@ CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătoarei Iuliana Garabet de la Judecătoria Iași care a amânat cu o jumătate de an peste 40 de procese @ Anunţul a fost făcut ieri de către reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) @ Totul a ieşit la iveală după ce publicaţia Dezvăluirea.ro a publicat un articol pe această temă, în urmă cu patru zile
CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătoarei care a amânat cu o jumătate de an peste 40 de procese! Anunţul a fost făcut ieri de către reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)!
Totul a ieşit la iveală după ce publicaţia Dezvăluirea.ro a publicat un articol pe această temă, în urmă cu patru zile. Atunci, Dezvaluirea.ro a arătat că, pe data de 15 aprilie 2024, Iuliana Garabet magistrat din cadrul Judecătoriei Iaşi a amânat câte o jumătate de an toate cele 44 de dosare pe care le avea pe lista ședinței, invocând un motiv pe care nici măcar colegii magistrați nu-l pot descifra.
„Având în vedere standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamată de Adunarea Generală A Naţiunilor Unite la 10.12.1948, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, marja de apreciere recunoscută statelor, instanţa apreciază cauza în stare de amânare”, a decis judecătoarea.
CSM a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară
Aşadar, ieri, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass-Media al CSM a arătat că instituţia va sesiza Inspecţia Judiciară.
„În temeiul dispozițiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Iaşi.
Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass-media în cursul zilelor de 24, 25 şi 26 aprilie 2024, referitoare la atitudini nedemne în timpul serviciului faţă de avocaţi şi justiţiabili, precum şi la eventuale situaţii de nerespectare, în mod repetat şi din motive imputabile, a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”, au afirmat cei de la CSM.
A „recidivat” şi ieri!
Culmea, într-un dosar care a avut loc ieri, situaţia ciudată s-a repetat. Magistratul din cadrul Judecătoriei Iaşi a emis o soluţie extrem de bizară.
„Urmare a inechitaţilor constatate, se reţine că este incident standardul de protecţie instituit de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum şi standardul transparenţei instituit de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dar şi standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, iar în lipsa unei reglementări unitare- Carta Albă a Drepturilor Consumatorului, instanţa va da efect prevederilor art. 427 alin. 4 Cod de procedură civilă hotărârea judecătorească se va comunica către: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliului Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum si catre partile din cauza, iar, în vederea respectării standardului transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,
instanţa apreciază că se impune înfiinţarea Parchetului de Justiţie al Uniunii Europene în Iaşi, precum şi în ţările care au ratificat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 1948 având în vedere tendinţa de dezincriminare existentă, dacă este respectată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 1948, precum şi în ţările care au adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 1948, în vederea adaptării contractelor. Anulează cererea”, a precizat judecătoarea.
Alte ciudăţenii, în trecut
Trebuie precizat faptul că ședința respectivă nu a fost singura în care magistratul ieşean a amânat dosarele în acelaşi mod. Mai mult decât atât, niciuna dintre părți nu ar fi solicitat amânarea. Totodată, niciuna dintre părțile din dosare nu a cerut termen pentru pregătirea apărării, amânările făcându-se prin decizia magistratului, nu la solicitarea justițiabililor.
Având în vedere această situație, Dezvaluirea.ro a rugat conducerea Judecătoriei Iași să precizeze dacă poate fi vorba despre un comportament firesc. Ni s-a răspuns cu câteva fraze, prevederi legale privind independența judecătorului.
Si , absolut nimic z da’ nimic nu mins-a parut in neregula.din ” refularile” doamnei judecator. Probabil satula de ” nerespectarea ” legii?..