@ Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că societatea Kaunu SRL, din grupul Inamstro a ridicat a amenajat ilegal penthousul din blocul de pe aleea Sadoveanu nr.43 și a formulat plângere penală @ Recent, Primăria Iași a emis o nouă autorizație iar întreaga golănie a devenit ‘’legală’’ @ ” Societatea Kaunu nu are niciun litigiu cu Primăria municipului Iași sau Inspectoratul de stat în Construcții. Autorizatia obtinuta la data de 19.03.2024 este de fapt o prelungire a termenului de executie a lucrarilor autorizate prin A.C. nr.597 din 24.10.2022. Nu a fost contruit niciun etaj in plus”, au sustinut reprezentantii societatii
Pentru Primăria Iași, regulile în urbanism se schimbă în funcție de interesele dezvoltatorilor. În cadrul proiectului Azimut Copou realizat de firma Kaunu SRL (parte a grupului Inamstro) penthousul scos la vânzare cu aproape jumătate de milion de euro a fost construit ilegal. Constatarea a fost făcută de Inspectoratul de Stat în Construcții în urma unui control efectuat în luna martie a 2022. Astfel, cladirea trebuia sa aibă doua subsoluri si atunci avea numai unul, a fost modificata arhitectura interioara și exterioară și s-a construit un etaj în plus. Astfel, conform autorizației nr.163/2020 clădirea trebuia să aibă 11 etaja și două subsoluri. Pentru că firma nu s-a supus ordinului de încetare a lucrărilor Inspectoratul de Stat în Construcții a depus plângere penală.
Golănia a fost autorizată
Până la această oră ISC nu a primit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași nici o adresă cu privire la modul în care a fost soluționată plângerea penală. În timp ce ancheta procurorilor era probabil în desfășurare, societatea a depus o nouă documentație la primărie și a primit autorizație și pentru etajul construit în plus. Noua autorizație, nr.144/19.03.2024, este pentru un imobil P+11 plus E12 și nu mai pune problema subsolului care lipsește. Mai mult decât atât ditamai blocul în care vor locui zeci de familii cu zeci de mașini va avea parcarea cu Park-lifturi, un sistem care nu funcționează cum trebuie la nici unul din imobilele din oraș la care a fost montat până acum. Cum spuneam, regulile în urbanism le fac dezvoltatorii. Patronii firmei care ridică Azimut- Copou câștigă în plus jumătate de milion de euro doar pentru că au avut tupeu și au încălcat Legea.
Inamstro: ”Nu a fost construit un etaj în plus”
După publicarea articolului reprezentantii grupului Inamstro-Kaunu ne-au trimis un drept la replica pe care-l redăm integral. ” Societatea Kaunu nu are niciun litigiu cu Primăria municipului Iași sau Inspectoratul de stat în Construcții. Autorizatia obtinuta la data de 19.03.2024 este de fapt o prelungire a termenului de executie a lucrarilor autorizate prin A.C. nr.597 din 24.10.2022. Nu a fost contruit niciun etaj in plus”, au sustinut reprezentantii societatii. De asemenea, Parchetul de pe langa Judecatoria Iași a transmis ca dosarul penal a fost clasat deoarece societatea a intrat în legalitate.
Dosar penal pentru cel mai înalt turn din Copou. Azimut: penthouse ridicat ilegal
Constantin MAZILU