Agent de Poliţie, pedepsit de judecători pentru dare şi luare de mită! Gabriel Bertea scapă de puşcărie! (EXCLUSIV)

246
Gabriel Bertea
Gabriel Bertea

@ Un agent de Poliţie a fost pedepsit de judecători pentru dare şi luare de mită @ Gabriel Bertea scapă de puşcărie, acesta fiind condamnat ieri la trei ani de închisoare, dar cu suspendare @ Ieşeanul a fost acuzat de dare şi luare de mită şi a recunoscut totul în faţa magistraţilor

Un agent de Poliţie de Frontieră a fost pedepsit de judecători pentru dare şi luare de mită! Gabriel Bertea scapă de puşcărie, acesta fiind condamnat ieri la trei ani de închisoare, dar cu suspendare! Ieşeanul a fost acuzat de dare şi luare de mită şi a recunoscut totul în faţa magistraţilor.

„Instanţa admite acordul de recunoastere a vinovătiei încheiat pe 12.03.2024 între procurorul DNA Iasi si inculpatul Bertea Gabriel Alexandru cercetat pentru săvârsirea infractiunilor de luare de mită în formă continuată (opt acte materiale) si dare de mită. Dispune confiscarea specială de la inculpatul Bertea Gabriel Alexandru a sumei totale de 1.570 de euro”, au afirmat vineri, 20 septembrie 2024, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi.

Poliţist de frontieră, pedepsit pentru dare şi luare de mită

Demn de remarcat este faptul că sentinţa nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul lui Gabriel Bertea a început pe data de 13 martie 2024. Procurorii DNA Iaşi au trimis la instanţă acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu poliţistul de frontieră. Conform anchetatorilor, Bertea a intrat în vizorul lor la finele lunii noiembrie 2023, alături de alte persoane din cadrul Poliţiei de Frontieră. Atunci, procurorii DNA Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Mancas Cristian, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită, Bertea Gabriel Alexandru, agent în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru luare de mită şi dare de mită, Baciu Iulian Teofil, agent în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru luare și dare de mită.

„În perioada 7 iulie – 8 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 de euro) de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile”, au afirmat oamenii legii.

Ce au mai spus anchetatorii anticorupţie

În același context, Mancaș, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, conform anchetatorilor.

Reprezentanţii DNA Iaşi au mai menţionat că în cauză se mai efectuau acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai Poliției de Frontieră, vameși și persoane fizice).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.