@ La circa 20 km de municipiul Iași, o companie de construcții a concesionat un teren de la Primăria comunei Grajdiri, anunțând ca intenționează sa construiscă un Aqua Park @ Asta în condițiile în care terenul se află lipit de stația de colectare a gunoiului de grajd și deșeuri menajere din comună dar și de stația de epurare @ Legea și avizele sanitare și de mediu nu permit o asemenea investiție lângă cele două obiective @ Primarul comunei, Constantin Zamfirache susține investiția iar in certificatul de urbanism eliberat firmei care vrea să realizeze investiția nu i-a solicitat și să obțină și avizul de la Direcția de Sănătate Publică
Ori este o glumă, o farsă ori este o nebunie. O companie de construcții a concesionat un teren la circa 20 km de municipiul Iași anunțând autoritățile locale, în speță Primăria comunei Grajduri că intenționează să construiască un Aqua Park. Problema este că suprafața respectivă, se află la marginea drumului județean Iași-Grajduri-Scânteia-Vaslui, lângă stația de colectare a gunoiului de grajd și deșeuri menajere și stația de epurare a comunei. Adică, acest Aqua Park, daca va fi construit se va afla la o distanță de stația de colectare a gunoiului de grajdm funcțională acum și plină cu gunoi și la 100 metri de stația de epurare. Terenul în suprafață de 20.156 mp a fost concesionat de la Primăria comunei Grajduri de SC Stamattina Eventis SRL, companie reprezentata de o anume Diana Rozalinda Cristina Machedon. Pentru viitoarea investiție Primăria comunei Grajduri a eliberat doar certificatul de urbanism nu și autorizația de construire. Cu toate acestea, compania a început să împrejmuiască terenul cu un gard de beton. ‘’Eu sunt bucuros că avem în sfârșit un investitor în comună. Au concesionat și au spus ca vor să faca un complex cu piscine. Știți câți bani încasez eu de la această companie, taxa de redevență anuală? Încasez 100.000 euro pe an. Eu le-am atras atenția că vor fi ceva probleme deoarece terenul este langa statia de epurare și stația de gunoi de grajd. Din punctul meu de vedere eu nu vad nici o problema ca se construiește ceva acolo’’, a declarat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.
Ministerul Sănătății a pus interdicție în zonă
Deși avizul emis de Ministerul Sănătății pentru stația de gunoi de grajd stabilește o zona de protecție în jurul acestui obiectiv, interzicând eliberarea altor autorizații de construire, Primăria comunei Grajduri încearcă să încalce această regulă. Astfel, în certificatul de urbanism eliberat firmei Stamattina Eventis SRL la data de 12 aprilie a.c. Primăria comunei Grajduri nu a obligat firma să obțină și avizul sanitar. ‘’Pentru evitarea posibelor riscuri pentru sănătate și reducerea disconfortului și pentru prevenirea efectelor unor situații accidentale se impune respectarea unei unei zone de protecție sanitară de cel puțin 400 metri perimetral față de platforma de dejecții propusă. În această zona de restricție nu se vor mai elibera autorizații de construcție pentru noi clădiri destinate locuințelor sau altor obiective protejate. Terenurile libere vor fi considerate zonă de protecție sanitară care recomandăm a fi împădurită pentru a limita efectul produs de platforma de gunoi’’, se arată în avizul emis de Ministerul Sănătății pentru stația de gunoi.
Constantin MAZILU