@ Scandal de corupție, la un liceu din Iași: judecătorii au emis sentința definitivă @ Astfel, protagoniştii au scăpat de pedepse după ce Curtea de Apel Iaşi a admis apelurile @ În schimb, aceştia trebuie să achite o sumă considerabilă
Scandal de corupție, la un liceu din Iași! Judecătorii au emis sentința definitivă! Este vorba despre dosarul în care au fost trimisă în judecată conducerea Liceului Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei. Este vorba despre Gabriela Dobrea, fosta directoare a liceului, Liliana Botez, contabila unitatii de invatamant, Georgeta Cataramă, diriginte de șantier și Maria Gabor, fost administrator al SC Nova Construct SRL. Acestea au fost acuzate că au devalizat unitatea de invatamant, au platit firmei Nova Construct SA, lucrari de reparatii in valoare de 1.955.063,6 lei pe care compania nu le-a executat. Prin sentința pronuntată zilele trecute de Curtea de Apel Iași aceastea au scăpat cu pedepse mai ușoare. „Instanţa admite apelurile declarate de inculpata DOBREA GABRIELA, inculpata GABOR MARIA, inculpata CATARAMĂ GEORGETA şi inculpata BOTEZ MELANIA-LILIANA. Înlătură soluţiile de condamnare a inculpatelor. Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatelor. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă LICEUL TEHNOLOGIC „HARALAMB VASILIU” PODU ILOAIEI. Obligă, în solidar, inculpatele la plata către partea civilă a sumei de 284.711 lei, cu titlu de despăgubiri civile. O obligă pe inculpata CATARAMĂ GEORGETA la plata către partea civilă a sumei de 262.810 lei, le obligă, în solidar, pe inculpatele DOBREA GABRIELA şi BOTEZ MELANIA-LILIANA la plata către partea civilă a sumei de 91.611 lei, reprezentând garantia de bună execuţie. Respinge ca nefondat apelul declarat de DNA Iasi. Definitivă”, au spus magistratii.
Scandal de corupție, la un liceu din Iași!
Iniţial, directorul Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din Podu Iloaiei, a fost pedepsit de magistrați. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o iniţial pe Gabriela Dobrea la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Liliana Melania Botez a primit o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru aceeași acuzație. La rândul ei, Liliana Melania Botez a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Maria Gabor a primit o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Pe lângă condamnări, judecătorii le-au obligat pe femei și la plata prejudiciului calculat în acest caz. De asemenea, aceștia au dispus desființarea parțială a mai multor acte, printre care facturi fiscale, situații de plată și centralizatoare ale valorilor realizate.
Cum a izbucnit scandalul la Liceul „Haralamb Vasiliu”
Procesul celor 4 femei a început pe 11 noiembrie 2016. Atunci, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus trimiterea în judecată a Gabrielei Dobrea, la data faptei director al Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din orașul Podu Iloaiei și ordonator de credite al acestei unități școlare, și pe Maria Gabor, la data faptei administrator al unei firme.
„Printr-o hotărâre de Guvern, a fost aprobată repartizarea sumei de 151.206.000 de lei de la bugetul de stat către bugetele locale. Suma fusese prevăzută în bugetul Ministerului Educației pe anul 2007 pentru finanțarea unor lucrări de edificare și construire de campusuri școlare la unitățile de învățământ preuniversitar. În perioada 2007-2008, Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, prin mai multe hotărâri de Guvern, i-a fost aprobată repartizarea sumei totale de 4.530.000 de lei. În acest context, pe 10 decembrie 2007, prin procedura de atribuire a contractului de achiziție publică prin licitație deschisă având ca obiect „Reabilitarea și modernizarea campusului de la Grupul Școlar Haralamb Vasiliu”, a fost desemnată câștigătoare societatea administrată de inculpata Maria Gabor”, au relatat anchetatorii.
Aceștia au adăugat că, începând cu 21 decembrie 2007 și până pe 19 decembrie 2008, Gabriela Dobrea ar fi confirmat centralizatoarele valorilor realizate și situațiile de lucrări aferente facturilor emise de societate, în condițiile în care unele dintre lucrări nu erau efectuate.
„De asemenea, a semnat, în calitate de ordonator de credite, ordonanțările de plată prin care a dispus efectuarea plăților către societatea respectivă. Documentele respective au fost aprobate și semnate în prealabil și de către inculpatele Liliana Melania Botez, în calitate de contabil-șef al liceului, și Georgeta Cataramă, în calitate de diriginte de șantier”, au adăugat procurorii.
Ce au mai spus procurorii anticorupție
Anchetatorii au mai menționat că, prin acest demers, femeile au cauzat un prejudiciu bugetului unității școlare în cuantum total de 2.025.844 de lei, din care 1.934.232 de lei reprezenta contravaloarea lucrărilor recepționate și achitate, dar neexecutate, și de 91.611 lei, reprezentând sumele de bani plătite în contul societății administrate de Maria Gabor, drept garanție de bună execuție pentru lucrările efectuate.
„A fost creat și un folos necuvenit, în același cuantum, pentru firma respectivă. De asemenea, în cauză, procurorii anticorupție au dispus sesizarea Tribunalului Iași, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpatelor Liliana Melania Botez și Georgeta Cataramă. În prezența apărătorilor aleși, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia”, au încheiat procurorii DNA.