@ Micedu-Farmacom, unul dintre cele mai mari grup de firme de transport din România s-a aflat în vizorul procurorilor după un denunț făcut chiar de un fost manager @ Au fost ridicate documente, au fost interceptate convorbiri telefonice iar după 3 ani de ‘’cercetări’’ toate acuzațiile au fost șterse cu buretele, adică au fost clasate de Alina Cotoi, un procuror care nu a fost în stare să ia notă de trecere pentru a lucra la DNA Iași @ Denunțul l-a vizat și pe Constantin Dinte, proprietarul companiilor din grupul Micedu-Farmacom @ Documentele unui autocar care nu era în regulă au fost confiscate în Germania dar Constantin Dinte a mințit, a spus că i-au fost furate și a scos un alt certificat de înmatriculare din România @ De asemenea, Dinte a mai fost denunțat pentru fraudă cu carburanți și bilete de călătorie @ Cu toate acestea Alina Cotoi l-a găsit nevinovat pe Dinte
Procurorul Alina Cotoi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a clasat acuzațiile de fraudă de la grupul de firme Micedu-Farmacom, unele dintre cele mai mari firme de transport din România după trei ani de cercetări și alte trei zile de meditații. Trebuie să facem însă precizarea că dosarul a fost clasat de procurorul Alina Cotoi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, cea care în anul 2020 a ratat examenul de admitere la DNA nereușind sa obțină notă de trecere pentru a accede în structurile anticorupție. Alina Cotoi a picat acest examen inclusiv din cauza faptului că, în cariera sa nu a finalizat un număr suficient de rechizitorii care să-i demonstreze competențele. Mai multe detalii despre această ‘’performanță’’ a procurorului Alina Cotoi am prezentat în articolul ‘’La Iași Mafia dă de băut. Procurorii DNA au luat nota 3 la examen. Document’’, publicat în data de 30 iunie 2020.
Ce scria în denunț
Consorțiul format din firmele Farmacom Impex, Micedu Trans și Micedu Company, patronat de ieșeanul Constantin Dinte a făcut obiectul unei anchete penale, în urma unui denunț făcut la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași în anul 2019 de un fost director al companiei. Prin respectivul denunț au fost formulate acuzații de evaziune fiscală precum și de fals în declarații. Potrivit acestui denunț, o mare parte din încasările făcute de la șoferii de microbuze și autocare nu erau predate în contabilitate iar banii obținuți astfel erau cheltuiți de Constantin Dinte după bunul plac. O altă acuzație se referea la faptul că motorina și benzina folosite de mașinile companiilor lui Dintre erau procurate din Republica Moldova dar carburantul era decontat în contabilitate cu ajutorul unor facturi obținute de la Lukoil Tomești. De asemenea, biletele de călătorie nu erau înregistrate în contabilitate și erau ‘’fabricate’’ la un Xerox din oraș.
Autocar înregistrat prin fals în declarații
Dar, ana dintre cele mai importante acuzații care s-au aflat în atenția procurorului Alina Cotoi se referă la procurarea prin fraudă a documentelor legale pentru un autocar cu care firmele lui Dinte au operat pe străzile din România. Astfel, în ianuarie 2017, Constantin Dintre i-a cerut fostului manager să meargă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași pentru a obține alte numere de înmatriculare și un alt certificat de înmatriculare pentru au autocar. Dinte a mințit susținând că aceastea au fost furate în Germania. În realitate, autocarul fusese oprit în Germania și pentru că s-au constatat unele nereguli certificatul și numerele au fost reținute de Poliție. Pentru că polițistului de la ghișeul Serviciului de Înmatriculări i s-a părut suspect că numerele și certificatul au fost pierdute în aceiași zi, Dinte a recunoscut situația reală și anume că documentele au fost ridicate de Poliția Germană. Legat de această situație a fost înregistrat un dosar penal dar acuzațiile au fost clasate. Potrivit denunțului la care facem referire, Dintre s-ar fi lăudat că i-ar fi dat polițistului 5.000 euro pentru a scăpa de acuzații. La data de 2 iunie 2022 polițiștii au finalizat cercetările și au trimis dosarul cu propuneri legale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. După 4 zile, Alina Cotoi emite ordonanța de clasare iar Dinte scapă basma curată. Alina Cotoi și-a argumentat decizia ba prin faptul că faptele nu au avut consecințe, ba nu au avut continuitate etc. Ciudat este că la începutul lunii aprilie anul acesta documentele contabile ale firmelor lui Dintre se aflau în continuare la parchet după ce au fost ridicate în anul 2019.
Și Fiscul a găsit nereguli
Firmele lui Dinte au fost verificate de-a lungul timpului și de inspectorii Fiscului dar și de Direcția Antifraudă Fiscală și de asemenea în urma acestor controale au fost descoperite unele nereguli. De exemplu, în urma unui control efectuat în anul 2019 la SC Micedu Trans s-a stabilit că firma a efectuat cheltuieli nejustificate de 1.222.151 lei, adică cheltuieli ‘’ pentru care nu au fost prezentate documente justificativ contabile, pentru suma în cauză nefiind recunoscut dreptul de deducere’’. Prin urmare Micedu Trans a fost obligată să achite statului TVA suplimentar de 224.322 lei și impozit pe profit 192.832 lei. Anterior, firma fusese controlată de Direcția Antifraudă Fiscală din Suceava care de asemenea a găsit nereguli.
La Iași Mafia dă de băut. Procurorii DNA au luat nota 3 la examen. Document
Constantin MAZILU