@ Informații în exclusivitate din dosarul în care Claudiu Moroșan, fratele luptătorului K1, Cătălin Moroșan a fost trimis în judecată pentru fraudă fiscală în urma unor afaceri cu bijuterii din aur @ Claudiu Moroșan a emis zeci de facturi fictive producând o pagubă de 800.000 euro în bugetul statului
Combinațiile ilegale de care este acuzat Claudiu Moroșanu au demarat la începutul anului 2013 când a intrat in afaceri cu Dragoș Stănescu zis Ciolpan și Daniel Stănescu zis Mureș pe care i-a cunoscut în comuna Grajduri, județul Iași unde locuiește mama luptătorului K1. În acest dosar cu 30 de inculpați prejudiciul calculat de procurorii DIICOT Iași este de circa 2 milioane de euro din care lui Claudiu Moroșan i se impută 3.433.149 lei adică circa 800.000 euro la cursul din acea perioadă. Prima metodă de fraudare se referă la achiziționarea în contabilitatea firmelor implicate a unor bijuterii sau cantitați de aur sub formă de fragmente de metal prețios pentru a plăti taxe mai mici. O altă metodă de fraudare utilizată a fost înregistrarea în contabilitate a unor achizitii de la firme fantoma. Astfel, Claudiu Moroșan a aderat la un grup infracțional organizat din care au facut parte 25 de persoane din toată țara. ‘’Inculpatul Moroșan Claudiu în calitate de administrator prin procură al SC Gold Brut International SRL Iaşi în cursul lunii februarie 2013 A ADERAT la grupul infracţional organizat şi a fost membru până în luna aprilie 2014 , grup iniţiat de Marcu Cornel, Stănescu Bogdan zis „Cezar” şi Stănescu Daniel zis „Mureş” şi la care ulterior au aderat Amato Alessandro şi Mihart Marian, pentru a-i susţine pe aceştia în scopul comiterii infracţiunilor dc evaziune fiscală şi spălare a banilor, în dauna bugetului dc stat (prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali şi solicitarea de rambursare a TVA de la bugetul consolidat al statului) şi în cel a obţinerii pentru sine şi alţii de beneficii financiare, grup care a acţionat coordonat până în luna ianuarie 2015, iar în calitate de membru al grupului şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, în ceea ce priveşte societăţile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori România SRL’’, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Astfel, Claudiu Moroșanu, în calitate de administrator al SC Gold Brut Internațional SRL, societate care a făcut parte din circuitul evazionist a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. ’’Inculpatul Moroşan Claudiu în calitate de administrator la SC Gold Brut International SRL, în conivenţă cu Nechifor Ionuţ, punând la dispoziţia lui Stănescu Bogdan zis „Cezar” şi a lui Stănescu Daniel zis „Mureş”, documente justificative şi ştampila societăţii, a înlesnit activitatea infracţională a numitului Marcu Cornel în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin emiterea în numele SC Gold Brut International SRL către SC Marcor Gold SRL, în perioada 08.02.2013 – 13.04.2014, de documente justificative fictive – 45 facturi de achiziţie în valoare totală de 5.061.150 lei, din care TVA 932.168 lei, reprezentând 48.981 grame „metale preţioase”-prin înregistrarea cărora SC Marcor Gold SRL a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 1.592.805 lei, din care 932.168 lei TVA si 660.637 lei impozit pe profit’’, se arată în rechizitoriul DIICOT.
Printr-o altă combinație similară și în complicitate cu o altă firma și anume SC Exclusive Investment SRL, Claudiu Moroșanu a creat un prejudiciu bugetului statului bugetului de stat în valoare de 446.574 lei, din care 255.527 lei TVA și 191.047 lei impozit pe profit. De această dată a folosit vreo 12 facturi fictive. În combinație cu aceiași firma, SC Exclusive Investment SRL folosind alte 4 facturi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 125.351 lei reprezentând TVA. De asemenea în beneficiul unei alte firme SC Sodo Magliori România SRL, Claudiu Moroșanu a emis un număr de 24 facturi fiscale fictive și a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 1.268.419 lei, din care 761.051 lei TVA si 507.368 lei impozit pe profit.
Calitatea de membri ai grupării au deţinut-o şi Alessandro Amato şi Marian Mihart, administratori ai societăţilor beneficiare SC Sodo Migliori România SRL şi SC Sodo Migliori International SRL, patroni ai brandurilor Cellini, Swarovski, Gucci şi Paul&Shark.
Judecătorii au confiscat un pistol de la Cătălin Moroșanu. Luptătorul K1 scapă de dosarul penal
Constantin MAZILU