10 semne că ești într-o relație toxică și ar trebui să pleci!

772

Dragostea poate fi un lucru greu de obținut pentru multe persoane. Este complicat să ai o relație stabilă, frumoasă și productivă din toate punctele de vedere. Însă și mai greu de știut poate fi momentul în care să pleci dintr-o relație toxică.

Este posibil să fi așteptat ani de zile să găsești pe cineva pe care ai simțit cu adevărat că îl iubești. Acum, s-ar putea să te simți pierdut și te-ai putea întreba dacă este într-adevăr în relația potrivită pentru tine.

Poate că nu ești sigur dacă este timpul să pui capăt relației sau dacă ar trebui să mai aștepți. Iar asta te macină de la interior.

Iată 10 semne că relația ta este una toxică și ar trebui să o termini

Când te îndrăgostești pentru prima dată de cineva, s-ar putea să treci cu vederea imperfecțiunile și să accepți lucruri de la acea persoană care te-ar înnebuni în mod normal.

Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece și acordați mai multă atenție relației, acele lucruri încep să vă iasă în evidență. Începi să te gândești: „Cum de nu am observat asta înainte?”

Cu toate astea, nu ar trebui să fie necesar să te îndepărtezi de dragostea ta doar pentru că începi să fii mai mult în dezacord și să ai păreri diferite de partenerul tău.

Relațiile sunt formate din doi indivizi unici și nu trebuie neapărat ca un cuplu să fie de acord cu totul.

Însă, când apar unele din semnele de mai jos, cu siguranță deja te afli într-o relație toxică și ar trebui să iei în calcul încheierea acelei relații.

  1. Simți că ți-ai pierdut identitatea și nu mai știi cine ești în afara acelei relații

Dacă te trezești într-o dimineață și realizezi că nici măcar nu știi cine ești pentru că te-ai schimbat atât de mult pentru a menține relația vie, poate fi un semn că ar trebui să pleci.

Dragostea adevărată nu necesită ca o altă persoană să se schimbe fundamental.

  1. Nu te mai simți respectat/ă în relație

Se spune că atunci când fiorii dragostei trec, rămâne respectul. Dacă simți că acesta e inexistent în relație, e momentul să termini acea relație.

Respectul este un lucru important într-o relație sănătoasă. Dacă partenerul nu te respectă, atunci aceasta nu este o relație sănătoasă în care să rămâi.

Lipsa de respect poate distruge cu ușurință totul. De exemplu, partenerul tău poate începe să treacă peste granițele pe care le-ai stabilit sau să se angajeze într-un comportament dominant.

  1. Dacă ești victima unui abuz, acea relație trebuie încheiată imediat

Dacă te confrunți cu orice abuz într-o relație, este un semn clar că trebuie să pleci. O relație abuzivă nu este una care se bazează pe dragostea romantică adevărată.

Unii oameni cred în mod eronat că singurul tip de abuz care justifică separarea este abuzul fizic. Nici abuzul emoțional și abuzul verbal – care se poate întâmpla chiar și într-o relație la distanță – nu sunt acceptabile într-o relație.

  1. Simți că opinia ta nu mai contează

Când părerea ta nu pare să mai conteze pentru partenerul tău sau când acesta ignoră comentariile pe care le faci, este adesea un semn că persoana respectivă nu te respectă.

Dacă dorințele tale sunt în mod constant ignorate în ceea ce privește locurile pe care le vizitezi, planurile pe care le faci, hobby-urile sau interesele pe care le ai sau ceea ce vrei să faci cu timpul tău, este posibil să nu fie o relație sănătoasă cea în care te afli.

  1. Te simți ca și cum nu ai avea încredere în cealaltă persoană

Dacă simți că nu poți avea încredere în cealaltă persoană într-o relație, să faci o astfel de relație să funcționeze pe termen lung poate fi foarte complicat. Dacă știi că ți se ascund lucruri sau dacă ai ascuns chiar tu lucruri de partenerul tău,  e clar că încrederea nu este un punct forte în relația voastră. Iar asta ar putea fi semnul că e timpul să renunți la relație.

  1. Simți că partenerul nu depune suficient efort pentru a menține relația

Dacă simți că ești singurul care lucrează pentru relație, căutând intimitate fizică sau făcând sacrificii pentru partenerul tău, ar putea fi timpul să reconsideri relația.

Toată lumea merită să fie într-o relație fericită, iubitoare, așa că dacă partenerul tău te consideră acolo de la sine înțeles, fără a mai face niciun efort pentru a te menține aproape, acesta nu e un semn bun.

