@ Vasile Terciu, patronul cunoscutei companii de construcții T.V.I Construct a spus că nu are nici cea mai mică implicare în afacerea utilajelor furate din Italia, investigată de DIICOT Iași @ Vasile Terciu a spus că polițiștii au făcut verificări la bazele sale de producție dar nu au găsit nici un utilaj furat
Cunoscutul afacerist ieșean Vasile Terciu, patronul T.V.I Construct neagă orice implicare în afacerile cu utilaje furate din Italia, investigate de DIICOT Iași, anchetă care a dus la sfârșitul lunii trecute la arestarea unor indivizi din județele Iași și Vaslui. S-a vehiculat că 2 dintre cele 29 utilaje furate din Italia ar fi fost depozitate la baza T.V.I Construct din localitatea Banu, comuna Dumești. Vasile Terciu a precizat că procurorii au efectuat percheziții la bazele sale de la Popești, Banu și Tupilați dar nu au găsit nici un utilaj furat. ‘’La mine la baza de la Banu nu s-a găsit nici un utilaj dintre cele vizate de ancheta DIICOT Iași. Nu am nicio implicare în acest dosar penal. Toate utilajele găsite în stația de la Banu au fost cumpărate cu respectarea prevederilor legale, cu documente justificative. Au fost făcute percheziții dar nu a fost sechestrat nici un utilaj’’, a spus Vasile Terciu.
Liderii grupării au fost arestați
Reamintim că ancheta DIICOT Iași demarată la sfârșitul săptămânii trecute vizează furtul a cel puțin 29 de utilaje de pe teritoriul Italiei de către cetățeni români și comercializarea acestora pe teritoriul României. Prejudiciul calculat în dosar se ridică la circa 1,6 milioane euro. Liderul grupului infracțional se numește Silviu Ungureanu iar acesta a fost ajutat de Olivian Constantin Ungureanu, Alois Adrian Cojocariu, Bogdan Stănescu, Gabriel Marian Iftode, Gheorghiță Maloș și de Ionuț Teodor Nițelea. Vineri 11 aprilie, Dragoș Bordianu, procurorul care instrumentează dosarul a propus Tribunalului Iași arestarea preventivă a mebrilor grupării. Silviu Ungureanu, Olivian Constantin Ungureanu, Alois Adrian Cojocariu, Bogdan Stănescu au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, Gabriel Marian Iftode a fost arestat la domiciliu pentru aceiași perioadă iar Gheorghiță Maloș și Ionuț Teodor Nițelea au fost plasați de judecători sub control judiciar. ‘’Liderul grupării de criminalitate organizată și-a asumat rolul de a coordona preluarea, transportul și valorificarea utilajelor sustrase. Ceilalți membrii ai grupului au avut ca atribuții identificarea unor utilaje aflate în incinta unor imobile (terenuri, depozite, hale) deficitare în ceea ce privește sistemele de securitate, coordonarea activităților de preluare, încărcare și transport , întocmirea, în fals de documente de transport și încasarea sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor sustrase. Înainte ca persoanele vătămate să constate dispariția utilajelor și să sesizeze organele judiciare, inculpații le-au transportat în România prin utilizarea unor mijloace închiriate prin intermediul platformelor online „burse de transport”. Prejudiciul produs de grupul infracțional organizat a fost stabilit, în mod preliminar, la suma de 1.609.000 euro. În vederea documentării activității infracționale autoritățile judiciare din România și Italia au semnat, la începutul acestei luni, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team). Ieri, au fost puse în aplicare 64 mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate de la inculpați 29 de utilaje dintre cele sustrase (tractoare agricole, excavatoare, încărcătoare frontale), sumele de 38.780 euro, 65.800 lei, 1.600 USD, 10 arme de vânătoare, din care două deținute ilegal, iar opt păstrate fără a fi respectate prevederile legale, 337 cartușe cu alice, 32 cutii muniție, plăcuțe de înmatriculare, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă’’, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.
Constantin MAZILU