@ Justiţia a „decapitat” o comună înainte de alegeri @ Primarul PSD intră degeaba în cursa electorală @ Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins acţiunea formulată de primarul PSD din comuna Ţibana, Gheorghe Rotaru, în contradictoriu cu ANI
Justiţia ieşeană a „decapitat” o comună înainte de alegeri! Primarul PSD intră degeaba în cursa electorală! Aşadar, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins ieri acţiunea formulată de primarul PSD din comuna Ţibana, Gheorghe Rotaru, în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
„Instanta respinge ca inadmisibilă solicitarea reclamantului de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 76 alineat 1 din Legea 161/2003. Cu drept de recurs cu privire la această solutie în termen de 48 de ore de la pronuntare. Calea de atac se va depune la sediul Curtii de Apel Iasi. Respinge ca nefondată actiunea formulată de către reclamantul Rotaru Gheorghe în contradictoriu cu Agentia Natională de Integritate. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare cu privire la solutia referitoare la fondul litigiului”, au afirmat ieri magistratii ieseni.
Justiţia a „decapitat” o comună înainte de alegeri!
De remarcat este faptul ca decizia nu e definitiva, aceasta putand fi contestata. Insa, pana la alegeri, mai sunt doar cateva saptamani. Amintim ca, in urmă cu câteva luni, Agenția Națională de Integritate a anuntat ca a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 4 aleși locali. Printre acestia se afla si Gheorghe Rotaru, primar al comunei Țibana, judetul Iași. Acesta a fost acuzat de conflict de interese administrativ de catre inspectorii de integritate.
„În exercitarea atribuțiilor de primar pentru mandatul 2020 – prezent, acesta a emis pe 4 februarie 2021 o dispoziție pentru Întreprinderea Familială al cărei reprezentant este soția acestuia, iar membru este unul dintre fiii săi, dispoziție care le produce foloase materiale acestora. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, au spus reprezentantii ANI.
Ce au mai afirmat inspectorii
Inspectorii ANI au mai relatat ca, potrivit art. 76, alin. (1)din Legea nr. 161/2003, „(1) Primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, soțul său ori rudele sale de gradul I”.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…). Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au incheiat cei de la ANI.