Un grefier ieșean care a făcut grevă a fost dat pe mâna procurorilor. Deși, judecătorii au blocat Justiția 4 luni

8484
Vlad Mihai Agache-grefier
Vlad Mihai Agache-grefier

@ Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași l-au trimis în judecată pe Mihai Vlad Agache, grefier la Tribunal deoarece a protestat și nu a întocmit la timp procedurile în 89 dosare penale, refuzul său având drept consecință soluționarea cu întârziere a cauzelor respective @ Plângerea a fost făcută de judecătorii care conduc Tribunalul @ Agache a susținut că procedat în acest mod în semn de protest pentru că nu i-au fost respectate drepturile salariale dar procurorii susțin că nu a anunțat pe nimeni că este în grevă @ Să reamintim însă că în anul 2023, judecătorii au protestat în două rânduri, au fost ‘’în grevă’’ circa 4 luni, în vară și la sfârșitul anului și nici unul nu s-a ales cu dosar penal

„Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”, George Orwell-1984. Un grefier de la Tribunalul Iași a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în urma unei plângeri depuse de judecătorii care conduc instanța. Asta deoarece, Mihai Vlad Agache a protestat și a întocmit cu întârziere procedurile în 89 dosare penale, refuzul său având drept consecință soluționarea cu întârziere a cauzelor respective. ‘’Faptele inculpatului Agache Vlad-Mihai care, în calitate de grefier in cadrul Tribunalului Iasi, în perioada 02.10.2020 – 06.02.2022, în baza aceleiasi rezolutii infracţionale cu  intentie, cu  justificarea asumării  unui protest neautorizat/nelegal  pe care nu l-a adus la cunoștința a colegilor grefieri, a judecătorilor sau a conducerii instanței, Tribunalul Iași, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu care îi reveneau potrivit dispozițiilor și fișei postului, perturbând în mod semnificativ înfaptuirea actului de justiţie într- un număr de 89 de dosare, activitatea Sectiei penale din cadrul Tribunalului lași, inclusiv a unor judecători din cadrul secției, fiind semnificativ afectată, existând practic o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale persoanei juridice Tribunalul Iasi, prin aceea că s-au înregistrat în mod constant, întârzieri mari în îndeplinirea tuturor formelor de activitate care incumbă, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată’’, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Grefierii, sclavii de la instanțe

Deși muncesc cot la cot cu judecătorii, grefierii sunt batjocoriți de ani de zile de cei care conduc Justiția. În perioada în care a protestat, Agache nu-și lua salariul întreg din lipsă de fonduri. Mai mult decât atât, între 1 ianuarie 2018 și 31.03.2023 Vlad Agache și ceilalți grefieri din România au avut salariul greșit deoarece coeficientul de ierarhizare era înmulțit cu o valoare de referință mai mica decât era la nivelul Justiției. Grefierii au câștigat în instanță, curțile au dat decizii prin care au recunoscut că grefierii au dreptul la diferențele salariale dar acestea nu au fost achitate deoarece nu sunt fonduri. Adică, timp de 5 ani, grefierii au fost plătiți nelegal cu un salariu mult mai mic decât trebuia. Grefierii au de încasat și acum procente din salarii neachitate din aprilie – octombrie anul trecut când li s-au achitat lunar 78% din salariu, 92%, 98% etc.

De ce termină banii taman la grefieri?

Am arătat într-o ediție anterioră de ce instanțele rămân fără fonduri și nu achită restanțele către grefieri. Din cauza magistraților, judecătorilor și procurorilor. De ani de zile judecătorii și procurorii deschid procese solicitând să li se dea restanțe salariale din urmă, revendicând un spor special care se dau procurorilor DNA. O parte dintre judecători/procurori deschid procesul iar colegii lor admit cererea, pronunță sentința care se aplică tuturor. Astfel, pe lângă salariile lunare magistrații încasează anual și aceste restanțe, zeci de mii de euro de fiecare magistrat. Fiind plătiți cu prioritate, banii nu mai ajung și pentru grefieri, aceștia se aleg cu dosare penale. Grefierii au protestat și ei în vara anului acesta dar nu au rezolvat mare lucru. Anul trecut, judecătorii au protestat în vreo două rânduri, în special să-și protejeze pensiile speciale. au fost ‘’în grevă’’ circa 4 luni, în vară și la sfârșitul anului și nici unul nu s-a ales cu dosar penal, deși cetățenii au avut mult de suferit de pe urma întârzierii cu care au fost soluționate dosarele. Nici un judecător nu a fost tras la răspundere pentru că a soluționat cu întârziere un dosar, în sute de termene de judecată și astfel infractorii scapă deoarece faptele s-au prescris (vezi aici exemplu, dosarul lui Gruia Stoica-la Tribunalul Iași și Curtea de Apel). Pe judecător nu îl întreabă nimeni despre întârzieri.  Judectaorul în general justifica întârzierile sau tergiversarea prin doua motive-încărcătură și independența sa. Grefierul nu poate invoca nici volumul, încărcătura și nici revolta față de modul în care este tratat, că nu-și încasează salariul întreg etc. Unii sunt într-adevăr mai egali decât alții.

Judecătorii au băgat justiția ieșeană în colaps financiar. Grefierii intră din nou în grevă generală

Constantin MAZILU

 

 

1 COMENTARIU

  1. Judecătorii sunt mai presus de lege. De când au câștigat grefierii drepturile salariale restante, deși pentru ei s-a dispus plata pe o perioadă de 5 ani, care nici aia nu a fost respectată, atunci când judecătorii au câștigat și ei drepturi salariale restante, acestora li s-au achitat toți banii deodată! De ce oare, pentru ei erau bani, deși au avut sume muuuult mai mari de primit? Niște ordinari, toți de la conducerea tribunalului și a MJ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.