Documente incendiare. Bolnavii de inima executati silit de Fisc. Dosare de infarct la Institutul de Cardiologie

4413

Documente incendiare. Bolnavii de inima executati silit de Fisc. Dosare de infarct la Institutul de Cardiologie

@ Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat procedurile de executare silita a Institutului de Cardiologie „Prof. dr. George I.M Georgescu” pentru a recupera o suma uriasa @ Suma reprezinta o „corectie financiara” stabilita Ministerul Fondurilor Europene in timpul implementarii de catre Institut a unui proiect cu finantare europeana

Institutul de Cardiologie „Prof. dr. George I.M Georgescu”, din Iasi, unitate medicala care trateaza anual mii de pacienti cu afectiuni cardiace din toata tara se afla de cateva saptamani intr-o situatie extrem de dificila. Asta deoarece Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat procedurile de executare silita pentru a recupera de la unitatea medicala nici mai mult nici mai putin decat 534.979 lei. Suma reprezinta o „corectie financiara” aplicata de Ministerul Fondurilor Europene in timpul implementarii de catre unitatea medicala a unui proiect cu finantare europeana. Institutul de Cardiologie a deschis mai multe procese prin care contesta atat procesul verbal prin care s-a stabilit „corectia financiara” cel intocmit de inspectorii Ministerului Fondurilor Europene cat si procedurile de executare silita declansate de ANAF.

S-a trucat o licitatie cu fonduri europene?

In anul 2010 Institutul de Boli Cardiovasculare a obtinut finantare europeana pentru proiectul „E-cord center-multiplicarea si proximizarea serviciilor de electrocardiografie ale Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi pentru cetateni din Regiunea Nord-Est. Proiectul a fost implementat in perioada 2.09.2010 – 2.09.2012 si a avut o valoare totala de 5.550.824 lei din care contributia UE-4.391.266 lei, contributie de la bugetul de stat: 896.733 lei.

In luna februarie 2015 inspectori de la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea competivitatii economice”, organism din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, au verificat proiectul implementat de Institutul de Cardiologie si au intocmit o nota de constatare in care au aratat ca au gasit unele nereguli la procedurile de achizitie derulate de unitatea medicala in cadrul proiectului european mai sus mentionat. Este vorba despre procedura privind achizitia unui „Sistem informatic integrat in vederea realizarii investitiei E-Cord Center”.

Valoarea achizitiei a fost de 836.000 euro fara TVA respectiv 3.698.388 lei. La licitatie a fost depusa o singura oferta si anume asociarea dintre firmele Lasting System SRL, SC Hellimed SRL si SC Fragar Trading SRL. Cele trei firme au avut o oferta financiara de  3.598.354 lei si un termen de livrare de 50 de zile de la semnarea contractului. Inspectorii de la Ministerul Fondurilor Europene au aratat insa ca a fost depusa o singura oferta deoarece in cadrul procedurii de achizitie au fost impuse de catre unitatea medicala unele conditii restrictive. Mai mult, nota de constatare lasa sa se inteleaga ca cele trei firme au fost favorizate. Prezentam mai departe conditiile pe care inspectorii le-au considerat restrictive.

Astfel, s-a cerut ca la firmele care voiau sa participe la licitatie sa fie angajat un manager de proiect cu o experienta de minim 10 ani in dezvoltarea proiectelor IT, un manager tehnic cu o experienta de 10 ani in dezvoltarea si implementarea proiectelor IT, si doi specialisti tehnici cu o experienta similara. Considerand astfel ca respectiva procedura de licitatie a fost viciata inspectorii Ministerului Fondurilor Europene au aplicat o corectie financiara de 25 la suta de 534.979 lei adica exact suma pe care vrea sa o recupereze ANAF deoarece spitalul nu a vrut sa o plateasca.

Deciziile ANAF se bat cap in cap

Dupa cum s-a precizat si mai sus Institutul de Cardiologie a deschis mai multe procese prin care contesta atat procesul verbal prin care s-a stabilit „corectia financiara” cat si procedurile de executare silita. Unul din argumentele forte aduse de Institut in contestatiile formulate se refera la faptul ca procedura de achizitie cu pricina, cea descrisa mai sus referitoare la achizitia sistemelor IT a mai fost verificata odata de ANAF care a spus ca totul s-a desfasurat conform prevederilor legale. In acest sens un inspector de la ANAf a intocmit raportul de activitate nr.328/115976 din 26.05.2011. Jurnalistii  Dezvaluirea.ro prezinta in fotocopie acest raport de activitate.

„Respectiva achizitie a mai fost verificata anterior de doua ori o data prin lista de verificare integrala a procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica aprobata prin Ministerul Comunicatiilor si a doua oara prin procesul verbal incheiat de echipa de control la terminarea implementarii. In ambele situatii se atesta faptul ca achizitia s-a facut cu respectarea legislatiei in vigoare”, a aratat in contestatii Institutul de Cardiologie prin intermediul managerului cunoscutul cardiolog prof.dr. Grigore Tinica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.