@ Cancerul corupției în urbanism patronat ani de zile la nivelul municipiului Iași de cuplul Mihai Chirica (primar)- Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) a diseminat și în celelalte instituții ale statului care au rolul de avizare al construcțiilor @ Recent, Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției de Cultură Iași a fost inculpat de DIICOT Iași în mega-dosarul în care sunt cercetate mai multe ilegalități urbanistice săvârșite pe raza municipiului Iași @ În acest dosar au fost audiați recent la DIICOT Iași în calitate de inculpați, Mihai Chirca, Alexandru Mustiață arhitectul șef al municipiului Iași dar și Cristina Oțeleanu – directorul Direcției Juridice din primărie
Cancerul corupției din urbanism patronat de ani de zile de Primăria Iași a diseminat și în celelalte instituții ale statului. Astfel, recent în mega-dosarul ilegalităților imobiliare, procurorii DIICOT Iași l-au inculpat și pe Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției de Cultură Iași acesta fiind acuzat de săvârșirea unor infracțiuni grave precum complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faptele au fost săvârșite pe când Apăvăloaei era consilier în cadrul Direcției de Cultură și se referă la emiterea ilegală a două avize pentru lucrări de construire. Apăvăloaei ar fi avizat cele două lucrări fără ca beneficiarul să fie făcut un nou Plan Urbanistic Zonal în condițiile Legii. La unul dintre imobile este vorba despre o supraetajare. ‘’Deși nu a fost emis PUZ pentru construcția pe acoperișul imobilului ce se află în zonă de arie protejată și nu se putea supraetaja, nici supraînalța și nici construi cu depășirea indicatorilor specifici imobilelor din zonele protejate, nefiind întocmit nici PUZ (Plan urbanistic zonal) și/sau PUD (Plan urbanistic de detaliu) și a atestat, prin semnare, în fals aviz aferent autorizației de construire nr. 955/28.08.2019 cu încălcarea indicatorilor stabiliți în precedenta autorizație de construcție, s-a permis închiderea terasei-etajului tehnic și s-a modificat atât înălțimea cît și volumul imobilului, iar în baza proceselor verbale de recepție la terminarea lucrărilor au fost emise și semnate edificările construcțiilor pentru a se întabula și a se vinde imobilele, autorizate și construite ilegal, cu încălcarea prevederilor legislației în domeniu, respectiv a Legii nr. 50/1991 republicata’’, se arată în dosarul de urmărire penală.
Acuzații cu ani grei de închisoare. De mână cu Chirica și Mustiață
Potrivit unor surse în perioada următoare o bună parte dintre personele inculpate în acest dosar vor fi trimis în judecată. În cazul în care-și va păstra calitatea de inculpat, Apăvăloaei nu va mai putea păstra postul de director al Direcției pentru Cultură. Asta deoarece acesta ocupă funcție public de execuție și va fi suspendat până la pronunțarea unei sentințe definitive. Faptele de care este acuzat Apăvăloaei se pedepsesc cu închisoare de până la 10 ani. ‘’Da, am calitatea de inculpat, nu doresc să comentez’’, a spus Apăvăloaei.
Reamintim că în acest dosar au fost audiați recent la DIICOT Iași în calitate de inculpați, Mihai Chirca, Alexandru Mustiață arhitectul șef al municipiului Iași dar și Cristina Oțeleanu – directorul Direcției Juridice din primărie. În cîrca lui Chirica au fost puse de asemenea fapte grave, pedepsite cu ani grei de pușcărie. ”Din probe rezultă suspiciunea rezonabilă, în sensul art. 5 pct. 1 lit. c din CEDO, că inculpatul Chirica Mihai a săvârşit infracţiunile reținute în sarcina sa şi faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani (în cazul infracțiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) Cod penal), respectiv de la 1 an și 4 luni la 6 ani și 8 luni (în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv uzurparea funcției (schimbata in participație improprie la abuz în serviciu-n.r)’’, se mai arata in documentele din dosar.
Mai multe detalii am prezentat în articolul repostat mai jos.
Constantin MAZILU