@ În dosarul în care Cristian Stanciu, vicepreședintele PSD Iași, contestă raportul Agenției Naționale de Integritate politicianul a fost reprezentat ieri în instanță de un avocat stagiar care nu avea dreptul să depună concluzii la Curtea de Apel @ Pentru că ne-a fost greu să credem că Stanciu ar atât de neglijent să se lăse pe mâna unui stagiar, am făcut verificări și am constatat că a fost doar o schemă de a încerca să ascundă eventuala incompatibilitate a judecătorului din dosar, magistratul @ Totuși judecătorul i-a respins cererea lui Stanciu însă faptul că a permis unui stagiar să depună concluzii la Curtea de Apel
Mișcări interesante și suspecte în dosarul în care Cristian Stanciu, vicepreședintele PSD Iași a contestat raportul prin care Agenția Națională de Integritate l-a găsit în incompatibilitate. Ieri, la Curtea de Apel Iași s-a desfășurat ultimul termen de judecată iar la scurt timp după încheierea dezbaterilor, judecătoarea Irina Alexandra Ghergheșanu a respins cererea. De regulă, Cristian Stanciu este reprezentat de avocatul Dragoș Romila. La termenul de judecată de ieri, Dragoș Romila l-a trimis în instanță pe stagiarul său, Andrei Solcanu care nici măcar nu avea dreptul să pledeze la Curtea de Apel Iași. Andrei Solcanu s-a înscris în Barou pe 1 noiembrie 2023 astfel încât nu și-a încheiat stagiul de 2 ani conform Legii deci nu putea depune concluzii la Curtea de Apel Iași. Cu toate acestea, judecătoarea Alexandra Ghergheșanu l-a acceptat și a pronunțat sentința. Este greu de crezut că Romila ar fi lăsat pe mâna unui stagiar cel mai important prieten al său. De aceea, am făcut unele săpături și a tras unele concluzii. Astfel, în primul Romila pare să fi încercat să evite o incompatibilitate a judecătoarei. Astfel, soții Romila (soția acestuia este de asemenea judecător la Tribunal) sunt prieteni de-ai magistratului din dosar. Irina Alexandra Ghergheșanu a jucat la nunta lui Romila, în anul 2018 la Hotelul Traian. În al doilea rând, Romila pare să fi jucat la două capete. A trimis un stagiar care nu poate pleda la Curtea de Apel știind că aceasta ar putea fi un motiv de anulare a hotărârii în cazul în care aceasta îi va fi nefavorabilă, așa cum s-a întâmplat. Asta ar presupune să-și invoce proprie neragularitate.
De ce a fost declarat incompatibil Cristian Stanciu
Reamintim că Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Cristian Stanciu deoarece avea și funcții în PSD Iași și era și membru în consiliul de administrație la Spitalul Sfânta Maria din Iași. „Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2018 – 27 ianuarie 2021, întrucât a exercitat simultan funcția de membru titular (reprezentant al C.J Iași) în cadrul Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii ”Sf. Maria” Iași și funcția de membru în organul de conducere al unui partid politic, respectiv cea de vicepreședinte’’, a transmis ANI.
Conform acestora, Cristian Stanciu ar fi încălcat prevederile art. 187, alin. (1) și alin. (13) și art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…). Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au încheiat reprezentantii ANI.
Un cunoscut avocat ieșean chemat in judecată pentru că a distrus apartamentul vecinului
Constantin MAZILU