O angajată DSVSA a scăpat de dosarul penal! Femeia, judecată pentru falsificarea unor acte!

542
Mana unui judecator cu un ciocanel
Mana unui judecator cu un ciocanel

@ O angajată a DSVSA Iasi a scăpat de dosarul penal @ Femeia fusese judecată pentru falsificarea unor acte @ Totusi, ieri, magistratii din cadrul Judecatoriei Iasi au dispus incetarea procesului in ceea ce o priveste pe Dumitra Irina Rancea, pe motiv ca a intervenit prescriptia raspunderii penale

O angajată a DSVSA Iasi a scăpat de dosarul penal! Femeia fusese judecată pentru falsificarea unor acte! Totusi, ieri, magistratii din cadrul Judecatoriei Iasi au dispus incetarea procesului in ceea ce o priveste pe Dumitra Irina Rancea (46 de ani).

“Instanta încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul Rancea Dumitra Irina a infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (24 de acte materiale), ca urmare a intervenirii prescriptiei răspunderii penale. Desfiinţează înscrisurile falsificate. Ia act că persoana vătămată Directia Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul fiind recuperat în integralitate”, au spus vineri, 5 iulie 2024, judecatorii ieseni.

O angajată DSVSA a scăpat de dosarul penal!

Astfel, o angajată DSVSA a scăpat de dosarul penal! De remarcat este faptul ca sentinta nu e definitive, aceasta putand fi contestata. Procesul consilierului superior de la DSVSA a inceput pe 31 august 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au trimis-o in judecata sub acuzatia amintita.

Femeia a fost acuzata că ar fi falsificat autorizaţiile pentru firme, semnătura directorului fiind aplicată prin scanare, iar banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale nu mai ajungeau în casieria de la Direcţia Sanitară Veterinară. Conform anchetatorilor, un an şi nouă luni şi-ar fi desfăşurat Rancea aceasta activitate, perioadă în care ar fi falsificat zeci de autorizaţii.

Concret, Rancea le promitea unor reprezentanţi de firme că se va ocupa de eliberarea autorizaţiilor necesare funcţionării, iar, în schimb, ar fi primit diferite sume de bani. După ce ajungea la un acord cu fiecare reprezentant în parte, funcţionarul public redacta autorizaţiile sanitar-veterinare contrafăcute. Acestea ar fi fost falsificate după un model pe care îl avea salvat în calculatorul pe care îl folosea la locul de muncă.

Ce au mai spus anchetatorii ieseni

Rancea ar fi completat datele societăţilor solicitante şi ar fi atribuit fiecărui act în parte câte un număr unic de înregistrare. Ulterior, aceste documente erau salvate pe un stick, cu care mergea la un centrul de tip xerox pentru a fi printate. Fiecare autorizaţie în parte era printată pe hârtie cartonată, de culoare galbenă, pentru a fi cât mai asemănătoare cu o autorizaţie originală. În urma printării, Rancea s-ar fi întors cu acestea la birou, unde ar fi pus ştampila rotundă a Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Iaşi. Pe fiecare autorizaţie falsificată era aplicată inclusiv semnătura directorului unităţii, care era şi aceasta scanată, iar, mai apoi, reprodusă pe actele respective.

Autorizaţiile sanitar-veterinare erau înmânate agenţilor economici, iar, mai apoi, Rancea percepea o anumită sumă de bani în beneficiul instituţiei la care era angajată. Planul pus în mişcare de Irina Rancea ar fi fost aplicat între 16 aprilie 2013 şi 17 decembrie 2014, perioadă în care ar fi falsificat 24 de astfel de autorizaţii de funcţionare. Schema cu care „lucra“ funcţionarul public a fost descoperită în urma unui control al DSVSA Iaşi la mai multe firme din judeţ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.