@ Pe langa leafa de sef al Fiscului, Marian Bosianu mai incaseaza lunar inca un ”salariu” de la Institutul National de Dezvoltare si Cercetare Fizica Iasi in calitate de membru al consiliului de administratie @ Drept ”recompensa” pentru faptul ca este platit lunar in fiecare luna de cercetatori, subordonatii lui Bosianu fac de vrei doi ani tot ce este posibil sa falimenteze acest institut @ Fiscul vrea de vreo doi ani sa execute acest institut inventand TVA de circa 2 milioane euro pentru achitia unor echipamente de cercetare
Acesta este un exemplu perfect pentru a arata halul de indolente la care a ajuns birocratia romaneasca, cauza principala a involutiei acestei tari. Astfel, pe langa salariul de 6.000 lei pe luna, Marian Bosianu mai incaseaza lunar 2.000 lei de la Institutul National de Cercetare Fizica Iasi in calitate de membru al Consiliului de Administratie. Si, de mai bine de doi ani, Bosianu se bucura fara retinere de acesti bani care-i sunt virati lunar pe card. Insa pe langa faptul ca prezenta sa la sedinta este egala cu efectul aghiasmei in gargara, nici nu ajuta nici nu incurca, institutia condusa de acesta, adica Directia Regionala de Finante a devenit cel mai mare dusman al cercetatorilor. Astfel, tot de mai bine de doi ani Directia Regionala de Finante a pornit impotriva Institutului de Cercetare Fizica Iasi o adevarata cruciada pentru a smulge din contul cercetatorilor vreo 2 milioane euro, reprezentand contravaloarea TVA aferent unor achizitii de echipamente. Asta in conditiile in care potrivit legislatiei in vigoare achizitiile de echipamente destinate cercetarii sunt scutite de plata TVA. Situatia a mai fost analizata de Dezvaluirea.ro in editia din data de 16 martie a.c, in articolul cu titlul „Geniile care trateaza cancerul torturate de Fisc.”Taxa de 2 milioane euro pentru performanta”. Din momentul in care inspectorii diin subordinea lui Bosianu au intocmit actul de constatare in care au consemnat aceasta suma de plata sub forma de TVA intre cele doua institutii s-au deschis un sir lung de procese in justitie. Prin aceste procese, Institutul incearca sa scape de executarea silita si de faliment iar Finantele conduse de Bosianu iinsista sa execute cercetatorii pentru a vira cei 2 milioane euro la bugetul statului. Intre cele doua parti s-au deschis procese atat la instantele din Iasi cat si la cele din Bucuresti.
Sub tortura Fiscului
Deocamdata Institutul de Cercetare Fizica a reusit sa obtina suspendarea executarii silite pana cand se va finaliza procesul privind cererea de anulare a actului de control intocmit de Fisc, documentul care stabileste plata TVA pentru echipamentele de cercetare. In toata aceasta perioada in care cercetatorii au indurat un adevarat calvar Bosianu si-a incasat linistit cei 2.000 lei lunar fara sa se sinchiseaza sa ajute in vreun fel institutul. Mai mult decat atat in conditiile in care judecatorii au suspendat executarea silita, Fiscul trimite in mod regulat adrese prin care notifica Institutul care are un debit de circa 2 milioane de euro catre bugetul de stat. „Domnul Bosianu este in consiliul de administratie deoarece asa prevede Legea ca Ministerul de Finante sa aiba un reprezentant iar ei au decis ca reprezentantul este domnul Bosianu. Suntem inca in procese cu Fiscul care insista sa ne execute. Cei de la Finante nu sunt normali. In conditiile in care executarea silita este suspendata de judecatori ei ne trimit adrese ca avem debit. In ceea ce priveste prezenta domnului Bosianu in consiliul de administratie ce sa spun. Nu ne-a ajutat cu vreun sfat sau ceva, astfel incat sa evitam aceasta situatie. Nu ne-a ajutat nici domnul Bosianu dar nici functionarii de la Finante pe care i-am tot consultat”, a spus Nicoleta Lupu, directorul Institului de Fizica Iasi.
Suma de 2 milioane euro reprezinta bugetul institutului pe un an. Din suma totala circa 1,4 milioane euro reprezinta TVA iar restul sunt penalitati.
Descoperiri cu aplicare in oncologie
Aparatura pentru care Fiscul sustine ca arr fi trebuit sa se achite TVA a fost achizitionata din fonduri externe. In ultimii 5 ani, Institutul a derulat 2 proiecte complexe cu finantari externe. Primul a fost finantat de Uniunea Europeana din fonduri structurale privind ”Cercetari avansate pentru senzori și sisteme de senzori pe baza de micro si nanomateriale magnetice” si a avut o valoare de 19.374.801 lei. Celalalt proiect a fost finantat direct de Comisia Europeana si se refera la aplicatiile nanomaterialelor magnetice in domeniul medical. Pe langa domeniul oncologiei descoperirile cercetatorilor ieseni s-au mai gasit aplicatii si cardiologie si neurologie. Asta deoarece cercetarile se reallizeaza si in domeniul electromagnetismului printre care si determinarea unor evolutii dar si caracteristici ale campurilor magnetice generate de creier si de inima. De asemenea IFT Iasi a derulat mai multe contracte de cercetare cu Armata SUA, fiind vorba atat de tehnica militara cat si despre imbunatatirea unor metode de despistare a pericolelor generate de fenomene fizice siu chimice.
Marian Bosianu nu a vrut sa comenteze.
Constantin MAZILU