@ Un procuror al Parchetului Judecătoriei Iași nu a fost lăsat de superiorii săi să finalizeze dosarul în care a fost inculpat Cătălin Gheorghe Crișu soțul Andei Crișu Ciocântă, vicepreședinte al Curții de Apel Iași @ Dosarul i-a fost luat de Mihaela Apostol, șefă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași care a clasat acuzațiile la scurt timp după ce a pus mâna pe dosar @ În luna septembrie 2021, Cătălin Gheorghe Crișu soțul Andei Crișu Ciocântă a fost inculpat alături de asociatul său în afaceri Constantin Rădeanu într-un dosar în care cei doi afaceriști au fost acuzați pentru că au demolat ilegal o casă monument istoric pe stradela Albă nr.1 @ În iulie 2022, dosarul este preluat de procurorul Mihaela Apostol care, după numai 3 luni de ‘’cercetări’’ il clasează și îi scoate de sub acuzare pe cei doi @ Asta în condițiile în care dosarul mai fusese in anul 2017 la Parchetul Curții de Apel și un alt procuror pastrase acuzațiile de distrugere @ Mihaela Apostol sustine în ordonanța de clasare că Rădeanu și Cătălin Crișu nu știau de faptul ca imobilul de pe stradela Alba nr.1 este monument istoric și obligațiile care le revin @ Asta în conditiile in care cei doi cerusera anterior la Direcția pentru Cultură declasarea casei de monument istoric, de pe stradela Albă, municipiul Iași, imobil din care astăzi a rămas numai o bucată din fundație (foto)
Un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași nu a fost lăsat de superiorii săi să finalizeze un dosar în care a fost inculpat Cătălin Gheorghe Crișu , soțul vicepreședintei Curții de Apel Iași, Anda Crișu Ciocântă. Procurorul Parchetului Judecătoriei i-a inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere pe Cătălin Crișu și pe asociatul său, Constantin Rădeanu (patronul Restaurantului Castel) și, când pregătea redactarea rechizitoriului, dosarul i-a fost luat de Mihaela Apostol, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași care a dat clasare numai după trei luni de cercetări. Crișu și Rădeanu au fost acuzați că au demolat ilegal o casă, monument istoric din secolul 18, de pe stradela Albă numărul 1, lângă Biserica Albă, în centrul municipiului Iași, în spatele Curții de Apel.
Sesizare depusă de Direcția de Cultură Iași
La data de 24.02.2017, Direcția de Cultură a județului Iași a sesizat Poliția, respectiv Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Iași cu privire la faptul că imobilul din stradela Albă nr.1, înscris la poziția 833 a fost demolat ilegal, fără autorizații și avize. ‘’S-au constatat următoarele intervenții fără aviz și fără autorizație: demolarea completă a monumentului istoric situat în Iași stradela Albă nr.1 monument istoric înscris pe lista monumentelor istorice, îndepărtarea materialului rezultat din demolare și intervenția neautorizată în situl arheologic Centrul istoric și Curtea Domnească. De asemenea, s-a mai constatat intervenția neautorizată în zona de protecție a monumentului istoric Biserica Albă fosta Nașterea Maicii Domnului”, se arată în sesizarea Direcției pentru Cultură.
Parchetul Curții de Apel a renunțat odată la dosar
În data de 1 martie 2017 un procuror de la Parchetul d pe lângă Judecătoria Iași începe urmărirea penala în dosar pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și efectuarea de lucrări de construire fără autorizație. Deoarece pe parcursul cercetărilor s-a constatat că ar fi fost implicați și doi notari competența soluționării a revenit Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Astfel, în noiembrie 2017 dosarul ajunge la Curtea de Apel Iași. După câteva luni, în aprilie 2018 notarii vizați sunt scoși de sub urmărire penală dar acelasi procuror de la Parchetul Curtii de Apel Iași dispune continuarea cercetarilor pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, efectuarea de lucrari fără autorizație. Dosarul de intoarce la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași iar în data de 18.02.2022 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracțiunea de distrugere față de Constantin Rădeanu și Cătălin Gheorghe Crișu Ciocântă. La data de 14.09. 2021, procurorul Parchetului Judecătoriei menține acuzațiile iar Rădeanu și Crișu devin inculpați fiind acuzați de demolarea ilegala a monunentului istoric de pe stradela Albă. După cum am mai precizat, dosarul este preluat in iulie 2022 de Mihaela Apostol de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel care prin îl clasează prin ordonanța de clasare din 18.10.2022 și astfel Crișu și Rădeanu scapă de acuzatii. Asta in conditiile în care dupa cum am aratat mai sus dosarul a fost instrumentat odata de Parchetul Curtii de Apel in perioada 2017-2018 care a dispus continuarea cercetarilor pentru distrugere.
