@ Andrei Horodniceanu, fiul procurorului Daniel Horodniceanu a fost angajat de Consiliul Superior al Magistraturii pe singurul post de expert jurist scos la concurs de Tribunalul Iași, în perioada martie-aprilie 2023 @ Concursul a fost organizat de CSM, unde procurorul Daniel Horodniceanu deține funcția de vicepreședinte @ Au fost 31 de candidați iar Andrei Horodniceanu s-a clasat pe locul 5 la proba scrisă cu 90 de puncte @ Cu toate acestea, Andrei Horodniceanu a câștigat concursul obținând la proba orală 73,66 puncte (din 100) @ A fost cea mai mică notă obținută la interviu, dintre toți candidații admiși din țară
Este interesant cum, la concursurile de angajare din Justiție, cei care au rude cu funcții de conducere în sistem își adjudecă posturile, câștigând cea mai subiectivă și mai greu de contestat dintre probe și anume proba de interviu (vezi aici și cazul fratelui șefei Curții de Apel Iași). Andrei Horodniceanu, fiul vicepreședintelui CSM, procurorul Daniel Horodniceanu a fost angajat anul trecut în luna mai pe singurul post de expert-jurist scos la concurs de Tribunalul Iași. Concursul a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituția la care procurorul Daniel Horodniceanu deține funcția de vicepreședinte. Concursul a avut loc în perioada 31 martie-10 aprilie 2023 pentru ocuparea unor posturi de experți juriști la Curtea de Apel București, Curtea de Apel Bacău, Judecătoria Ploiești, Tribunalul Iași, Tribunalul Mehedinți și Tribunalul Vâlcea. Pentru fiecare instanță enumerată anterior s-a scos la concurs de către CSM doar câte un post de expert jurist. Concursul a constat într-o probă scrisă și unde de interviu. Pentru singurul post scos la concurs pentru Tribunalul Iași s-au înscris 31 de candidați. La proba scrisă Andrei Horodniceanu s-a clasat pe locul 5 obținând numai 90 de puncte. Ceilalți candidați care au fost mai buni decât el au obținut între 92 și 96 de puncte la proba scrisă. Dar Andrei Horodniceanu i-a surclasat pe aceștia la proba de interviu. Și aici Andrei Horodniceanu a obținut cea mai mică notă dintre candidații angajați în urma acestui concurs (vezi aici). Astfel, Andrei Horodniceanu a obținut la proba de interviu doar 73,66 de puncte în timp ce candidatul care și-a adjudecat postul la Curtea de Apel București a obținut 100 puncte, ce de la Bacău-96 de puncte, Ploiești – 94 de puncte, Mehedinți – 95 de puncte și Vâlcea- 91 de puncte. Să revenim. Horodniceanu al nostru obține la oral 73,66 iar toți ceilalți 30 de candidați de la Iași, obțin mai puțin de 70 de puncte. Oare atât de slabă este școala de drept de la Iași? Pentru celelalte posturi din țară au fost candidați respinși și cu 99 de puncte la proba de interviu. Oricum, nota obținută de Horodniceanu la interviu a fost numai bună pentru ca fiul vicepreședintelui CSM să aibă cea mai buna medie dintre candidații înscriși la Tribunalul Iași. Cu 90 puncte la scris și 73,66 la interviu, Andrei Horodniceanu a obținut media 81,83 și a fost angajat.
