@ Un notar acuzat de abuz în serviciu a scăpat de dosarul penal @ Miza a reprezentat-o un teren de peste 500 mp în buricul târgului @ Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au dispus încetarea procesului penal în ceea ce o priveşte pe Gabriela Florentina Ciubotariu, pe motiv că a intervenit prescripţia răspunderii penale @ În acelaşi dosar, procesul a încetat şi în ce îl priveşte pe Dan Scurtu, sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu, din acelaşi motiv
Un notar acuzat de abuz în serviciu a scăpat de dosarul penal! Miza a reprezentat-o un teren de peste 500 mp în buricul târgului! Aşadar, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au dispus ieri încetarea procesului penal în ceea ce o priveşte pe Gabriela Florentina Ciubotariu, pe motiv că a intervenit prescripţia răspunderii penale.
În acelaşi dosar, procesul a încetat şi în ce îl priveşte pe Dan Scurtu, sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu, din acelaşi motiv. „Instanta admite în parte pretentiile Mariei R.A. si, în consecintă, ii obligă, în solidar, pe inculpatii Ciubotariu Gabriela Florentina si Scurtu Dan să ii achite acesteia suma de 249.750 de euro, reprezentând contravaloarea terenului situat în municipiul Iasi, strada Păcurari, nr. 122, drept daune materiale. Desfiintează partial procura din 28.10.2009 semnată de I.H. în fata notarului John Bennett, varianta B, în privinta mentiunii falsificate „and sales of my goods”„, au afirmat ieri magistratii ieseni.
Un notar acuzat de abuz în serviciu a scăpat de dosar
De remarcat este faptul ca sentinta emisa marti, 15 aprilie 2025, nu e una definitiva, aceasta putand fi contestata. Procesul celor doi a inceput pe data de 16 decembrie 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au trimis-o în judecată pe Florentina Gabriela Ciubotariu, notar public, sub acuzația de abuz în serviciu. Pe lângă aceasta, anchetatorii ieșeni l-au trimis în judecată pe Dan Scurtu, sub acuzația de instigare la abuz în serviciu.
Anchetatorii ieșeni au relatat că notarul Florentina Gabriela Ciubotariu a intrat în vizorul lor în urmă cu mai bine de un deceniu. „Au fost trimiși în judecată notarul public Florentina Gabriela Ciubotariu și Dan Scurtu. Notarul public este acuzat de abuz în serviciu, respectiv că ar fi vândut un imobil aparținând unei persoane ținând cont de o procură de reprezentare care nu era o procură specială, adică nu conținea drept de dispoziție asupra imobilului respectiv, nu i se permitea acelei persoane să vândă, ci era doar o procură cu caracter general de administrare”, au mentionat reprezentantii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Potrivit acestora, bărbatul a fost trimis în judecată în același dosar. „Dan Scurtu este acuzat de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu. Acesta ar fi folosit procura falsificată luată de la o altă persoană. Procura a fost făcută în Australia, iar miza o reprezenta un imobil de pe strada Păcurari, nr. 122. Totodată, s-a dispus clasarea pentru alte infracțiuni, de fals, uz de fals și altele, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Asta, deoarece fapta este din cursul anului 2010. La audieri, cei doi au negat comiterea faptelor”, au adăugat anchetatorii.
Un teren aproape de centrul Iașului
Întregul scandal ar fi izbucnit de la o procură făcută de o româncă, Ileana Horaicu, ce ar fi emigrat în Australia. Aceasta nu și-ar mai fi putut recupera proprietatea, un teren din Iași, vândută cu un document falsificat în țară. Conform magistraților, în urmă cu mai bine de un deceniu, femeia i-ar fi trimis unui frate de-al ei din Iași o procură autentificată de notarul australian John Bennett, prin care îl autoriza să efectueze demersuri pentru obținerea drepturilor sale de pensie. Ulterior, un teren de 569 mp al Ilenei Horaicu ar fi fost vândut cu procura ce ar fi fost falsificată, pe care ar fi fost adăugată formula „and sales of any goods” („și vânzarea oricărui bun” – engl.). De asemenea, terenul ar fi fost revândut succesiv.
„Reclamanta I.H. a dobândit alături de soțul ei, V.H., prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat în anul 1953 autentificat sub nr. 235/27.03.1953 la fostul Notariat de Stat Iași, dreptul de proprietate asupra suprafeței de 875 mp teren situată în Iași, ce a fost preluată de fostul regim comunist, iar, după apariția legilor de reparație, i-a fost reconstituit dreptul de proprietate cu privire la suprafața de 568,50 mp teren din cei 875 mp, fiind eliberat titlul de proprietate din 27 martie 2002 pentru suprafața de 569 mp. În 2009, reclamanta a împuternicit pe fratele său, prin procura întocmită de notarul australian John Bennett pe 28.10.2009, să o reprezinte și să acționeze în numele ei în fața instanței, la birourile administrației publice locale guvernamentale, pentru restabilirea drepturilor la pensie și de a primi plățile lunare, cât și plățile restante la care are dreptul. Această procură a fost falsificată prin adăugarea peste conținutul original al scrierii a mențiunii «and sales of any gooods», adăugare ce s-a realizat fără consimțământul reclamantei și al notarului instrumentator”, au subliniat magistrații ieșeni.