Șefa Curții de Apel Iași: salarii de jumătate de milion de euro în ultimii ani.’’ Fiat justitia, et pereat mundus’’.

12601
Diana Micu Cheptine
Diana Micu Cheptine

@ Judecătorii din Iași au găsit o soluție ingenioasă să-și majoreze de câteva ori salariile @ Dau în judecată statul, colegii lor le admit cererea și în baza sentinței primesc în fiecare an o sumă care depășește și de câteva ori valoarea totală a salariilor din anul respectiv @ De exemplu, în anul 2022, judecătorul Diana Micu Cheptine, șefa Curții de Apel Iași a încasat salarii în valoare de circa 47.000 euro și ‘’drepturi salariale restante’’ în baza sentințelor judecătorești în valoare de 179.000 euro, adică de aproape 4 ori mai mult @ În total, din 2019 și până în prezent, Diana Micu Cheptine a realizat venituri salariale cu tot cu aceste ‘’restanțe’’ de cel puțin 500.000 euro

Nu se știe când se va termina această bătaie de joc pe banii unui stat care se împrumută în fiecare zi cu dobânzi uriașe pentru a funcționa. Așa cum am spus mai sus, judecătorii au găsit o soluție genială să-și majoreze singuri salariile, iar șefa lor, adică președinta Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptine a încasat sume record, de ordinul sutelor de mii de euro. Totul pleacă de la faptul că politicienii aflați la putere, fie cel fără BAC, fie cel care a rămas cu traume din școala militară, nu reglementează o procedură unitară privind salariile magistraților. Când s-a înființat DNA, (PNA la început) guvernanții au prevăzut un spor salarial special pentru procurorii anticorupție. Ceilalți magistrați din sistem s-au considerat discriminați și de atunci tot dau în judecată să primească și ei acest sport. Ei dau în judecată, iar cererea este judecată de colegiilor din alt județ. Sunt situații când, de exemplu, cererea celor de la Bacău este judecată de cei de la Iași și vivecersa. Nicio  cerere nu este respinsă. În fiecare an, judecătorii beneficiază de o astfel de sentință compensatorie și astfel ajung să încaseze sume de câteva ori mai mari decât salariul total pe anul respectiv.

Sumele din hotărâri mai mari decât salariul

Pentru Diana Micu Cheptine, anul 2022 a fost un an foarte bun. Astfel, potrivit declarației de avere din iunie 2023, Diana Micu Cheptine a realizat venituri salariale de 239.530 lei. Documentul reflectă veniturile din anul 2022. În același ani, Diana Micu Cheptine a încasat ‘’drepturi salariale restante’’ în sumă de 893.760 în baza unor sentințe judecătorești. Alte venituri realizate de șefa Curții de Apel Iași în același an: expert proiect la CSM-70.762 lei, diurnă acordată de CSM-13.543 lei, activitate didactică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza- 1.450 lei. În total în anul 2022, șefa Curții de Apel Iași a realizat venituri de 1.219.045 lei, adică 243.809 euro. În declarația de avere din anul 2024 (veniturile salariale din anul 2023) găsim că șefa Curții de Apel Iași a încasat salarii 264.134 lei, drepturi salariale restante (în baza unor sentințe) – 73.310 lei. Alte venituri: CSM-expert proiect 9.477 lei, activitatea didactică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza-5.645 lei. În total, în anul 2023,  șefa Curții de Apel Iași a realizat venituri totale de 352.566 lei adică 70.513 euro. În declarația de avere din anul 2022 (pentru anul 2021), găsim de asemenea venituri din salarii de 264.134 lei, salarii restante (hotărâri judecătorești)- 108.411 lei, CSM – expert proiect- 60.995 lei, CSM diurnă-11.290 lei, adică în total 444.890 lei adică 88.966 euro. În anul 2019, șefa Diana Micu Cheptine a încasat salarii și restanțe în valoare de 230.210 lei adică 50.000 euro. Prin urmare în perioada 2019-2023, Diana Micu Cheptine a realizat venituri bugetare în valoare de 453.000 euro. Dacă luăm însă în calcul și veniturile de anul acesta (venituri care se vor declara anul viitor), adică venituri salariale de minim 50.000 euro, trecem ușor de 500.000 euro sume încasate de Diana Micu Cheptine de la bugetul de stat sub formă de salarii și alte drepturi. Să mai precizăm că aceste sume li se plătesc judecătorilor, cu orice preț. Uneori, după plata acestor sume către judecători, ministerul rămâne fără bani pentru a achita salariile grefierilor. Aceștia din urmă fac grevă în fiecare an deoarece nu și-au mai primit salariile întregi de câțiva ani. ’’ Fiat justitia, et pereat mundus’’, adică în traducere să se facă  justiție de-ar fi să piară lumea. Păcat că miile de români care s-au trezit la recalculare că li s-a redus pensia, și așa infimă, nu pot trăi pe pielea lor intensitatea acestor cuvinte. Sumele prezentate mai sus au fost extrase din declarațiile de avere postate e site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Ce spune sindicatul grefierilor

Legat de cele arătate mai sus, sindicatul grefierilor Dicasterial a transmis că grefierii sunt discriminați chiar când obțin la rândulor lor sentințe judecătorești, ca și magistrații, pentru plata unor drepturi salariale. ”Nu știu ce sume a încasat vreun judecator, dar sigur este vorba doar de o transa din sumele la care este îndreptățit conform hotărârilor judecătorești. Prin ordonanțe de Guvern titlurile executorii sunt eșalonate la plata pe 5 ani, cate 5, 10, 25, 25 si 35 % de regula, pentru toți salariații bugetari care s-au adresat instanței pt drepturi salariale neîncasate corect în aplicarea legilor. Noi grefierii credem ca dna judecator, presedinte a Curtii de Apel Iasi a incasat sumele doar în aceste limite, adică transe si ca nu este posibil sa fi încasat altfel decât în transe sau sume care nu rezulta decât din calculul corect efectuat de către contabilitatea ordonatorului Curtea de Apel Iași in punerea în executare a titlurilor executorii hotărâri judecătorești. Ca plata acestor restante din hotărâri este apăsătoare pentru bugetul de salarii este evident, poate fi o cauza atat a rămânerii fara bani în bugetul de salarii, dar și a faptului ca salariile raman nemărite ani la rand în Justitie, ca o sancțiune a legislativului si executivului. Cel mai mult au de suferit grefierii, care au același salariu din 01.01.2018 si in prezent, fără nicio mărire. Tocmai la începutul anului am fost exceptați expres de la mărirea de 5 % acordata tuturor bugetarilor, exceptare pe care o consideram greșită si ne-am adresat instanței de judecata. Este adevărat ca la nivel național se fac verificări de către Curtea de conturi cu privire la modul în care sunt achitate restantele salariale, dacă se fac sau nu discriminări, dacă sa plătesc sumele astfel cum ordonatorul principal le aloca si vrem sa credem ca la Curtea de Apel Iași se fac plati nediscriminatoriu si pentru toată lumea, altfel Curtea de conturi ar constata si ar lua masurile ce se impun. Am avut si noi grefierii de încasat restante salariale din hotărâri judecătorești, sume nu foarte mari și i-am încasat în transe anuale timp de 5 ani in anii trecuți”, a transmis sindicatul Dicasterial, filiala Iași. 

Fratele șefei Curții de Apel, angajat la instanță pe ușa din dos. Nepotismul din politică adus și în Justiție

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.