Procurorii au îngropat sub prescripție jaful de miliarde de la o instituție din Iași. Director complice cu casiera

3740
Direcția Agricolă Iași și Manuela Antoniu
Direcția Agricolă Iași și Manuela Antoniu

@ Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, le-au trimis în judecată pe Manuela Antoniu, fost director la Direcția Agricolă Iași și pe casiera Anda Elena Popa pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare @ Instituția cere acum ca cele două foste angajate să le returneze circa 750.000 lei @ Faptele au fost săvârșite în anul 2017 iar procurorii le-au trimis în judecată abia acum existând să fie deja prescrise

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași i-a trimis în judecată pe autorii jafului de la Direcția Agricolă la 7 ani de când s-a constatat săvărșirea faptelor, existând riscul ca infracțiunile să fie deja prescriese (vezi aici) . Astfel, cele vizate de urmărirea penală au fost, Manuela Antoniu, fosta directoare dar și  Anda Elena Popa, fosta casieră care lucrează în prezent la APIA. Ziele trecute cele două au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dalapidare. În acest dosar, Direcția Agricolă Iași s-a constituit parte civilă cu suma de 750.000 lei, banii furați dar și penalități de întârziere. Problema este că dispariția banilor a fost constatată în anul 2017 de Curtea de Conturi Iași dar faptele au fost săvârșite în anii anterior. Ori, pentru asemenea faptă termenul maxim de prescripție este de 8 ani. De aceea spuneam mai sus că există riscul ca infracțiunile să fie deja prescrise. Astfel, Manuela Antoniu și Anda Elena Popa, au fost acuzate de delapidare în urma unui control efectuat de inspectorii Curtii de Conturi, în anul 2017.   S-a constatat că din conturile instituției lipseau nejustificat 361.722 lei. Instituția a decis ca fiecare dintre cele două să achite câte jumătate din sumă. Cele doua au contestat în instanță, fiecare, separat, această decizie dar au pierdut procesele. ‘’În motivarea actiunii,  reclamanta a arătat că, are calitatea de consilier superior DADJ lași și că, la data de 29.11 .2017,  i-a fost comunicată personal Decizia nr. 167 /29.11.2017 „privind imputarea sumelor stabilite de Curtea de Conturi”, ocazie cu care a aflat ca în cadrul Directiei pentru Agricultură Județeană Iași a avut loc o misiune de audit financiar, finalizata cu un raport datat 15.06.2017, potrivit deciziei anterior mentionata’’, se au constatat judecătorii care au respins cele două contestații. Cu toate acestea, cele două angajate nu au dat banii înapoi.

Sentinta jafului de miliarde de la Directia Agricola. Directoarea trebuie sa achite tot

 

Constantin MAZILU

 

 

1 COMENTARIU

  1. Procurorii erau ocupați cu procesele lor prin care cer bani pentru trandaveala .
    Ce să le pese lor de dosarele pe care trebuie să le soluționeze la timp atât timp cat încasează sume enorme de ordinul zecilor de mii de euro. Și ei au mii de dosare nesoluționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.