Scandal la o mare universitate din Iaşi! Acuzaţii de discriminare, aduse de un student! (EXCLUSIV)

869
Discriminare
Discriminare

@ Scandal la o mare universitate din Iaşi: acuzaţii de discriminare, aduse de un student @ Astfel, Oleg Tiora a dat în judecată Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iaşi, dar şi Ministerul Educaţiei @ Reclamantul a solicitat daune, aducând acuzaţii de discriminare

Scandal la o mare universitate din Iaşi: acuzaţii de discriminare, aduse de un student! Astfel, Oleg Tiora a dat în judecată Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iaşi, dar şi Ministerul Educaţiei.

„Instanţa respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâta Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iaşi. Respinge ca nefondată cererea civilă cu obiect constatare discriminare şi pretenţii – daune, formulată de reclamantul Oleg Tiora în contradictoriu cu pârâţii Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Ministerul Educaţiei. Respinge cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecată. Constată că pârâţii nu au solicitat cheltuieli de judecată”, au afirmat judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi. Totuşi, studentul a contestat decizia. Acum, urmează ca magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi să decidă ce se va întâmpla în continuare.

 

Scandal la o mare universitate din Iaşi!

 

Procesul dintre Oleg Tiora şi universitatea ieşeană a început pe data de 7 aprilie 2022.

Reclamantul a cerut instanței recunoaşterea faptelor/acţiunilor de discriminare a sa, săvârşite de către pârâţi, constatarea faptului că prevederile din Hotărârea Guvernului nr. 844/2008 respectiv art.4 alineat 1 (forma textulului din anul 2008) care stabileşte acordarea bursei numai „pe parcursul anului academic” şi „nu se acordă pe perioada vacanţei de vară” sunt discriminatorii, recunoaşterea dreptului reclamantului de a beneficia de bursă de merit pentru anii de studii 2018 – 2020, obligarea pârâţilor la achitarea burselor neacordate şi a pierderilor produse din această cauză: bursă pe perioada verii – 242,5 euro (75 euro/lună x 3 luni + 7 zile din iunie), bursă de merit – 11.151 (531 lei/lunax21 luni), bursă de doctorat (pierdută) – 54.000 de euro (1.500 de euro/lună (bursă medie de doctorat în UE, anexa IX) x 36 luni). De asemenea, el a solicitat obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.

 

Acuzaţii de discriminare, aduse de un student!

 

Studentul a susținut că, în 2018, a fost admis la studii la Universitatea Tehnică în calitate de bursier al Statului Român, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă – masterat, ca român de pretutindeni, dar şi că a simţit din partea universităţii o abordare deosebită (o discriminare) în ceea ce priveşte partea financiară.

„Studenţii din România aveau posibilitatea să primească bursa de merit, care se acordă pentru rezultate performante în studii, iar cei din Republica Moldova, ca şi alţi „români de pretutindeni”, nu puteau primi această bursă, indiferent de media obţinută. De asemenea, în perioada verii, studenţii români primeau bursă, iar „românii de pretutindeni” – nu. Cu impresia că aceste lucruri se fac dintr-o greşeală tehnică, am decis să mă adresez Universității pentru a lămuri această situaţie, cu atât mai mult cu cât unii foşti colegi de ai mei din Republica Moldova, care faceau studii la alte universităţi din România, aveau aceleaşi condiţii de acces la burse ca şi cetăţenii români.

M-am adresat facultăţii şi rectoratului cu cereri pentru acordarea burselor neachitate – pe perioada verii şi de merit, iar răspunsurile primite făceau referire la diferite excluziuni – unele de nivel legislativ (prin H.G. nr. 844/2008), iar altele la destinaţia diferită a fondurilor de burse – ambele poziţii considerându-le discriminatorii şi nejustificate. După aceste răspunsuri s-a adresat Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), Comisiei de etică universitară, Avocatului Poporului, Parlamentului, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, răspunsurile de la aceste instituţii neschimbând situația, cererile sale nefiind analizate în profunzime”, a susţinut reclamantul în instanţă.

 

Ce au spus cei de la universitate

 

Pârâta Universitatea Tehnică a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii. Referitor la capătul de cerere vizând recunoaşterea dreptului reclamantului de a beneficia de burse de merit pentru anii de studii , 2019-2020, a invocat inadmisibilitatea, deoarece această pretenţie putea fi pusă în discuţia părţilor doar într-o acţiune judecătorească şi numai în situaţia în care persoana care se consideră discriminată ar fi inaintatat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării odată cu sesizarea acestuia şi o cerere prin care să fi solicitat şi înlăturarea consecinţelor faptelor discriminatorii şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării.

Pe fondul cauzei, universitatea a solicitat să se constate că reclamantul din prezenta cauză nu a dat curs cerinţelor art. 27 (4) din O.G. 137/2000, în sensul prezentării faptelor concrete pe baza cărora poate fi dovedită existenţa unei discriminări directe sau indirecte, astfel că nu există un suport pertinent şi legal de a se da curs acţiunii de faţă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.