@ Stiati ca presedintele PSD Iasi, Maricel Popa a obtinut fonduri europene de 1,3 milioane euro pentru amenaja o fabrica de conserve de fructe pe ruinele fostei fabrici Vitalef? @ Banii s-au dus dar a vazut cineva vreo fabrica de fructe acolo? @ Bine inteles ca nu a vazut nimeni, acum cladirile Vitalef au fost inchiriate catre Posta Romana si astfel Popa mulge alti bani de la stat@ Ce s-a intamplat cu fondurile europene? @ Institutia finantatoare, APDRP a verificat proiectul, a constatat ca nu s-a facut nimic cu fondurile europene si a cerut banii inapoi @ Fondurile europene nu s-au mai recuperat pentru ca asa au decis niste judecatori @ Afacerea a fost verificata de DNA Iasi care a inchis dosarul la scurta vreme dupa ce l-a deschis @ Cititi mai jos o investigatie completa Dezvaluirea.ro pe marginea acestui subiect
Intrebati-l pe Maricel Popa, presedinte al Consiliului Judetean Iasi si al PSD judetean. Va raspunde va nici un stres deoarece si-a rezolvat problema. Pastrand sensul intrebarii generale ‘’cum ai facut primul milion’’ referindu-se la afaceristii bogati care nu prea pot justifica cum au facut primii bani vom arata mai jos cum au disparut 1,3 milioane euro fonduri europene prin conturile firmelor lui Maricel Popa precum si faptul ca statul si Uniunea Europeana nu a mai putut sa le recupereze desi, banii nu au fost folositi conform proiectului si mai mult decat atat in urma unui control s-au constatat nereguli grave cu privire la modul de derulare a proiectului.
Un proiect SAPARD
In anul 2003, la acea vreme afaceristul Maricel Popa, proaspat proprietar peste fabrica de electronice Tehnoton luata tot de la stat, se lauda prin presa locala ca se numara printre primii afaceristi din Iasi care au obtinut fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri, derulate prin programul SAPARD. Despre ce era vorba. Firma SC Augustus SRL administrata de Mihaela Popa (sotia lui Maricel Popa) tocmai preluase fostul depozit de fructe de stat de la SC Vitalef SA si voi sa se laude ca-I mentine obiectul de activitate. De aceea, in octombrie 2003, SC Augustus SRL acceseaza o finatare europeana pentru modernizarea depozitului si realizarea unei fabrici de conserve de fructe confiati. Mai exact, SC Augustus SRL a incheiat cu Agenţia SAPARD, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, contractul nr nr.C1 131012400022/29.10.2003, prin care a obţinut o finantare europeana in o valoare finala de 1,32 milioane euro, in vederea realizarii proiectului „Modernizarea Depozitului Frigorific pentru congelarea si ambalarea legumelor si fructelor Iasi”.
Unde au disparut banii?
Familia Popa primeste banii dar din ‘’fabrica’’ nu iese din o conserva de fructe confiati. Finantarea neramburabila fusese acordata atat pentru amenajarea fabricii (lucrari de constructii) dar si pentru achizitia unor utilaje. Conform contractului de finantare fabrica lui Popa trebuia sa proceseze cel putin 400 tone de fructe pe an iar aici trebuiau sa lucreze cel putin 42 de angajati. Nimeni n-a auzit de vreo fabricuta de procesare a fructelor la Vitalef, nimeni n-a auzit de conserve de fructe produse aici. Vom arata mai departe de ce se intampla acest lucru.
SAPARD constata golania
Faptul ca fondurile europene nu au fost cheltuite conform contractului a ajuns si la urechile sefilor Agentiei SAPARD care abia in luna mai 2009 efectueaza un control la SC Augustus SRL si constata ‘’nereguli in ceea ce privește executarea contractului de finanțare. Cuantumul subvenției a fost declarat neeligibil și s‑a solicitat restituirea acestuia precum si rezilierea contractului’’. Controlul a fost efectuat la data de 27.05.2009 de catre reprezentanţii Centrului Regional N-E de Plaţi pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fostul SAPARD). In urma controlului s-a intocmit procesul-verbal de constatare nr.25356/9.12.2009. Printre nereguli s-a descoperit „acordarea de avantaje nejustificate catre o firma sau organism public”, in sensul ca o parte din bani s-au dus catre alte firme ale lui Maricel Popa cum ar fi Tehnoton iar documentele justificative prezentate de firma privind realizarea productiei ‘’nu priveau spaţiile realizate prin finanţare, ci intr-o zona libera a cladirii’’. Am pus ghilimele deoarece am citat actul de control. Se mai constata ca nu s-a atins obiectivul angajarii a 42 de salariati precum si cel al procesarii a minim 400 tone de fructe pe an.
