Juriștii lui Chirica, blat și în instanță pentru spălătoria ilegală a lui Cheșcu. DNA a ridicat actele

861
Colaj foto cu George Cheşcu, spălătoria lui şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, care zâmbeşte
Primarul Iaşului a pierdut procesul pe care l-a intentat SC Flux SRL

@ Mai mult au mimat un proces pentru desființarea autorizației pentru spălătoria amenajată de firma afaceristului Gheorghe Cheșcu, vis a vis de cartierul Green Park @ Forțată de constatările Inspectoratului de Stat în Construcții, Primăria Iași a cerut la Tribunal anularea autorizației de construire dar a pierdut procesul @ Avocații lui Cheșcu au invocat tardivitatea iar juriștii primăriei nici măcar nu s-au obosit sa contracareze @ Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că autorizația a fost emisă prin încălcarea prevederilor legale și a cerut anularea autorizației @ Însă, primăria nu a respectat indicațiile ISC si a formulat prea tarziu in instanta cererea de anulare a autorizației motiv pentru care au și pierdut procesul

Juriștii primăriei au mimat un proces împotriva firmei afaceristului Gheorghe Cheșu și, deși au pierdut pentru că nu au contracarat argumentele aduse de avocații Flux SRL, au făcut și recurs. Astfel, după ce DNA Iași a ridicat actele legate de modul în care a fost avizată spălatoria amanejată de SC Flux SRL vis a vis de cartierul Green Park, pe strada Vasile Lupu nr. 135, municipiul Iași, juriștii primăriei au cerut in instanță anularea autorizației de construire. Problema este că, potrivit unor surse DNA cercetează faptul că primăria nu a pus in practica un proces verbal intocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții care solicita anularea autorizației de construire. Ori, dupa ce DNA a ridicat actele juriștii primăriei au deschis acțiune in justiție pentru anularea autorizației dar, cum era și de așteptat judecatorii au constatat ca solicitarea a fost facuta prea târziu. Potrivit Legii, municipalitatea putea solicita anularea actului administrativ in termen de un an.

S-au trezit mult prea târziu

Astfel, ilegalitatea a fost constatată de Politia Locala in luna mai a anului 2021 iar la inceputul lunii decembrie 2021, prin procesul verbal nr.46788/08.12.202, Inspectoratul Judetean în Construcții a solicitat municipalitatii sa demareze un proces in justitie pentru anularea autorizatiei de construire. Ori, juriștii primăriei au deschis procesul abia în luna martie a.c dupa ce DNA a ridicat documentele. Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei, reclamantul a solicitat anularea autorizaţiei de construire nr.645/17 august 2020 şi a certificatului de urbanism nr. 520 / 25 februarie 2019, precum şi a actelor ce au stat la baza emiterii actului administrativ, emise în beneficiul firmei amintite. „Am fost sesizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi cu privire la necesitatea anulării actelor indicate în petit, raportat la lipsa unor avize necesare conform Legii 50/1991 (aviz CET, aviz Serviciu Rutier, aviz Comisia de Versanţi), a cuprinderii imobilului în Registrul Spaţiilor Verzi din Iaşi, a lipsei unor acte din cadrul documentaţiei (studiul geotehnic şi de stabilitate, referatul AF, calculul coeficient energetic şi studiul privind utilizarea energiilor alternative), a unor neconcordanţe dintre datele tehnice ale imobilului (suprafaţa reală a terenului – acte vs. măsurători, adresa poştală, lipsa frontului direct la stradă) şi a încălcării utilizărilor admise prin RLU aferent PUG Iaşi (au fost autorizate construcţii provizorii contrar acestei interdicţii)”, se arata în cererea formulată de juriștii municipalității.

spalatorie Chescu Green Park-
spalatorie Chescu Green Park-

Juriștii primăriei nu au depus întâmpinare

La rândul ei, firma controlată de afaceristul George Cheşcu a formulat o întâmpinare prin care solicită respingerea acţiunii raportat la prevederile legale aplicabile, pe care le-a citat, dar fără a le raporta concret la speţă. De cealaltă parte, primarul Iaşului nu a formulat răspuns la întâmpinare. Mai mult, după primul termen de judecată, SC Flux SRL a depus la dosar note scrise prin care invocă excepţia tardivităţii acţiunii raportat la art. 1, al. 6 din Legea 554/2004. Primarul Iaşului nu a răspuns acestei excepţii până la termenul acordat. Potrivit legislaţiei în vigoare, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia în termen de 1 an de la data emiterii actului. Autorizaţia de construire nr. 645 a fost emisă la 17 august 2020, astfel încât o acţiune în nulitatea acesteia putea fi introdusă de reclamant cel târziu la 17 august 2021. Această acţiune a fost introdusă de primar pe data de 17 martie 2022, mult după împlinirea termenului indicat de textul legal citat. „Reclamantul nu a furnizat nicio justificare sau contra-argument raportat la prev. art. 1, al. 6 teza finală, invocată de pârât, sens în care instanţa nu poate decât să ia act că în speţă nu a fost respectat termenul prevăzut de legiuitor şi indicat de pârât ca aplicabil speţei”, au concluzionat judecătorii ieşeni.

Trimiși în judecată în ‘’Dosarul Flux’’

Abuzul descris mai sus este cu atat mai surprinzator cu cat Mihai Chirica si functionari din subordinea lui au fost trimiși în judecata de DNA pentru edificarea ilegala a blocului ridicat de Cheșcu strada Vasile Lupu nr.95G. La mijlocul lunii iulie 2022, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, Mihai Chirica, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale), Anca Nora Brânduşescu, arhitect șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, dar şi SC Flux SRL și administratorul societății, fiecare pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

Harabagiu a semnat in locul lui Chirica pentru Cheșcu

„În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu, beneficiind de ajutorul primarului Chirica, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC Flux SRL, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal. La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și inculpata Brândușescu, la acea vreme arhitect-șef al municipiului Iași. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10 octombrie 2018, emis de municipiul Iași. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Mariana Popa, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru Iași, ar fi admis cererea de intabulare (pe 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (pe 23 octombrie 2018). Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC Flux SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași”, au arătat procurorii DNA.

DNA răscolește primaria pe urmele lui Cheșcu. Încă o constructie ilegală protejată de Chirica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.