Suspecţi de infracţiuni grave, favorizaţi de Justiţie! Şmecherilor li se fac toate poftele: dosarele au ajuns să fie ascunse!

535
Sediul Palatului de Justiţie din Iaşi
Palatul de justitie Iasi

@ Instanţele din Moldova au ajuns să se fofileze când vine vorba despre dosarele penale şi civile ale unor personalităţi @ Nimeni nu ştie cu exactitate câte dosare sunt ascunse de ochii publicului @ Mai-marii Justiţiei se ascund în spatele unor prevederi ambigue, care permit anonimizarea cauzelor sau chiar scoaterea de pe portal a unor cauze ce ar trebui să fie în atenţia publicului larg @ Dosare precum cel al fostului primar Ionel Onofraş, acuzat de agresiuni sexuale contra unor minore, sau cel al fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, nu pot fi văzute de public, chiar dacă acest lucru reprezintă un atentat la libertăţile pentru care mulţi au murit în urmă cu 3 decenii

 

De mai bine de 30 de ani, instituţiile de stat din România se bat cu pumnul în piept, folosind cuvinte măreţe, precum „libertăţi”, „drept la opinie” sau „transparenţă”. Din păcate, realitatea este cu totul alta, în contextul în care transparenţa a scăzut în mod constant cu acordul şi chiar sub oblăduirea unor politicieni care au uitat că sunt trecători prin anumite posturi.

Astfel, instanţele din Moldova au ajuns să se fofileze când vine vorba despre dosarele penale şi civile ale unor personalităţi. Nimeni nu ştie cu exactitate câte dosare sunt ascunse de ochii publicului. Mai-marii Justiţiei se ascund în spatele unor prevederi ambigue, care permit anonimizarea cauzelor sau chiar scoaterea de pe portal a unor cauze ce ar trebui să fie în atenţia publicului larg.

 

Au ascuns dosarul fostului episcop Cornel Onilă

 

Chiar dacă este de foarte mare interes public, dosarul penal al fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, nu mai este disponibil spre vizualizare sau studiere pe portalul instanţelor de judecată. Cauza a fost scoasă pur şi simplu de pe portal, probabil la cererea feţelor bisericeşti implicate în candalul cu iz sexual.

Iniţial, cauza a fost strămutată, de la Iaşi, la Galaţi. Mai apoi, când au văzut că interesul publicului a rămas la fel, magistraţii au decis scoaterea dosarului de pe portal. Chiar dacă sunt doi inculpaţi în dosarul penal cu grave acuzaţii, chiar dacă sunt mai multe victime, judecătorii au considerat că procesul trebuie să fie unul secret.

 

Procesul fostului primar Ionel Onofraş, dosit de ochii lumii

 

Fostul primar al Iaşului Ionel Onofraş a fost trimis în judecată în urmă cu câteva săptămâni. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi îl acuză de infracţiuni grave, mai exact de agresiuni sexuale asupra unor minore.

Dosarul nu a fost niciodată pe portal, astfel ca nimeni să nu afle ce se întâmplă în cauza respectivă. Judecătorii se ascund şi în acest caz în spatele unor prevederi legale ambigue, susţinând că ar încerca, în acest mod, să „protejeze victimele”, care sunt minore. În realitate, aceasta este scuza perfectă pentru a ascunde anumite informaţii. Demn de remarcat este faptul că, potrivit legislaţiei, orice pronunţare într-o cauză penală ar trebui să fie PUBLICĂ. Adică ar trebui ca măcar sentinţa dintr-un dosar penal ar trebui să apară pe portalul instanţelor de judecată. Culmea: sunt situaţii în care nici măcar acest lucru nu se întâmplă!

 

Cauze „palmate” cu acordul mai-marilor Justiţiei din România

 

O situaţie extrem de îngrijorătoare persistă în privinţa instanţelor din Iaşi, cel puţin. Astfel, odată cu schimbarea unor site-uri care au costat bani frumoşi şi care ar fi trebuit să contribuie la transparenţa instituţională în Justiţie, s-a ajuns ca procesele ce se desfăşoară în judeţul Iaşi să fie ţinute „la secret”. Aşadar, după ce www.rejust.ro a luat locul www.rolii.ro, au existat tot mai multe „întârzieri” în postarea cauzelor, fie ele penale sau civile.

În acest mod, săa ajuns acum ca, de aproximativ o lună, NICIUN dosar ce s-a desfăşurat la Judecătoria Iaşi şi, respectiv la Tribunalul Iaşi, să nu mai fie postat cu ultimele termene pe site-ul rejust. Reprezentanţii instanţelor locale susţin că nu e vina lor şi că oamenii de la Departamentele IT&C, care iau salarii de aproximativ 2.000 de euro pe lună, ar fi trimis informaţiile către responsabilii rejust.ro. La rândul lor, cei de la CSM tac mâlc cu privire la lipsa oricăror informaţii. Din păcate, în loc să evoluăm ca societate şi din punct de vedere instituţional, am ajuns să ne rugăm de cei pe care îi plătim din bani publici cu lefuri enorme pentru a nu ne mai ASCUNDE dosare de o importanţă crucială!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.