De asemenea, dacă îți cere în mod constant toată atenția, în timp ce el nu este dispus să facă același lucru pentru tine, acesta poate fi un semn să pleci din acea relație.f

  1. Partenerul încearcă să te izoleze de prieteni și familie

Dacă partenerul tău încearcă să te izoleze de prieteni și familie, acesta poate fi un semn clar că te afli într-o relație toxică.

În astfel de situații, partenerul poate simți că îți pierzi interesul față de el sau că îți dai seama că nu este cel mai bun partener pentru tine. Așa că încearcă să te țină departe de alți oameni care te pot ajuta să conștientizezi acest aspect.

De asemenea, izolarea poate fi folosită de partener pentru a avea mai mult control asupra ta. Poate face asta pentru a-ți influența gândurile și acțiunile în mod negativ.

Dacă observi acest comportament într-o relație, ar trebui să iei în considerare faptul că acea persoană poate nu îți dorește binele și trebuie să ieși din acea relație.

  1. Ești mereu vinovat/ă de problemele din relație, chiar dacă nu ești responsabil/ă

Dacă te simți mereu vinovat de problemele din relație, chiar dacă nu ești responsabil, este un semn că partenerul tău te manipulează și încearcă să-ți controleze emoțiile. Această tactică se numește „gaslighting” și poate fi extrem de dăunătoare pentru starea ta emoțională și psihică.

Gaslighting-ul te face să-ți pierzi încrederea în propria capacitate de judecată și să te întrebi dacă reacționezi corect la anumite situații. Asta te poate face să te îndoiești și să te gândești dacă ai procedat greșit într-un fel, chiar și când nu este cazul.

Dacă partenerul tău te face mereu să te simți în acest mod, poate fi timpul să-ți reevaluezi relația și să o închei.

  1. Ți-e greu să comunici și fiecare discuție se transformă în ceartă

Dacă îți este greu să comunici cu partenerul și discuțiile dintre voi se transformă în certuri, acesta poate fi un semn al unei relații toxice. Comunicarea este esențială în orice relație și dacă nu poți discuta deschis și sincer cu partenerul tău, atunci problemele nu vor fi niciodată rezolvate.

Dacă discuțiile se termină întotdeauna în certuri, atunci acesta poate fi un semn că partenerul tău nu este dispus să te asculte sau să încerce să înțeleagă perspectiva ta. Desigur, poate vina este comună, de aceea, cel mai bine este să discutați și să încercați să găsiți o soluție pașnică.

Este important să fii conștient de aceste comportamente și să încerci să le aduci în atenția partenerului. Iar dacă nu ai cu cine discuta, este clar că ar trebui să te regândești dacă ești în relația potrivită.

  1. Te simți mereu stresat și anxios în preajma partenerului

Dacă ești mereu stresat sau anxios în relație și nu te mai simți în siguranță și liniștit în preajma partenerului, e clar că ești într-o relație toxică. Sentimentul de anxietate și stres poate fi rezultatul faptului că partenerul tău controlează sau manipulează situația într-un fel care te face să te simți nesigur.

Dacă face asta, cel mai probabil se gândește mai mult la el, iar egoismul nu este o caracteristică a unei relații sănătoase. Trebuie să discuți cu partenerul tău deschis, iar dacă nu se soluționează problema și te simți în continuare stresat și anxios în preajma sa, atunci relația ar trebui să înceteze.

Terapia de cuplu poate fi o modalitate de a-ți rezolva problemele în relație și de a-ți salva relația

Dacă simți că relația ta are o anumită problemă și nu ești pregătit să închei acea relație, o bună modalitate de soluționare a problemei este să apelezi la un terapeut.

Statisticile arată că un procent de până la 49% din cupluri apelează cel puțin odată la terapia de cuplu pentru a-și soluționa problemele.

Atunci când ambele părți sunt receptive la schimbare, terapia de cuplu poate fi benefică pentru relație. În anii 1980, studiile au arătat că terapia pentru cupluri avea 50% șanse de succes.

Eficacitatea terapiei este măsurată cu chestionarul Dyadic Adjustment Scale, care măsoară suferința emoțională a cuplurilor în comparație cu momentul în care au început terapia.

Cuplurile aflate în terapie în zilele noastre au o rată de succes mult mai mare, de aproape 75%, datorită noilor instrumente folosite de specialiști.

Așadar, dacă dorești să te adresezi unui specialist în terapie de cuplu, intră pe cea mai nouă platformă de psihoterapie online prin video-conferință

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.