Nici usturoi n-au mâncat…
Ordonanța de clasare emisa de Mihaela Apostol este o compunere de 30 de pagini în care toată lumea înafară de Crișu și Rădeanu este vinovată. Ba ca Primăria Iași, înainte de retrocedarea casei nu a înscris în Cartea Funciară faptul că este monument istoric, ba ca nu a semnalizat monumentul etc. Dar, motivul clasării este o gluma proasta. Crișu și Rădeanu sunt absolviți datorita faptului ca nu ar fi stiut ca sunt proprietarii unui monument istoric și mai mult decât atât nu știau ce obligașii au în calitate de posesori ai unui bun din patrimoniul national. Crișu și Rădeanu au cumparat casa de la moștenitorii evrei care au dobândit-o prin retrocedare de la Primăria Iași. ‘’Noii proprietari Shadar Riva, Weisman Dina și Dana Mendelson nu au notificat noilor proprietari (Rădeanu Constantin, Rădeanu Carmen și Crișu Ciocântă Cătălin Gheorghe) aspectele cu privire la calificarea imobilului și obligațiile care ce le revin în această calitate. De altfel, nici in cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.1892/2007 nu se face referire la vreun monument istoric’’, se arată în ordonanța de clasare.
Numai ca Mihaela Apostol se cam contrazice. În altă parte, in cuprinsul ordonanței de clasare, aceasta arata ca cei doi stiau de faptul ca detin un monument istoric. Dovada este faptul că au cerut declasarea casei din lista monumentelor istorice. ‘’Înainte de a intra în posesia imobiluluil, luând la cunoștință despre calitatea de monument istoric a unuia din imobilele achiziționate, prin cererea înregistrată sub nr.1274 la data de 30.08.2008, la Direcția pentru Cultură Iași, Rădeanu Constantin și Crișu Cătălin Gheorghe au solicitat declasarea imobilului Casă, categoria monumente istorice’’, se mai arata in ordonanta de clasare.
Adică noi muritorii de rând ar trebui să credem că soțul unei judecătoare nu știa ce obligații are ca proprietar al unui monument istoric?
Cum au cumpărat casa
La data de 20.09.2007, Rădeanu Constantin și Crișu Cătălin Gheorghe au cumpărat de la Shadar Riva (cetățean israelian cu domiciliul în Tel Aviv), Weisman Dina (de asemenea cetățean israelian cu domiciliul în Tel Aviv), Mendelson Dana cu domiciliul în SUA, imobilul situat în municipiul Iași, stradela Albă nr.1, compus din suprafața totală de 2.311,09 mp și construcțiile aflate pe acesta, ‘’curți construcții’’ în suprafață totală de 1.918 mp. Este vorba despre o constructie de 288 mp cu 10 camere aflate la demison, parter si mandardă.
Direcția de Cultura a contestat ordonanta de clasare
Direcția de Cultura a contestat ordonanta de clasare emisa de Mihaela Apostol, aducând argumente care arată că Crișu și Rădeanu știau ce obligatii in calitate de proprietari ai unui monument istoric. Astfel, în luna iunie 2007, Shadar Riva, Weisman Dina și Mendelson Dana au notificat Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național că vor să vândă proprietatea. După ce a primit această notificare Direcția de Cultură a emis documentul de neexercitare a dreptului de preempțiune nr.731/20.06.2007 document în care au fost înscrise și obligațiile ce le revin proprietarilor in privința imobilului monument istoric. De asemenea, prin adresa din data de 20.07.2007, Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a comunicat proprietarilor Shadar Riva, Weisman Dina și Mendelson Dana le-a transmis din nou proprietarilor că statul nu vrea să cumpere casa punându-le în vedere să notifice viitorul proprietar că imobilul este pe lista monumentelor istorice și are obligații ce îi revin prin Lege. Deci, Crișu și Rădeanu știau ce obligații au din documentul privind neexercitarea dreptului de preempțiune fără de care nu se putea incheia contractul de vanzare-cumpărare in baza căruia au dobândit imobilul. Contestatia Direcției de Cultura nu a primit inca o solutie. Am întrebat în scris, Parchetul Curții de Apel Iași care a fost motivul pentru care a preluat din nou acest dosar. De asemenea, am întrebat câte dosare au fost preluate de la Parchetul Judecătoriei în anul 2022 și câte dintre acestea se referă la infracțiuni săvârșite împotriva unor monumente istorice. Nu am primit încă un răspuns.
Crișu și Rădeanu mai tari decât o alteță regală
Un nobil, membru al Casei de Habsburg nu a avut norocul să aiba o sotie in functie de conducere la Curtea de Apel Iași și a fost trimis in judecata pentru distrugerea Conacului Poieni. Astfel, în septembie 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași l-a trimis în judecată pe Lothringen Dominic de Habsburg pentru distrugerea Conacului Poieni din comuna Schitu Duca. Acesta a fost acuzat tot pentru distrugere.‘’ ‘Inculpatul nu a luat masurile necesare pentru conservarea si intretinerea acestui imobil ceea ce a dus la degradarea si distrugerea imobilului’’, a spus Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, in ziua trimiterii in judecata. Sa precizam ca plangerea penala a fost facuta tot de Directia pentru Cultura Iași.
Mostenitorul Castelului Bran judecat la Iasi pentru distrugere. Un Habsburg in boxa acuzatilor
Constantin MAZILU