@ Şapte indivizi au fost încătuşaţi recent de anchetatorii din cadrul DIICOT Iaşi pentru contrabandă @ Peste 20.000 de pachete cu ţigări au fost ridicate de anchetatori
Procurorii din cadrul DIICOT Iaşi au dispus reținerea a 7 inculpați (dintre care 4 cetățeni străini), cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete și concurență neloială.
„Începând cu 2023, inculpații (cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania) au constituit pe raza județului Iași un grup infracţional organizat, având drept scop introducerea ilegală în România a unor cantităţi de ţigarete provenite din Republica Moldova ori contrafăcute în Bulgaria. Acestea au fost transportate cu autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost ulterior transferate în scopul vânzării, atât pe teritoriul României, cât și în țări din vestul Europei”, au spus oamenii legii.
Şapte indivizi, încătuşaţi pentru contrabandă!
Procurorii DIICOT Iaşi au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și a municipiului București fiind identificate și ridicate 23.320 pachete cu țigarete, atât contrafăcute ori produse în Republica Moldova, sume de bani în euro, USD și lire sterline, patru autovehicule folosite la transportul țigaretelor, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
„Pe parcursul unor controale de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, dar și a perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete cu ţigarete de provenienţă Republica Moldova și Bulgaria”, au subliniat procurorii ieseni.
Ce au mai spus anchetatorii
Astfel, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
Documentarea cauzei a fost realizată și cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.