indicat sa faci testul de alergie pentru a te asigura ca produsul respectiv este potrivit pentru tine.

Surse de informare
1. Sundaram A Vishwanathan, Monica R Morris, et.al. “Rectal Application of a Highly Osmolar Personal
Lubricant in a Macaque Model Induces Acute Cytotoxicity but Does Not Increase Risk of SHIV
Infection.” PLoS ONE.
2. “Use and procurement of additional lubricants for male and female condoms: WHO/UNFPA/FHI360
Advisory note. ” WHO.
3. Wilkinson, E.M, M.M Herbst-Kralovetz, and R.M Brotman. “Clinical and Personal Lubricants Alter Cell
Viability, Cytotoxicity and Mucin Production in Human Vaginal Epithelial Cell Culture Models.”
American Journal of Obstetrics and Gynecology.
4. Begay, Othell, et.al. “Identification of Personal Lubricants That Can Cause Rectal Epithelial Cell
Damage and Enhance HIV Type 1 Replication in Vitro. (VIROLOGY).” AIDS Research and Human
Retroviruses.
5. Dezzutti, Charlene S., et.al. “Is Wetter Better? An Evaluation of Over-the-Counter Personal Lubricants
for Safety and Anti-HIV-1 Activity. ” PLoS One.
6. Gorbach, Pamina M., et.al. “The Slippery Slope: Lubricant Use and Rectal Sexually Transmitted
Infections: A Newly Identified Risk.” Sexually Transmitted Diseases.
7. Cooper, Benjamin G., Stacy L. Chin, et.al. “Friction-lowering Capabilities and Human Subject
Preferences for a Hydrophilic Surface Coating on Latex Substrates: Implications for Increasing
Condom Usage.” Royal Society Open Science.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.