Șefa Tribunalului spune că salariul lui Andrei Horodniceanu este secret
Potrivit unor surse, Andrei Horodniceanu încasează o leafă de circa 10.000 lei pe lună dar am vrut să obținem această informație și în mod oficial de la Tribunalul Iași. Președinta Tribunalului Iași a spus însă că salariul lui Andrei Horodniceanu este secret. ‘’Domnul Horodniceanu Andrei a început activitatea în calitate de expert jurist la Tribunalul Iași la data de 2.05.2023. În privința întrebării dumnevoastră cu privire la procedura prin care domnul Andrei Horodniceanu a fost angajat la Tribunalul Iași vă facem cunoscut că selectarea și recrutarea experților juriști s-a făcut prin concurs organizat la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii – Direcția de Resurse Umane și Organizare – Serviciul Experți Juriști, astfel că Tribunalul Iași nu deține informații cu privire la acest aspect. În privința întrebării dumnevoastră cu privire la salariul net al domnului Andrei Horodniceanu, nu vă putem oferi un răspuns, având în vedere că această informație este confidențială și excede dispozițiilor Legii 544/2001’’, ne-a transmis Tribunalul Iași.
De asemenea președinta Tribunalului a mai invocat o decizie a Curții Constituționale din 2006 pentru a susține că salariul acestuia este secret. În replică îi spunem că în anul 2010 a intrat în vigoare Legea nr.176 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. La alineatul 1, punctele 7 și 8, din această Lege este prevăvut că actul normativ se aplică și pentru ‘’ judecători, procurori, magistrați-asistenți, asimilații acestora, precum și asistenții judiciari, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor’’. Mai departe la articolul 40, același act normativ prevede că ‘’veniturile realizate de categoriile de persoane prevăzute la alin. (1), din exercitarea funcției sau calității pentru care există obligația declarării averii și intereselor, nu sunt supuse anonimizării, fiind exceptate de la normele care reglementează confidențialitatea’’. Oare nu-l putem încadra pe Andrei Horodniceanu în nici una dintre categoriile enumerate de Lege astfel încât să-i aflăm salariul?
Problemele lui Horodniceanu la CSM
Andrei Horodniceanu a fost angajat la Tribunalul Iași cu 4 zile înainte ca tatăl său să fie implicat în incidentul cu cei doi polițiști, scandalul care i-a adus o sesizare din partea Inspecției Judiciare. În noaptea zilei de 5-6 mai a.c David Petru si colegul său Tudor Lupu l-au oprit pe procurorul Daniel Horodniceanu după ce acesta ar fi făcut o depășire neregulamentară. Vizibil deranjat că fost oprit Horodniceanu a făcut abuz de funcție, susținând că-l cunoaște pe Costel Gîtlan, șeful IPJ Iași. Iată câteva dintre frazele rostite atunci de Horodniceanu:
‘’De ce m-aţi oprit? Nu am voie vă să vă depăşesc sau ce? Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi? De ce nu mă cunoaşteţi oare? (…) Nu ştiţi cu cine vorbiţi. (…) Eu sunt procuror de 25 de ani. M-aţi oprit pentru că am avut tupeul să vă depăşesc (…).
‘’Nu văd cum aţi putea avea tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a ţării ăsteia. Are foarte mare importanţă (…)’’.
‘’Eu oricum mă duc mâine să mă văd cu Gîtlan (n.r. Costel Gîtlan, inspector-şef al IPJ Iaşi). Nu se poate aşa ceva (…)”, au fost câteva dintre declaraţiile halucinante ale fostului şef al DIICOT’’.
Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat atunci şi a declanşat o anchetă, însă, ieri, judecătorii din CSM au decis să Daniel Horodniceanu nu este vinovat de încălcarea regulilor. De asemenea, recent Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Daniel Horodniceanu poate fi urmărit penal abuz în serviciu și fals intelectual ca urmare a unei plângeri împotriva unei ordonanțe de clasare, depusă de dezvoltatorul Cristin Zămosteanu. Astfel, Daniel Horodniceanu a fost procuror de caz în dosarul „Veranda”, deschis la Iași, până când a devenit vicepreședintele CSM, în luna ianuarie a anului 2023. Fostul șef DIICOT este acuzat că a semnat acte de urmărire penală în respectivul dosar, cu toate că nu mai deținea calitatea de procuror de caz. De aceea este acuzat acum de fals și abuz în serviciu.
Constantin MAZILU