Dezvoltatorul Bolobiță urmărit penal pentru un șantier în centrul istoric

1673
Cristinel Bolobita si lucrari fara autorizatie
Cristinel Bolobita si lucrari fara autorizatie

@ Al treilea dosar penal pentru dezvoltatorul Cristinel Bolobiță care este acuzat de această dată că a executat lucrări fără aurtorizație la blocul de pe strada Octaz Botez nr.1A lângă Spitalul de Boli Infecțioase @ Vecinii au depus plângere penală pentru tulburare de posesie și efectuarea de lucrări de construire fără autorizație și aviz de Direcția de Cultură @ Procurorii au dispus clasarea dosarului @ Însă, judecătorii au dispus recent desființarea ordonanței de clasare și refacerea cercetărilor @ Aceasta este cel de-al treilea dosar care vizează acest bloc ridicat de Bolobiță în zona Copou

Al treilea dosar penal pentru blocul ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță pe strada Octav Botez, lângă Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași. Astfel, judecătorii ieșeni au dispus recent refacerea cercetărilor în dosarul în care firma lui Bolobiță, Autotrans SRL este acuzată că în luna mai a anului 2020 a modificat proiectul avizat de Primăria Iași și a efectuat lucrări de autorizație. Practic, Bolobiță a modificat total partea din spate a blocului. A umplut terenul dintre bloc și proprietatea vecinilor cu pamânt, a făcut două terase și o scară, a modificat total parcarea, a făcut un zid de sprijin și un gard ș.a.m.d. Potrivit actelor depuse în dosarul penal regimului de înălţime, iniţial autorizat era de D+P+2E iar după efectuarea acestor lucrări fără autorizație acesta a devenit Dp+Sp+P+2E. În plus s-a modificat și CUT (coeficientul de utilizare a terenului). Vecinii, familia Andrian, a depus plângere penală și pentru tulburarea de posesie. Asta deoarece, o parte din aceste lucrări au afectat proprietatea vecinului. ‘’ Petentul (familia Andrian-n.r) a învederat că se simte prejudiciat prin lucrările care se efectuează, constând în săpături sub fundaţia gardului său, fără acordul său, la o distanţă mai mică de 0,6 m, aratând că în autorizaţia de construire nu se menţionează niciun gard între proprietăţile învecinate, iar cu privire la autorizaţia de construire existentă aratră că există un litigiu pe rolul Tribunalului Iaşi’’, au constatat judecătorii care au dispus reluarea urmăririi penale.

Poliția și Direcția de Cultură au transmis că era nevoie de autorizație

Familia Andrian a depus plângerea penală chiar în perioada în care se realizau aceste lucrări. După doi ani de așa-zise cercetări, în urma unei propuneri făcute de polițistul de caz, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a clasat dosarul. Procurorul și polițistul și-au însușit apărarea lui Bolobiță și anume faptul că putea să facă respectivele lucrări fără autorizație doar prin dispoziție de șantier. Asta în condițiile în care Poliția Locală și Direcția de Cultură au arătat că era necesară o nouă autorizație de construire. ‘’Prin adresa nr.749 din 15.01.2021 emisă de Poliţia locală Iaşi (f.97), s-a constatat că pentru lucrările de construire a zidului de sprijin nu există autorizaţie de construire, în sensul că acesta nu face obiectul autorizaţiei de construire nr.235/02.03.2018, iar imobilul este situat în centrul istoric şi Curtea Domnească, aspect care rezultă din Certificatul de Urbanism nr. 1415/09.05.2017 emis de Primăria Municipiului Iaşi, concluzionându-se că executarea fără autorizaţie de construire sau desfiinţarea ori nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute de art.3 alin. (1) lit.b) se încadrează în prevederile art. 24 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii’’, se mai arată în dosar.

De asemenea, Direcția de Cultură a arătat că terenul pe care s-a construit acest bloc face parte din  parte din monumentul istoric ,,Centrul Istoric şi Curtea Domnească” și prin urmare toate săpăturile se vor realiza în regim de supraveghere arheologică. ‘’Direcţia a transmis că toate lucrările de săpătură necesare se vor realiza în regim de supraveghere arheologică, dar Direcţia nu a eliberat certificat de descărcare arheologică pentru terenul în cauză, acesta fiind înscris în lista monumentelor istorice’’, se mai arată în dosar.

Direcția a mai transmis că nu a eliberat aviz pentru noile lucrări realizate de Bolobiță. În plus, judecătorii au constatat că polițistul și procurorul au făcut cercetări superficiale. În consecință s-a dispus refacerea cercetărilor din dosar. ‘’ Verificând propunerea organelor de cercetare penală, judecătorul constată că aceasta cuprinde exclusiv o prezentare a documentelor anexate de SC AUTOTRANS SRL, doar la acestea făcându-se trimitere. Este evident că în cuprinsul referatului cu propunere de clasare nu este reţinută nicio situaţie de fapt şi nu există nicio analiză privind existenţa sau inexistenţa faptelor şi împrejurărilor ce fac obiectul sesizării penale, şi nicio o analiză chiar şi succintă a apărărilor persoanei vătămate, ci numai o enumerare a principalelor aspect declarate de persoana vătămată, ce nu au fost analizate sub aspectul veridicităţii de organul de cercetare penală. Pe cale de consecinţă, în baza art. 341 alin. 6 lit. b) Cod procedură penală, va admite plângerea formulată de petentul Andrian Sorin, va desfiinţa soluţiile de clasare dispuse prin ordonanţa atacată şi va trimite cauza procurorului în vederea completării urmăririi penale’’, au decis recent judecătorii ieșeni (vezi aici).

Autorizația anulată. Trei dosare penale

Reamintim că judecătorii ieșeni au dispus la data de 26.10.2022 și anularea autorizației de construire nr.235/02.03.2018, eliberată de Primăria Iași pentru ridicarea acestui bloc (vezi aici). Familia Andrian a depus alte două plângeri penale împotriva lui Bolobiță, ambele vizând unele falsuri. Prima plângere se referă la faptul că familia Andrian a fost semnată în fals pe documentația privind acordul pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru acest bloc. A doua se referă la faptul că Bolobița a vândut un apartament din bloc declarând în fals că imobilul nu face obiectul vreunui litigiu. Detalii despre aceste plângeri puteți citi în articolul repostat mai jos. Ambele dosare au fost mușamalizate de anchetatori. Să vedem care va fi soarta celui de-al treilea dosar, cel privind lucrările descrise mai sus, realizate fără autorizație.

Dezvoltator imun la procurori. Bolobiță scapă a treia oară de dosar penal pentru blocul din Copou

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.