@ A început procesul poliţiştilor acuzaţi că au luat şpagă pizza de la „Mamma Mia” @ Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au amânat ieri, la primul termen, procesul de corupţie @ Anchetatorii au folosit un colaborator cu identitate reală și doi investigatori sub acoperire pentru a înregistra convorbirile suspecților
Ieri a început procesul poliţiştilor acuzaţi că au fost fomişti şi că ar fi luat şpagă mâncare de la restaurantul „Mamma Mia”. Astfel, la primul termen, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au amânat procesul de corupţie. În acest dosar, intitulat generic „Şpagă la Rutieră”, au fost trimişi în judecată mai mulţi poliţişti.
Procurorii susțin că dosarul a fost înregistrat la DNA Iași pe 20 mai 2019, fiind întocmit pe baza informațiilor din care rezulta că un poliţist ar fi obișnuit să primească diverse produse de la șoferii restaurantului „Mamma Mia” identificați că ar fi comis abateri de la prevederile Codului Rutier, în schimbul nedispunerii măsurilor legale împotriva lor.
Interceptările din dosarul „Şpagă la Rutieră”, obţinute cu ajutorul investigatorilor
Anchetatorii au mai spus că informațiile existente relevau faptul că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii din cadrul structurii rutiere nu ar verifica în trafic certificatul de înmatriculare al autoturismelor care, potrivit normelor legale, ar trebui să aibă avizul RAR cu mențiunile specifice privind punerea în circulație a unui autoturism colantat.
Pe 10 iunie 2019, în cauză a fost desemnat un colaborator cu identitate reală. Prin ordonanțele din 7 octombrie 2019, în cauză au fost desemnați și autorizați, pentru 60 de zile, și doi investigatori sub acoperire.
La finalul anchetei, procurorii DNA i-au trimis în judecată mai multe persoane, printre care Nicolae Robert Barabaş, Bogdan Gabriel Ciochină, Gabriel Dămoc, Cristinel Cătălin Lohan, Constantin Bogdan Toderaşcu, Liviu Andrei, Robert Andrici, Doru Ionuţ Crivoi, Paul Eţcu, Ionuţ Lucian Landea, Dan Constantin Păuleţ, Felix Nelu Crengăniş, Marian Ciprian Ciobanu, Andrei Cosmin Hîncu sau Adrian Ştefănucă.
Interceptări fierbinți în dosarul penal: „Ce combinator eşti!”
Pe 13 ianuarie 2020, în intervalul orar 10:23 – 10:31, oamenii legii au înregistrat o convorbire purtată de colaboratorul cu identitate reală și A.C.H., suspect în acest dosar:
Colaborator: – Ce combina… du-te-n… de combinator! Băi! Când am deschis telefonul, p..ă, liste de mesaje de la ăștia! Ce fac cu ăștia, de la Poliție?
A.C.H.: – Păi, și de ce pleci? De ce pleci în afară?
Colaborator: – Hm! Zi ce fac cu ăștia de la Poliție!
A.C.H.: – Tot la fel, tre’ să vină aici!
Colaborator: – Să vină ei aici?!
A.C.H.: – Da!
Colaborator: – Ia uite-l! Și la ăștia n-ai trimis nimica acuma în decembrie, niciun protocol? Că m-a mai întrebat unul-altul!
A.C.H.: – Nu, că eu n-am… n-am.. nici nu m-am ocupat eu, că se fac la hală acum. Nici nu m-am ocupat! Eu n-am fost! Eu n-am fost (neinteligibil)… fiică-mea a fost bolnavă tare, eu am stat acasă!
Colaborator: – Dar ce-a pățit?
A.C.H.: – A luat un virus, în fine, i s-au umflat gingiile, n-a putut să mănânce o săptămână, chestii de-astea și eu am stat acasă!
Colaborator: – Și cine s-a ocupat de protocoale? M.?
A.C.H.: – Băieții la hală, acolo! P..a mea! (…)
Colaborator: – … cum a fost Lohan: Lohan îmi dă mesaj într-o zi că: „Dom’le, ești la muncă?” Nu i-am mai răspuns!
A.C.H.: – (neinteligibil)
Colaborator: – … că după aia iese! E aiurea! La mulți nu le arăt! De exemplu, cum a fost Barabaș: Barabaș a comandat alaltăseară și a coma…!
A.C.H.: – Dar el a fost și… a fost…!
Colaborator: – A venit aici!
A.C.H.: – A venit și aici! Da! Ai înțeles?! Adică, n-are rost să…! Da, una-i că ăștia îi văd și închid ochii, și așa, și nu știe că l-a lăsat sau așa, și una-i că să se creadă ei buricul pământului! Mai dă-i în p..a mea! Nu se poate! Nu-i! Gata, am p..a mare de-acuma!
Colaborator: – Dar și ăla ce-a trebuit să-i arate m..e lui Z.? E așa?!
A.C.H.: – A zis că nu i-a arătat m..e, că l-a înjurat Z.!
Colaborator: – Și Z. te-a sunat pe tine?
