Interceptări! Cum a jefuit 1 milion de euro, fonduri UE cel mai vânat escroc. ‘’Iau zece bastoane la Bruxelles’’

1016
Alfred Petronel Petrea
Alfred Petronel Petrea

@ În rechizitoriul procurorilor procurorilor Parchetului European există interceptări și alte dovezi care arată că escrocul Alfred Petrea, dat în prezent în urmărire generală a plănuit din start să fraudeze fondurile europene în valore de 2 milioane euro @ Proiectul avea ca obiect cercetarea în domeniul IT @ Imediat ce erau încasați, banii ajungeau în buzunarele și conturile lui Alfred Petrea @ Acesta este cel de-al doilea dosar în care Alfred Petrea a fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri UE

Cel de-al doilea dodar în care cunoscutul escroc Alfred Petrea a fost trimis în judecată, de Parchetul European Iași, pentru fraudă cu fonduri europene a fost deschis ca urmare a unei sesizăari formulate de de Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) care a arătat că sumele încasate din proiectul european ‘’ sunt transferate imediat după încasare către diferite persoane juridice și fizice, cu justificări de plată susceptibile a nu avea acoperire reală, scopul acestor tranzacții fiind, în fapt, disimularea originii acestor sume și încasarea lor finală de către și în folosința unui beneficiar real și a unor persoane din anturajul său apropiat’’. În acest al doilea dosar au fost trimiși în judecată pe lângă Alfred Petrea, Paul Chiriţă, Eloquentia SRL, Tehnic Perform Land SRL, SC Stegal Tehnic SRL, Alexim Sun SRL, SC Expandero Innova SRL. Ceilalți sunt complici care în mod personal sau prin intermediul firmelor pe care le administrau au făcut ca fondurile europene să ajungă în buzunarele lui Alfred Petrea. Prejudiciul calculate în acest dosar este de 4.855.772 lei (aproximativ 982.000 euro). Una dintre dovezile obținute de procurori este o discuție telefonică purtată de Alfred Petrea care arată că acesta s-a dus până la Bruxelles ‘’să facă combinația’’. Discuția a fost purtată la data de 02.06.2022, la miezul nopții.

Petrea Afred Petronel: Fac escală la Bruxelles…Discută aicia o mie de combinații (neinteligibil). Apar, doamne, optzeci de miliarde are Spania pentru digitalizare. Fonduri UE pentru programare, pentru astea.

Un domn: Păi știu, mă. Păi și România primește la fel. Păi și când vii acasă?

Petrea Afred Petronel: Păi iar stau până e să accesez două proiecte, alte zece bastoane, și-n România la fel. Măcar unu de zece (10 milioane lei valoarea proiectului fraudat de Alfred Petrea – n.r)

Un domn: Hm…

Petrea Afred Petronel: Mhăăhă…

Un domn: Îi bun.

Petrea Afred Petronel: Asta e.

Ce trebuia să facă cu banii europeni

Astfel, în perioada 06.07.2020 – 09.05.2022, în cadrul proiectului „PIST -Platforma inovativă pentru tranzacții financiare rapide si securizate”, SC Eloquentia SRL a încasat finanțare nerambursabilă de la OIPSI în valoare totală de 4.855.772 lei, reprezentând 4.227.855,92 lei prefinanțare și 627.916,30 lei rambursare. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului a fost de 10.953.924,63. Proiectul ar fi avut ca obiectiv ‘’sporirea capacitatii de cercetare, dezvoltare si inovare a societății SC Eloquentia SRL, în vederea dezvoltarii unei platforme inovative, modulare, de tranzactionare in timp real, securizată, axată pe ultimele tehnologii TIC în domeniu, cu aplicabilitate in restul economiei romanesti pentru integrarea pe verticala a solutiilor TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiillor’’. Societatea Elquentia SRL era controlată direct sau prin interpuși de Alfred Petrea. ‘’ Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că întreaga sumă obținută în cadrul proiectului cu finanțare europeană de aproximativ 1 milion de euro (din totalul sumei de peste 2 milioane de euro cât era partea nerambursabilă) a fost obținută de SC Eloquentia SRL în mod fraudulos prin folosirea a mai multor documente false (facturi fiscale de achiziții bunuri și servicii, contracte de muncă cu persoane care nu au fost în realitate angajate, diplome de studii etc) și inexacte: contracte de muncă cu persoane care nu au prestat în realitate activități în scopul proiectului și care au fost remunerate cu sume de bani supradimensionate care după reținerea unei părți s-au reîntors către dispunătorul transferului Petrea Alfred Petronel’’, se arată în rechizitoriul procurorilor europeni. S-a constatat că sumele de bani transferate în mod succesiv în conturi care aparțineau în fapt persoanei care a controlat Eloquentia SRL, adică Alfred Petrea. ‘’Ca o conluzie a celor arătate se arată că proiectul derulat (oprit la jumătatea acestuia datorită intervenției organelor judiciare) a fost conceput în întregul său în mod fraudulos și astfel a rezultat că toate documentele încărcate în cadrul proiectului cu fonduri europene au fost nereale (false și/sau inexacte)’’, au mai arătat procurorii europeni.

Banii din salarii ajungeau de asemenea la Petrea

Persoanale care erau angajate de Petrea și oamenii săi făceau cu totul altceva deși erau plătite din fondurile proiectului. Cei mai mulți lucrau pentru o platform de escorte. Aceștia erau puși să returneze cash cel puțin 70 la sută din salariile primite. Angajații au primit salarii totale cuprinse între 10.000-20.000 euro dar returnau cash 70 la sută către Mihai Adrian Tucan sau către Ionuț Marius Marinescu. Un angajat a încasat 160.009 lei și i-a restituit lui Marinescu suma de 124.878 lei. După aceea, banii luați de la salariați ajungeau la Alfred Petrea. ‘’Conform declarației de martor din data de 24.02.2023, Ionuț Marius Marinescu a precizat că i-a dat lui Petrea Alfred Petronel suma totală de aproximativ 65.000 lei (circa 45.000 de lei pe REVOLUT și 20.000 lei numerar)’’, se mai arată în rechizitoriu.

În celălalt dosar Alfred Petronel Petrea a fost trimis în judecată alături de Paul Chiriţă, Matei Irinescu, Marcela Sabo, Iulian Cîtea, Diana Ştefan, Eloquentia SRL, Gabriel Cotoroiu, Tyrbul Solutions SRL, Alexandru Cîtea, Italy Now SRL, Active Software SRL şi Prestige IT SRL.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul ieșean Mihai Cătălin Popa. 

Cel mai vânat escroc și-a lăsat iubita pe mâna procurorilor și a fugit cu banii. Jaf de 1.000.000 euro

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.