Firma a intrat in insolventa
Dupa aceea in iulie 2012, SC Augustus SRL intra in insolventa. Firma se afla de 7 ani in insolventa dar luna viitoare agonia se va sfarsi. Astfel, la data de 1 octombrie 2019, in dosarul 5700/99/2012 (vezi aici) privind insolventa SC Augustus SRL, instanta a programat termen pentru ”inchidere procedura”. Conform ultimului raport al lichidatorului firma si-a platit toate datoriile din planul de reorganizare si de aceea se inchide procedura. Asadar societatea merge mai departe dar unde-i proiectul european. Sa mai spunem ca potrivit Legii un alt motiv al rezilierii contractului de finantare europeana ar fi fost intrarea firmei in insolventa. ”Activitatea o sa continue, o sa vedeti. Avem utilajele in spate”, a spus telefonic Maricel Popa.
APRDP a vrut inapoi 40 de miliarde
Intre timp, SC Augustus SRL dar si lichidatorul firmei au contestat in justitie procesul verbal de control intocmit de APRDP. Procesele privind aceasta contestatie au durat ani de zile. In prima faza a castigat APRDP pentru ca la data de 7.02.2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie sa intoarca la 180 de grade o sentinta Curtii de Apel Iasi si sa anuleze definitiv procesul verbal de control nr.25356/9.12.2009. Intre timp, pentru recuperarea fondurilor europene APDRP se inscrie in tabelul creditorilor al SC Augustus SRL. Astfel, potrivit tabelului creditorilor al SC Augustus SRL publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr.11805/29.08.2012, APRDP avea de recuperat de la aceasta firma suma de 4.047.350 lei. Sotia lui Popa, Mihaela Popa contesta creanta pe motiv ca ‘’suma era in litigiu’’ deoarece contestase in justitie procesul verbal de constatare nereguli intocmit de APDRP si culmea castiga. Prin urmare in mai 2017, APRDP este scosa din tabelul creditorilor si ramane fara ultima sansa de recuperare a banilor. Mihaela Popa sustine in fata instantei ca respectivul contract de finantare ‘’a incetat prin vointa unilateral a debitoarei’’ si nu a fost rezilizat de APDRP din caua neregulilor constatate si culmea instanta i-a dat castig de cauza.
‘’Fabrica’’ inchiriata la Posta, Popa spune ca totul e in regula
In prezent spatiile Vitalef sunt inchiriate la Posta Romana care le foloseste pentru depozitarea coletelor. Familia Popa incaseaza lunar o chirie de 8.000 euro pe luna de la Posta pentru spatiile de la Vitalef. In fotografiile realizate de Dezvaluirea.ro se vad masinile Postei, parcate in fata Vitalef. Cu toate acestea, Maricel Popa a incercat sa ne convinga ca acolo functioneaza o fabrica de conserve. ‘’Au fost inchiriate la Posta numai spatiile din fata, in spate sunt utilajele pentru fructe. Vreti sa vizitati fabrica? Bine… daca tineti neaparat. Va asigur eu ca firma Augustus nu va fi radiata’’, a spus Maricel Popa.
Sa mai spunem ca afacerea a fost verificata de DNA Iasi in anul 2011. In acelasi an, Maricel Popa primeste acasa ordonanta de clasare pe motiv ca ‘’faptele nu exista’’. In aceste conditii poate ne spun cei de la DNA pe unde de afla fabrica de conserve de fructe amenajate cu fonduri UE de SC Augustus SRL ca noi iesenii n-am auzit nici unul de ea.