Afacerea Cimpoesu s-a năruit: datorii de peste 6 milioane de euro după ani de haiducie

39947
Marius Cimpoeșu și popas La Cimpoeșu
Marius Cimpoeșu și popas La Cimpoeșu

@ După intrarea în insolvență, afaceristul Marius Cimpoeșu a fost asaltat de cereri venite din partea zecilor de creditori care își vor banii înapoi @ Cei mai mari creditori adică băncile, furnizorii de alimente și de materiale de construcții, susțin că au de recuperat de la SC Cimpoeșu SRL, circa 6 milioane euro @ Însă, ulterior s-au înscris la masa credală un număr de 50 de creditori astfel încât sunt șanse mari ca aceste datorii să fie mult mai mari @ Afacerea s-a prăbușit deoarece restaurantele funcționau în clădiri fără autorizație de construire

Un plan de reorganizare care să salveze restaurantele și hanurile lui Marius Cimpoeșu pare a fi din start o utopie. Asta deoarece, odată cu deschiderea procedurii de insolvență s-a putut constata că Afacerea Cimpoeșu era ca un colos cu piciorele de lut. Atât Marius Cimpoeșu cât și soția lui defilau cu mașini foarte scumpe dar în spatele acestor exuberanțe se ascundeau datorii uriașe. SC La Cimpoeșu SRL a intrat în insolvență prin sentința Tribunalului Sindic Iași nr.77 pronunțată la data de 24 iulie a.c. Conform sentinței, ‘’la prima strigare’’, creditorii care au cerut insolvența revendicau inițial suma totală de  18.856.535 lei.  ‘’Se constată, față de înscrisurile de la dosar, depuse conform art. 67 din Legea nr. 85/2014 că debitoarea înregistrează datorii de peste 60 de zile, pentru plata cărora nu există fonduri bănești suficiente, al căror cuantum total depășește valoarea-prag impusă de lege, fiind consemnate datorii în sumă de 7.597.824,92 lei către furnizori, 1.454.427-obligații fiscale (496.721 lei + 957.706 lei), 9.804.284,39 lei către creditori bancari. Aceste creanțe sunt certe, lichide și exigibile. Se vor avea în vedere, între altele, înscrisurile contabile depuse de către debitoare, precum și declarațiile acesteia’’, se arată in sentința Tribunalului.

Ulterior, principalii creditori au depus declarații de creanță complete și s-a ajuns la fabuloasa sumă de aproape 6 milioane euro. ‘’Raportat la dispozițiile de mai sus, fiind admisă cererea debitoarei, cererile creditoarelor OTP Bank România SA (creanță pretinsă în cuantum de 19.226.348,06 lei), OTP Leasing România IFN SA (creanță pretinsă în cuantum de 189.483,18 lei), Lencom SRL (creanță pretinsă în cuantum de 638.314,47 lei), Dec Invest SRL (creanță pretinsă în cuantum de 1.681.464,83 lei), All Concrete A.G. SRL (creanță pretinsă în cuantum de 683.706,71 lei),  DMH Exim SRL (creanță pretinsă în cuantum de 904.787,13 lei), Nicbac Prod SRL (creanță pretinsă în cuantum de 3.304.589,98 lei), Edil Piero SRL (creanță pretinsă în cuantum de 175.167,44 lei), Agricover Credit IFN SA (creanță pretinsă în cuantum de 2.337.164,55 lei), Electroaxa SRL (creanță pretinsă în cuantum de 255.377,54 lei), se vor califica drept declarații de creanță’’, se mai arată în sentință. În total 28.758.085 lei, adică 5,7 miloane euro către 7 creditori principali. Ulterior, însă în tabelul creditorilor s-au înscris încă 42 de creditori astfel încât datoriile sunt mult mai mari. Printre creditori se numără și Episcopia Romano-Catolică Iași care i-a încredințat lui Cimpoeșu, fermele deținute la Horlești, Horpaz, Mircești etc. Dec Invest SRL este un mare depozit de materile de construcții din Săbăoani.

Emma Events- Biserica Catolica, afacere preluata de Cimpoeșu
Emma Events- Biserica Catolica, afacere preluata de Cimpoeșu

Greu de crezut că afacerea poate fi salvată

Mai departe, administratorul judiciar desemnat Prime Insolv Practice SPRL din București urmează să propună un plan de reorganizare astfel încât prin continurea activității restaurantelor, adică Popasul Cimpoeșu de la marginea drumului european de la Mircești cât și Hanul Cimpoeșu de la Hălăucești să se genereze suficiente venituri astfel încât să fie plătite aceste datorii. Să reamintim că declinul afacerilor lui Cimpoeșu a început la sfârșitul anului trecut, când în preajma sărbătorilor  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași i-a închis restaurantele. Asta deoarece funcționau în clădiri fără autorizații de construire. Mai multe detalii prezentat în articolul repostat mai jos.

Mai rău ca la Ferma Dacilor. Restaurantul Cimpoeșu din Iași funcționa ca o bombă cu ceas. Lista ilegaliților descoperite de ISC

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.