@ Justiția nu se mișcă repede când este vorba despre nedreptățile făcute unor pensionari, sentințele se dau repede numai când trebuie majorate salariile magistraților @ Au trecut 5 ani de când executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu și nici până astăzi nu s-a pronunțat o sentință definitivă @ Și, cu toate că Mereuță a executat abuziv niște oameni simpli pe care i-a dat afară din case, odată cu pronunțarea primei sentințe în acest dosar, la Curtea de Apel Iași, Mereuță a fost achitată deoarece faptele s-au prescris, iar Înalta Curte amână de aproape 2 ani pronunțarea unei sentințe definitive @ În ediția de astăzi prezentăm, tragedia familiei Drăgan, căreia Lăcrămioara Mereuță le-a vândut abuziv o casă cu trei niveluri la prețul unei garsoniere
Se fac 5 ani de când executorul judecătoresc din Iași Lăcrămioara Mereuță a fost trimisă în judecată deoarece a nenoricit mai multe familii din Iași, scoțându-i afară din casă după ce le-a vândut casele la prețuri de nimic. Victimele așteaptă de la Înalta Curte de 2 ani o sentință definitivă care să le repare nedreptățile suferite. Printre cei care au avut de suferit de pe urma abuzurilor lui Mereuță se numără și Aneta și Constantin Drăgan, cărora Mereuță le-a vândut casa cu trei niveluri, la preț de garsonieră. Casa a ajuns la Lucian Nedelciuc, un șmecher din PSD Iași propus recent recent pentru funcția de subprefect, anterior trimis în judecată de DIICOT într-un dosar cu un prejudiciu de 1 milion de euro rezultat din decontarea ilegală a unor servicii medicale.
A intenționat din start să-i de afară din casă
Astfel, la data de 29.04.2015 la BEJ Mereuță Lăcrămioara a organzat licitația pentru vânzarea casei pe care Constantin și Aneta Drăgan o dețineau în strada Brândușa din municipiul Iași, zona Tătărași. O casă mare cu trei niveluri. Executarea silită s-a făcut în contul unei creanțe în valoare de 17.000 euro pe care familia Drăgan o avea către Patria Bank. Familia avea un credit în valoare de circa 17.000 euro și către BRD Iași care de altfel avea ipotecă de rangul 1 pe imobil. Executarea silită s-a făcut în contul creditului contractat de la Patria Bank care avea ipotecă de rangul 2 pe imobil. Cu creditul BRD nu erau probleme, ratele erau achitate lunar. Deși Patria Credit avea ipoteca rang I asupra unui teren Lăcrămioara Mereuță nu a scos la licitație acea suprafață, ci direct imobilul casa de locuit din strada Brândușa cartier Moara de vânt, dovadă că a premedirar acest abuz asupra familiei Drăgan, le vânase casa.

Prinsă de un investigator sub acoperire
Fiind sub lupa anchetatorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași la licitație a participat un investigator sub acoperire. Acesta s-a retras înainte de începerea licitației atunci când Mereuță a anunțat prețul de pornire al licitației. Acesta s-a restras după ce Mereuță i-a anunțat pe cei care participau că va vinde casa cu 30 la sută din prețul de evaluare. Retragerea investigatorului a făcut parte din strategia procurorilor, intenția lor fiind să vadă dacă aceasta respectă procedurile. Ori, conform Legii, chiar dacă a rămas un singur ofertant Mereuță trebuia să vândă imobilul cu minim 50 la sută din prețul de evaluare. Ori, după ce a plecat investigatorul sub acoperire, Mereuță i-a vândut casa Otiliei Gavrilescu cu un preț de 30 la sută din valoarea de evaluare, adică cu 34.000 euro, valoarea totală a creanțelor către Patria Bank și BRD. După aceea a falsificat și procesul verbal de licitație. ‘’Inculpata Mereuţă Lăcrămioara nu a înscris în procesul-verbal de rezultat la licitaţie cu adjudecare faptul că acesta (investigatorul) a renunţat anterior deschiderii şedinţei de licitaţie , ci faptul că a participat la licitaţie dar nu a oferit preţul de pornire stabilit ca fiind de 30 la sută din preţul stabilit prin raportul de expertiză, tocmai pentru a putea vinde imobilul la un preţ sub preţul de pornire stabilit în publicaţia de vânzare , în dauna debitorului şi în folosul adjudecatarului Gavilescu Otilia’’, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Valoarea de evaluare a imobilului este de 976.872 lei iar Mereuță a vândut cu 34.000 euro, preț de garsonieră.
Sunt executați în continuare din cauza lui Mereuță

Mereuță a aflat că se află în vizorul procurorilor, de faptul că cel care s-a retras era investigator. A chemat la birou familia Dragan și uzitând dispozitii legale le-a garantat ca achitarea datoriei către creditorul care ceruse executarea, Patria Credit, va atrage anularea adjudecării. Familia Dragan a achitat datoria și Mereuță a emis un proces verbal de închidere a executării chemând adjudecatara să își ridice suma plătită. Gavrilescu nu a vrut să renunțe la imobilul cumpărat la prețul derizoriu, Mereuță nu a promovat o contestație la executare pentru a anula adjudecarea, soții Drăgan nu au făcut acest demers pentru că nu au știut. Mereuță nu a mai virat banii în conturile celor două bănci iar în prezent soții Drăgan sunt executați în continuare de BRD. ‘’ Ne-a vândut casa, ne-a pus să și plătim creditul, banii sunt la doamna executor de atunci, ne-a asigurat ca s-a încheiat executarea după ce am achitat, după care casa ne-a fost luata și noi tot plătim. De 10 ani așteaptăm ca organele statului să spună dacă executorul a greșit, dacă a avut sau nu înțelegere cu cumpărătorii și dacă o casa putea fi vândută la preț de garsoniera’’, a spus Constantin Drăgan.
Mereuță a fost trimisă în judecată, pentru abuz în serviciu de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași în anul 2020. În martie 2023, Curtea de Apel Iași a constatat că faptele s-au prescris rămânând de soluționat latura civilă. Dosarul a ajuns apoi la Înalta Curte care a amânat de 10 ori pronunțarea. În dosar sunt 9 părți vătămate, persoane pe care Mereuță i-a deposedat abuziv de imobile. Printre acestea se numără și omul de afaceri Constantin Șorănescu.
Spaima executărilor condamnată la închisoare pentru că a vândut ilegal proprietatea unui ieșean
Constantin MAZILU