DNA a mai executat doi șefi din primăria lui Chirica. Acte false pentru un hotel în Copou

1266
Dumitru Cogălniceanu și Hotel Prestige
Dumitru Cogălniceanu și Hotel Prestige

@ În noul dosar finalizat de DNA Iași, Georgel Grumeza, directorul adjunct al Poliției Locale,  Mihaela Tulică-șef serviciu în cadrul aceleiași instituții au fost trimiși în judecată pentru uzurparea funcției @ În același dosar a fosr trimis în judecată și omul de afaceri Dumitru Cogălniceanu, patronul companiei Casa Lebăda @ Tulică și Grumeza au semnat abuziv, în locul lui Mihai Chirica, un certificat de edificare care atesta în fals, că Dumitru Cogălniceanu respectase autorizație de consolidare a unei clădiri de pe strada Titu Maiorescu nr.1 Iași, în zona Copou

Dumitru Cogălniceanu, patronul companiei Casa Lebăda, producător de vopseluri a obținut o autorizație pentru reabilitarea unui monument istoric pe strada Titu Maiorescu nr.1 Iași, în zona Copou dar nu a respectat-o. Dumitru Cogălniceanu a supraetajat și a extins clădirea fără autorizație și a amenajat Hotelul Prestige. Problema este că doi șefi din primăria condusă de Mihai Chirica i-au emis lui Cogălniceanu un document care atesta în fals că acesta respectase autorizație de construire. Georgel Grumeza, directorul adjunct al instituției,  Mihaela Tulică-șef serviciu și de polițistul local Andrei Spânu au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de ‘’uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit’’ și  ‘’abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit’’. Dumitru Cogălniceanu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ‘’participație improprie, sub forma complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit’’.

Golănie descoperită după 8 ani

Totul a început când la data de 13.02.2024, Poliția Locală-Serviciul Control Urbanism a constatat că la imobilul de pe strada Titu Maiorescu nr.1 Iași nu erau în curs de execuție lucrări de construire. Dumitru Cogălniceanu a prezentat inspectorilor autorizația de construire nr.1185/21.11.2014 care permitea lucrări de amenajare și consolidare, restaurare imobil existent pentru clădirea aflată pe lista monumentelor istorice la poziția 1112 cod IS-II-m-B-03933 compus din corpul central (principal) cu regim de înălțime S parțial+P+1E+Pod și construcție anexă cu înălțime Parter cu aria construită de 334,6 și aria desfășurată construită de 609,00 mp. Ori, în procesul verbal de control al Poliției Locale se arată că podul aferent imobilului monument istoric a fost transformat în mansardă iar construcția anexă a fost supraetajată, nefiind astfel respectate prevederile autorizației de construcție nr.1185/21.11.2014.. Ulterior, lucrările au fost recepționate prin procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.410/12.10.2016 fiind eliberat și certificatul de atestare a extinderii construcției conform indicatorilor urbanistici din autorizație. Certificatul de atestare a extinderii construcției înregistrat cu nr.11021/26.10.2016 emis de Poliția Locală Iași a fost semnat în fals de Georgel Grumeza, directorul adjunct al instituției,  Mihaela Tulică-șef serviciu și de polițistul local Andrei Spânu. Asta în condițiile în care conform prevederilor legale acest document putea fi semnat numai de primar sau de arhitectul șef. Poliția locală avea doar atribuțiile de a efectua verificările prealabile redactării certificatului de atestare. Semnarea și eliberarea documentului intrau exclusiv in atribuțiile primarului sau ale arhitectului șef. De asemenea, la data de 16.01. 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘’Mihail Sturdza’’ Iași a constatat că în imobilul respectiv funcționa un hotel aparținând societății Iași Prestige SRL .Întrucât s-a constatat că imobilul nu mai respecta indicatorii urbanistici din autorizație firma a fost amendată cu 60.000 lei. În prezent în acest imobil funcționează Hotelul Prestige.

Pilele lui Chirica din Justiție învinse de DNA. Dosarul Flux intră în faza de judecată

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.