@ Procurorii și judecătorii care s-au ocupat de acest dosar au pus cu toții umărul la înfăptuirea uneia dintre cele mai mari batjocuri din sistemul judiciar post-decembrist și anume prescrierea faptelor penale de care a fost acuzat magnatul GFR Gruia Stoica, după 18 ani de anchetă și cercetări @ Dosarul a zăcut în sertarele DIICOT timp de 10 ani, ancheta a demarat în anul 2015 deși faptele au fost săvârșite începând cu anul 2003 @ După 10 ani de ‘’cercetări’’ DIICOT Iași a trimis dosarul la instanță pe 26.11.2015 iar sentința definitivă a fost pronunțată după 8 ani și 154 termene de judecată @ Procurorii și judecătorii au tras de timp atât de mult încât și dacă era acuzat de omor Gruia Stoica tot scăpa de pușcărie
Bine înțeles toți magistrații implicați în instrumentarea acestui dosar vor beneficia de pensii speciale. Ciolacu tocmai a mărit impozitele să-i îndestulăm. România are o Justiție separată pentru magnați și milionari. Amărâții care n-au bani de avocați zac în pușcării. După cum spuneam și mai sus, procurorii DIICOT Iași și judecători de la Tribunalul și Curtea de Apel Iași, sunt cu toții responsabili de prescierea faptelor din dosarul în care magnatul Gruia Stoica, tatăl și fratele său au fost trimiși în judecată pentru o fraudă fiscală de 2 milioane euro. Deși au fost formulate acuzații care se prescriu după o perioadă lungă de timp cum ar fi constituirea unui grup infracțional organizat sau spălarea banilor s-au împlinit toate termenele de prescripție deoarece ancheta și judecata au durat 18 ani. Infracțiunile au fost săvârșite începând cu anul 2003, dosarul a fost înregistrat la DIICOT în anul 2005, a fost trimis spre judecată dupa 10 ani de ‘’anchetă’’ la Tribunalul Iași la data de pe 26.11.2015 iar după 8 ani de proces și 154 termene de judecată pe 29.09.2023, un complet de judecată format din judecătoarele Alina Enea (fostă Codreanu) și Alexandra Cristina Cojocaru Roșu constată (vezi aici) că toate infracțiunile s-au prescris iar Gruia Stoica și rudele sale au scăpat de pedeapsă. Asta în condițiile în care erau acuzați de o fraudă de 2 milioane euro în dauna bugetului de stat. Să mai precizăm că la DIICOT Iași dosarul s-a plimbat pe la vreo 4 procurori, unul dintre procurorii care au lucrat în dosar fiind Daniel Horodniceanu, anchetat acum de inspecția judiciară pentru că a făcut abuz de putere în fața unor polițiști care-l opriseră în trafic.
Bătaie de joc de la Tribunal: Alina Macovei pleacă din dosar
La Tribunal judecarea acestui dosar a durat vreo 4 ani și jumătate în vreo 99 de termene. A durat atât deoarece, primul judecător căruia i-a fost repartizat acest dosar Alina Macovei a părăsit completul. Astfel, după vreo 3 ani de proces, cu zeci de martori audiați, Alina Macovei ‘’abandonează’’ cauza. Ce se întâmplase? Alina Macovei lucrase pe procese civile la Judecătoria Iași, unde a debutat. Fosta învățătoare, devenită judecător cu sprijinul tatălul socru, Ioan Macovei fostul decan al Facultății de Drept de la Iași a ajuns la Tribunal la secția penală și de aceea i-a fost repartizat dosarul lui Gruia Stoica. În luna mai a anului 2018, Alina Macovei își redescoperă veleitățile pentru cauzele civile și cere să plece de la secția penală. Pentru că Alina Macovei a plecat la secția civilă, dosarul lui Gruia Stoica a fost repartizat unui alt judecator și anume Georgiana Livia Ștefan. Conform legislației europene, acesta a fost nevoită să reia procesul de la zero cu readministrarea probelor, reaudiarea martorilor etc. Judecata s-a mai întins pe vreo 60 de termene de judecată iar pe data de 10.04.2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani cu executare pentru grup infracțional organizat și spălare de bani.
Judecată cu scandal
Judecata Georgianei Ștefan nu a fost lipsită de incidente. La unul dintre termenele de judecată avocatul Gheorghe Potomeanu, desemnat ca apărător din oficiu pentru Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica a cerut să fie lăsat să părasească sala deoarece trecea printr-o criza de diabet și prin urmare se simțea foarte rău. Georgiana Ștefan a refuzat iar avocatul a leșinat. Cazul a apărut în presă, după ce a fost semnalat în primă instanță de Dezvăluirea.ro. CSM a dat aviz negativ în urma cererii depuse de Georgiana Ștefan de apărare a reputației.
Circul de la Curtea de Apel
Dosarul ajunge foarte rapit în anul 2020 la Curtea de Apel Iași unde este repartizat unui complet format din șeful de secție Adrian Chiriac și Georgeta Lăcrămioara Gafta. După un an de judecată Adrian Chiriac constată că este incompatibil și se retrage. S-a format un alt complet. În noiembrie 2022, Georgeta Lăcrămioara Gafta iese la pensie iar dosarul este din nou ‘’abandonat’’. Se formează un alt complet de judecată format din Alina Enea (fostă Codreanu) și Alexandra Cristina Cojocaru care au pronunțat pe data de 29.09.2023 sentința prin care au constatat prescierea. Problema este că la Curtea de Apel Iași, judecata a durat cam tot cât a durat la fond după ce dosarul a ajuns la Georgiana Ștefan. Reamintim că Gruia Stoica a fost acuzat că și-a folosit firmele (GFR SA, Grampet, Rapid Com SRL) pentru a crea o suveica fiscală cu scopul de a frauda statul cu 2 milioane euro. Potrivit sentinței definitive Gruia Stoica ,complicii săi dar și firmele trebuia să dea bani. Dar cum o parte din firme sunt în faliment, iar ANAF nu a recuperat până acum decât un procent infim din prejudiciile stabilite în dosarele penale cel mai probabil și în acest caz statul se va alege cu praful de pe tobă.
Constantin MAZILU