A.C.H.: – A zis să-și ceară scuze! Da, îți cere scuze! Nu că… dar eu n-am zis să-și ceară scuze că nu a arătat m..e. I-am zis (neinteligibil) și el m-a înjurat și-am plecat. Da, bine, îl și cred pe Z. că l-a înjurat, nu, nici nu mă gândesc că l-a înjurat, i-a zis și de morți și de toți!
Colaborator: – Îți dai seama că…! Nu știi cine-s ei în fața lor?
A.C.H.: – Ai înțeles? Dar… în fine! Ideea este următoarea: una că eu nu vreau să mai ducă șoferii, nu vreau să mai că… toată treaba pleacă de-aici! Duc acolo moca, duc acolo, duc la D., duc la D., duc acolo. Eu nu mai trimit pe șoferi! Nu mai trimit că (neinteligibil)… și, după aia, chiar Doamne ferește! o fi vreo belea, că nu vreau! Dar (neinteligibil) să vorbesc singur o lună de zile?!”
A scăpat fără sancţiune
În continuare, anchetatorii ieșeni au prezentat mai multe convorbiri purtate de polițiști, care se pregăteau să comande mâncare de la MAMMA MIA și discutau ce feluri de mâncare vor să ia. De asemenea, în stenograme apare și colaboratorul, care prelua comenzile de la agenți, dar și șoferii care livrau mâncarea.
Colaboratorul a mai povestit că, pe 24 iunie 2019, în timp ce conducea prin satul Popricani, a efectuat o întoarcere pe linie continuă fără să-și dea seama, după care a fost oprit de către o mașină de Poliție și i s-a spus să prezinte actele la control.
„Am întrebat care este motivul pentru care am fost oprit. Polițistul, pe care nu-l cunoșteam, mi-a răspuns să-i înmânez documentele mașinii și actele personale, după care îmi va spune motivul pentru care am fost oprit. A verificat documentele, apoi mi-a spus că întorsesem pe linie continuă și m-a rugat să ridic geamul de la mașină, din partea stângă. Am ridicat geamul până la jumătate și mi-a spus că este interzis să am folii atât de închise la culoare, după care mi-a spus că îmi va reține doar certificatul de înmatriculare și că mă va ierta pentru faptul că am întors pe linie continuă. Acesta s-a întors cu documentele mele la mașina de Poliție, unde era împreună cu un alt coleg polițist, pe care nu-l cunosc și nici nu mi-l amintesc.
M-am dus după el, i-am spus că sunt „…, de la…”, că îi cunosc pe colegii lui polițiști din oraș și l-am întrebat dacă putem rezolva situația în vreun fel. El mi-a spus să mă întorc la mașina mea, eu m-am întors, apoi el a venit și mi-a restituit documentele. I-am mulțumit și am plecat”, a povestit acesta.
Nu au discutat despre vreo favoare
În niciuna dintre convorbiri, polițiștii interceptați nu cer vreun discount și nici nu vorbesc despre vreo favoare pe care ar urma să le-o facă șoferilor de la restaurantul respectiv.
De asemenea, unul dintre agenții ale cărui convorbiri au fost interpretate nu a făcut nici măcar o comandă doar pentru el. Astfel, în mai multe stenograme, acesta contactează mai mulți colegi, pentru a-i întreba ce meniuri să comande, iar aceștia îi spun ce vor.
Colaboratorul DNA susține că au fost livrate meniuri la Rutieră cu același discount, de 100%. Comenzile erau livrate, iar bonurile fiscale erau emise cu discount de 100%.
„Iar mănânci, umflatule?!”
La un moment dat, un agent de la Rutieră este interceptat în timp ce le cere colegilor 10 lei pentru a-i da celui care livra mâncarea:
Nicolae Robert Barabaș: „– … Stai oleacă în telefon! (discută cu altcineva: dați-mi și mie 10, lei să-i dau lui ăsta! Dați și mie 10 lei! Îi dau ăștia toți?! Zic, p…ă!)
O femeie: – Dar ce ți-a adus, de-i dai?
N.R.B.: – Mi-a dat… mi-a dat… mi-a dat niște bani aruncați așa… (înjură)… îi dau pe ăștia!
O femeie: – Dar ce ți-a adus taximetristul, de-i dai 10 lei?
N.R.B.: – Păi, nu, mi-a adus ciorbă, alea, nebunii, că, na, eu-s patron și la…, se pare!
O femeie: – Ce dracu’! Iar mănânci, umflatule?!
N.R.B.: – (discută cu altcineva: Hai, hai intrați, te rog, eu, hai… Hai, pune și tu aici pe masă, te rog, că, na! Haide, luați și voi oleacă! Ajutați-l și pe om!) Da, măi, dar asta-i plină, măi!
O femeie: – Vai!”
Ce au mai spus procurorii DNA Iaşi
Amintim că, recent, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe inculpați.
„În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Nicolae Robert Barabaș, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași a conducerii unui restaurant, ar fi cerut și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei, pentru a-i proteja pe șoferii restaurantului”, au spus procurorii ieşeni.