Cel mai mare dosar al DNA Iaşi, încheiat cu un mare fâs! Banii contribuabililor, aruncaţi pe geam!

1305

@ Cel mai mare dosar al DNA Iaşi s-a încheiat ieri cu un mare fâs @ Banii contribuabililor, aruncaţi pe geam: judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au pus punct unei părţi din „Dosarul AJOFM” @ Pentru opt dintre inculpaţi a fost încetat procesul penal, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale

Cel mai mare dosar al DNA Iaşi s-a încheiat ieri cu un mare fâs! Banii contribuabililor, aruncaţi pe geam: judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au pus punct unei părţi din „Dosarul AJOFM”!
Astfel, pentru opt dintre inculpaţi (APETREI SĂNDUCU-VASILICĂ, PRICOP VALERIU, BUZILĂ IULIA, MACOVEI (fostă MĂLĂNCUŞ) ELENA, SUNĂ LUCIA, LUPU LUCIAN-DANIEL, PANŢÎRU IONICĂ, SC INTER ROKA S.R.L. IAŞI) a fost încetat procesul penal, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

„Instanta disjunge cauza şi acordă termen de judecată la data de 17.04.2023, ora 12.00, în ceea ce priveşte latura penală şi civilă cu privire la inculpaţii: AUGUSTIN MARIUS, TOMULESCU AUREL-IONEL, BACIU CRISTIAN, BARBĂLATĂ CLAUDIU, BARBĂLATĂ GABRIEL, BARBĂLATĂ ROMICĂ, ENEA ANGELA-VIORICA, HRIMIUC CONSTANTIN. LUPU MARCEL, S.C. EURO ROCA CONSTRUCT S.R.L. IAŞI. S.C. GREEN CONSTRUCT S.R.L. IAŞI. S.C. PIRAMIDA GREEN S.R.L. IAŞI., au spus magistratii.

Cel mai mare dosar al DNA Iaşi, încheiat cu un mare fâs!

De remarcat este faptul ca sentinta nu e definitiva, aceasta putand fi contestata. „Dosarul AJOFM” a inceput in urma cu mai bine de 5 ani. De atunci, acesta s-a tot plimbat prin instante. Initial, judecatorii au dat peste 150 de ani de inchisoare pentru cei 152 de inculpati (141 persoane si 11 firme).

Amintim ca DNA Iasi i-a trimis in judecata pe cei 152 de inculpati, simpli cetateni din comunele Raducaneni si Gorban si ceva mai putini din Mosna, Grozesti etc., dar si patronii celor 11 firme, deoarece ar fi fraudat fondurile alocate de stat prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) pentru sprijinirea angajarii persoanelor active defavorizate cum ar fi tinerii absolventi sau persoane cu varsta de peste 45 de ani.

Administratorii firmelor au fost trimisi in judecata deoarece ar fi operat angajari fictive pe firmele pe care le patronau tocmai pentru a incasa ilegal aceste subventii iar simplii cetateni au fost trimisi in judecata deoarece ar fi achiesat la aceasta „afacere”.

Ce au mai spus anchetatorii ieşeni

Oamenii legii au precizat ca, in perioada 2007 – 2010, Gabriel Barbălată și Lucian Daniel Lupu ar fi inițiat și coordonat un grup infracțional organizat care a acționat în scopul de a obține importante sume de bani cu titlu de subvenții prin inducerea și menținerea în eroare a unor funcționari publici din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Iași (AJOFM) prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezență etc.).

„Acest grup, la care au aderat și reprezentanții unor societăți comerciale în numele cărora au fost solicitate subvențiile, respectiv inculpații: Apetrei Sănducu Vasilică, Augustin Marius, Baciu Cristian, Barbălată Claudiu, Barbălată Romică, Drăgan Vasilică, Lupu Marcel, Panțîru Ionică, Pricop Valeriu și Tomulescu Aurel-Ionel, a urmărit încasarea de subvenții acordate de A.J.O.F.M. Iași, în temeiul Legii nr. 76/2002, conform căreia societățile comerciale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ sau persoane cu vârsta de peste 45 ani, beneficiază de astfel de subvenții.

În acest demers, au fost implicați și referenții în cadrul A.J.O.F.M. Iași, respectiv inculpații: Buzea Lucreția, Buzilă Iulia, Enea Angela Viorica, Hrimiuc Constantin, Macovei Elena, Mândru Marieana și Sună Lucia care nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită și de inculpații: Ristea Adrian, Baciu Ana-Maria, Baciu Anca Isidora, Cosma Marilena, Toma Costică, Pintile Maria care au pus la dispoziția membrilor grupului mai multe documente necesare îndeplinirii formalităților prevăzute de lege în vederea încasării subvențiilor.

Concret, pe baza a 53 de convenții încheiate de A.J.O.F.M. Iași cu mai multe societăți comerciale, între care SC „ADICONS TRUST” SRL IAȘI, SC „AGRODRAG BAZGA” SRL IAȘI, SC „CARNY-CONS” SRL IASI, SC „EURO ROCA CONSTRUCT” SRL IAȘI, SC „GREEN CONSTRUCT” SRL IAȘI, SC „INTER ROKA ”SRL IAȘI, SC „NICO PAN COMP” SRL IAȘI, SC „PANTI COMP” SRL IAȘI, SC„PIRAMIDA GREEN” SRL IAȘI, SC „PIRAMIDA OIL” SRL IAȘI, membrii grupării au încasat în mod ilegal subvenții în valoare totală de 1.759.288,5 lei, bani care au fost ulterior folosiți în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în majoritatea situațiilor banii fiind însușiți și folosiți în interes personal de către unii dintre liderii grupării. Pe de altă parte, alături de inculpații Toma Costică, Baciu Anca Isidora și Barbălată Romică, alte 117 de persoane, care au fost trimise în judecată prin prezentul rechizitoriu, au încasat, în mod ilegal, suma totală de 606.120 lei cu titlu de ajutor de șomaj„, au spus anchetatorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.