Playboyul arestat de la Poliția de Frontieră a picat în plasa unei femei. ‘’Se fac 2.000 euro pe tură’’

6135
Cristian Mancas si DNA Iasi
Cristian Mancas si DNA Iasi

@ DNA a folosit un martor cu identitate protejată, o femeie pe nume Lavinia Pascal pentru a-i prinde pe polițiștii șpăgari de la Vama Sculeni @ Martorul a început să lucreze alături de aceștia ca și polițist de frontieră iar polițiștii habar nu aveau ca tot ceea fac era raportat zilnic procurorilor DNA @ Toate momentele în care polițiștii au primit mită au fost înregistrate audio și video @ La un moment dar, șeful punctului de trecere Sculeni, Cristian Mancaș se plângea că el și colegii lui iau prea puțină șpagă, deoarece la Stânca Costești polițiștii încasează și câte 2.000 euro pe tură

Decizie suprinzătoare a magistraților de la Tribunalul Iași de a-i plasa în arest la domiciliu respectiv sub control judiciar, pe cei trei polițiști reținuți de DNA Iași pentru luare de mită. Spunem asta deoarece, toate momentele în care cei trei polițiști în frunte cu șeful lor Cristian Mancaș au fost filmate și înregistrate audio de un martor cu identitate protejată, o femeie cu numele atribuit Lavinia Pascal. Martorul cu identitate protejată a fost angajat anul acesta la punctual de trecere de la Sculeni iar polițiștii habar nu aveau că a fost infiltrată de DNA. Aceștia au căpătat încredere în ea și o trimeteau să încaseze șpăgile în numele lor. Mita era primită de la cetățenii basarabeni în special șoferi de autocare voiau să evite controlul amănunțit al actelor și al bagajelor. Asta deoarece unii dintre aceștia ascundeau în autocare baxuri de țigări. La un moment dat unul dintre basarabeni, Dmitri Karagioz (reținut și propus pentru arestare) stabilise cu aceștia să treacă cu țigări numai când erau de serviciu cei trei care primeau mită de la el adică, adică Mancaș, Bertea și Lavinia.

Inregistrări. Dificultăți la împărțit șpaga

Pe una dintre ture cei trei au strâns șpagă doar 550 euro și problema lor era că suma nu se putea împărți perfect la trei. Mancaș la sugerează să mai producă niște bani, să faca corect socoteala din punct de vedere matematic adică să le revină măcar câte 200 de euro de căciulă. Avuseseră o zi proastă atunci. Au fost și zile în care au strâns peste 1.000 euro.

PASCAL LAVINIA: Zi Găbelu dă și tu un sfat!

MANCAȘ CRISTIAN: Rămâne să-mi dați ceva.

BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU: Dacă vine ceva

PASCAL LAVINIA: Nu cred, dar nu mai este timp e șase și douăzeci aproape.

MANCAȘ CRISTIAN: Eii, eu, uite, dacă sunteți mâine noapte aici urmează să am predare (neinteligibil) voi sunteți vineri noapte nu ?

PASCAL LAVINIA: Mâine noapte da.

BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU: Mâine noapte.

MANCAȘ CRISTIAN: E și oprește-ți de la mine cinzeci, înțelegi așa și îmi cumperi ceva la tura de noapte sau nu știu vedeți voi sau cum vreți voi.

PASCAL LAVINIA: Stai uăi cum să-ți opresc cinzeci că nu înțeleg cum vrei tu să faci socoteala.

BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU: Adică să facem două, două și o sută cinzeci

PASCAL LAVINIA: Da.MANCAȘ CRISTIAN: (neinteligibil) Adică am trebui să iau o sută cinzeci care să voi să luați câte două sute, nu? Sau cum ?

Mancaș s-a plâns că la Sculeni șpaga este mai mică decât la Stânca

Într-una din zile, șeful punctului de trecere Sculeni, Cristian Mancaș se plângea către Lavinia că ei iau prea puțină șpagă, deoarece la Stânca Costești polițiștii încasează și câte 2.000 euro pe tură. ‘’Totodată, în cadrul discuțiilor purtate cu colaboratorul, inculpatul Mancaș Cristian i-a precizat că șeful de tură de la Stânca, care începe o tură de miercuri de la ora 12.00, până a doua zi la 7 , face cel puțin 1500-2000 de euro’’, au constatat procurorii, potrivit unor surse.

Sunt implicați și vameși

După cum spuneam mai sus, basarabenii aveau stabilite turele de polițiști când puteau face trafic ilegak de țigări. Dar se pare că aveau înțelegeri și cu vameșii. ‘’De asemenea, în prezența inculpatului Mancaș Cristian , inculpatul KARAGIOZ Dmitri a precizat că este posibil să introducă țigări cu autoutilitarele care urmau să treacă prin PTF Sculeni, în ziua de marți (22.08.2023), după ce va obține acceptul vameșului Ghiță Stelian. În continuare, după s-a încheiat conversația, inculpatul KARAGIOZ Dmitri a ieșit din încăpere pentru o scurtă perioadă de timp, după care, în jurul orei 12:50, a intrat din nou și i-a remis inculpatului Mancaș Cristian suma de 100 de euro, în timp ce i-a strâns mâna, după care a dat mâna cu colaboratorul și a părăsit încăperea’’, a constatat DNA.

Gabriel Bertea
Gabriel Bertea

La percheziții Gabriel Bertea a băgat în chiloți 220 euro iar 150 euro a apucat să-i arunce în coș.  Cei trei obișnuiau să-și împartă șpăgile în baie. Reamintim că, ieri magistrații Tribunalului au decis ca șeful punctului de trecere a frontierei Sculeni, Cristian Mancaș și polițistul Gabriel Bertea să fie arestați la domiciliu. Cel de-al treilea polițist reținut în dosar Iulian Teofil Baciu dar și șoferii de autocare basarebeni Dmitri Karagioz și Andrei Scutari vor fi cercetați sub control judiciar.

 

Video! Șef al Poliției de Frontieră din Iași reținut de procurorii DNA: 24 de vameși și polițiști urmăriți penal

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.